ELITLOPPET 2021

Elitloppet en gång om året! Det är något totalt magiskt för oss travälskare den här sista söndagen i maj när 16 hästar gör upp om ära, berömmelse och en stor vinstpott.
Om Elitloppet
Elitloppet är största loppet under Elitloppshelgen som arrangeras på Solvalla i Stockholm den 28-30 maj. Elitloppet är ett inbjudningslopp där 16 hästar tävlar i två olika försök med åtta hästar i vardera. De fyra främsta i varje försök möts i en final där segraren vinner tre miljoner kronor.

Försöken 2021

Elitloppet Försök 1
1. Vivid Wise As
2. Moni Viking
3. Milliondollarrhyme
4. Aetos Kronos
5. Hickothepooh
6. Bahia Quesnot
7. Cyber Lane
8. Don Fanucci Zet

Elitloppet Försök 2
1. Cokstile
2. Heavy Sound
3. Seismic Wave
4. Gelati Cut
5. Gareth Boko
6. Ecurie D.
7. Click Bait
8. Very Kronos
Läget med 22 dagar kvar

6 rosa biljetter har delats ut och imorgon (i Finlandia Ajo 9:e maj) delas minst ett till ut då vinnaren per automatik kvalar in. De senaste veckorna har vi fått se ett par imponerande insatser av Vivid Wise As, riktigt bra insatser av Gareth Boko, Aetos Kronos, Disco Volante samt ett par till i Seinäjoki Race i Finland. Disco Volante dansade undan på en fin 10-tid igår och slog då Missle Hill som under lång tid legat ganska lågt i oddsen.
För någon timme sedan avgjordes Paralympiatravet och det är i de här riktigt tunga loppen som aktiekurserna snabbt åker upp eller ned. Så även idag:
Vi börjar med snackhästen Ecurie D som hade ett svårt utgångsläge och fick öppna tufft för att till slut hamna utvändigt ledaren. När orken tröt så stannade han totalt och Björn tog till slut upp hästen som kom i mål hundratalet meter efter övriga. Förklaringen efter loppet var halsproblem. Med 22 dagar kvar till Elitloppet är det mycket svårt att se Ecurie som en kandidat till slutsegern, eller ens som en av de 16 som startar.

Who’s Who visade viss begränsning från spets. Med ett lopp på rulle och när han har ”sin dag” så kan han säkert matcha yppersta eliten. Det är dock alltid svårt att få ALLT att matcha i ett lopp som Elitloppet, så kursen pekar något nedåt efter utfallet i dagens lopp.

Aetos Kronos gjorde en godkänd insats men inte så mycket mer. Värme lugnt och fint vilket de flesta tyckte var ett gott tecken. I efterhand så var han lite småloj i loppet och saknade den där ”Aetos-gnistan” sista 500 (givetvis beror det även på 10-tempo i andraspår över 2140…). Han har mer i sig vilket han måste visa om det skall räcka till seger i Elitloppet. Kan det vara så att senaste loppet fortfarande satt i benen?
Very Kronos: Hade uruselt läge och möte toppmotstånd, men han kom ur detta med bravur. Visade även att det fungerade bra med barfota runt om och levererade en mycket fin avslutning i obrukad stil. Blir mycket farlig i Elitloppet.

Fransmännen, Delia du Pommereux och Gelati Cut gjorde toppinsatser, men om det blir Elitloppet eller ej återstår att se. Delia skulle vara ett härligt tillskott nu när hon visade att våra doseringar inte skapade några problem. Världens bästa sto just nu? (sorry Manchego)

Vi bör även nämna att även Hail Mary varit ute idag i ett lopp utanför V75-omgången. Han fick överraskande stryk av Rotate som slog av honom via open stretch. Även Upset Face bjöd upp till dans. Mycket märkligt. Finns säkert någon vettig förklaring, men från hästar som Hail Mary vill man helst inte se sådana här plumpar i protokollet. Man hoppas alltid att just denna är en ny Varenne, en ny Copiad, ny Victory Tilly, ny Readly Express, osv Hail Mary tycker vi hör till den skaran av hästar. Hursomhelst, Elitloppet lär inte få se honom bland de 16 i år, speciellt efter dagens förlust.
Även Seismic Wave har inlett sin säsong. Dansade undan totalt okörd i ett enkelt silverlopp. Det blir en till start innan Elitloppet.
 
Hästar som stärkt sina aktier:
Very Kronos, finns just nu till 20 gånger pengarna på Nordicbet. Mycket bra!
Vivid Wise As, 11 gånger på Nordicbet

Elitloppskollen av J.E 20/4
42 dagar kvar i skrivande stund till det stora slaget på Solvalla. Publikens vara eller inte vara är fortsatt oskriven, men ser vi till hästarna som visat intresse för Elitloppet så har årets Elitlopp möjlighet att bli riktigt vasst. Hitta din favorit i vår genomgång och krydda helgen extra med ett tidigt spel (till bra odds)
 
Ecurie D
Denna undantagshäst är favorit till slutsegern hos de flesta spelbolagen. Hästen matchas fullt ut mot Elitloppet och ska givetvis räknas. Gjorde ett monsterlopp redan förra året under Elitloppshelgen när han vann 4-åringseliten på 09,2. Såg då ut att ha en sekund till i kroppen. Det finns inget som tyder på ett Ecurie inte skulle ha höjt nivån ytterligare ett snäpp sen dess. Tävlandet har gått bra, träningen har gått och bra hästen har fått testa den äldre eliten redan under förra året. Han kommer att vara redo och är berättigad favorit till 4,85 gånger pengarna hos Nordicbet.

Don Fanucci Zet
Förra årets Sprintermästare och Derbytvåa som nu skall ta steget in i världseliten. Värderas till en av favoriterna av spelbolagen (8,5 gånger hos Betsson – 6,5 hos ATG). Vi tror inte han räcker till mot de allra bästa (i alla fall inte i år) och står över spel.

Hail Mary
Ytterligare en undantagshäst som kan bli ”hur bra som helst”. Stefan Hultman är inne på att Hail Mary är världens bästa häst och att han blir den som tar över kronan från Face Time Bourbon. Nordicbet erbjuder 15 ggr pengarna (ATG ger 12 ggr i skrivande stund) på Hail Mary, men vi står över spel. Vi är tämligen säkra på att Robert Bergh inte har för avsikt att starta i Elitloppet i år.

Heavy Sound
Glänsaren Heavy Sound inledde året på bästa sätt innan galoppmisslyckandet som favorit i Seinäjoki Race. Vi har sett Heavy Sound prestera monsterlopp tidigare i karriären, men framgångarna mot den allra vassaste världseliten har lyst med sin frånvaro. Att sia om Heavy Sounds dagsform en specifik söndag i maj känns lite som att singla slant. Det kan bli det ena eller det andra.

Manchego
Tillhör ett av de bästa stona världen skådat. Kretsen kring hästen har meddelat att Elitloppet finns i planerna om stjärnorna bara står rätt på himlen (hästen i form och att Covid-19 inte stjälper planerna). Osäkerheten runt resan är säkerligen ett av skälen till de höga oddsen som erbjuds (25 gånger hos ATG och 23 hos Nordicbet). Vi rekommenderar att följa de nyheter som kommer gällande Manchego och att slå till med ett spel så snart något positivt sägs.  

Cyber Lane
Härlige Cyber Lane har tampats med våra nordiska toppar under flera år nu. Hästen fick en del kritik tidigare för att inte alltid kämpa fullt ut när tröttheten började slå in, men ser man till andra halvan av förra året så har Cyber/Johan Untersteiner hittat nya kämpatakter. Kan vara på väg mot en riktigt bra säsong!

Very Kronos
Very Kronos är ett travande bevis på Svante Båths tränarkunskaper. Tveksamt om någon annan tränare hade lyckats ta hästen så långt som Båth lyckats med, efter en ytterst väl avvägd matchning karriären igenom. Avslutningen på förra året var av bästa märke och i år är tanken att han skall matcha de allra bästa. Startsnabbheten finns där, styrkan finns där men frågan är om det verkligen finns tillräcklig höjd för att vinna ett Elitlopp?

Missle Hill
Denna lilla speedkula kan bli en joker i årets Elitlopp, om man nu kan kalla en finalist från förra året och vinnare av Jubileumspokalen för joker. Trots framgångarna från förra året känns det som om Missle Hill kommer att bli lite bortglömd. Står just nu i 25 gånger pengarna hos Nordicbet.

Aetos Kronos
Ytterligare en fantastisk häst från en av de bästa kullarna vi sett i Sverige (födda 2016). Har satt två världsrekord i karriären och konstant startat mot de allra bästa. Har även hunnit smaka på Vincennes där han gjort bra lopp och skaffat sig hårdhet. En Aetos Kronos i form är garanterat med och krigar om segern i Elitloppet. Spelbar till 25 ggr pengarna hos Betsson.

Milliondollarrhyme
Såg fantastiskt fin ut i årsdebuten och vi hoppas att hästen får ut sin fulla kapacitet i loppen i år. Förra säsongen var lite av en besvikelse även om marginalerna på de här höga nivåerna är små. Han var trots allt 4:a i Elitloppet förra året! En hedershäst där ett spel mer än väl kan motiveras med hjärtat. 25 gånger hos Nordicbet.

Tae Kwon Deo
Den här tror vi Adrian har tänkt vinna Elitloppet med. Hästen har visat att han har kapaciteten och hårdheten för att klara sig i den allra skarpaste konkurrensen, men de höga topparna blandades förra året med betydligt sämre prestationer.

Click Bait
Årsdebuterade med den i det läget snabbast tiden i Sverige i 09,6. Har hög kapacitet men kullkamraterna har under hela hästens karriär varit snäppet vassare. Att det förhållandet skulle ha ändrats under vinterträningen tror vi inte på.

Double Exposure
Supersto som dansade hem Hugo Åbergs i överlägsen stil förra året. Med en sådan prestation är man så klart långt framme i ett Elitlopp, men frågan är om hon verkligen kan gräva fram två prestationer av lika hög klass i ett läge där hon startar i ett lopp där ingen av motståndarna kommer vika undan en tum.

Who’s Who
Har inlett året bra och ser ut att äntligen ha vuxit in i kroppen och har förhoppningsvis ett strulfritt år framför sig. Kapacitetsmässigt är han i nivå med de allra bästa, men frågan är om Elitloppet blir aktuellt för Who’s Who. Finns att spela till 30+ gånger hos ett flertal spelbolag. Tror man att han startar i Elitloppet så behöver ett spel absolut inte vara fel.
 
Racing Mange
Har sett underbart fin ut i årets lopp. Joakim Lövgren har vunnit Elitloppet tidigare med en jätteskräll i Brioni. Kan Racing Mange var en häst att upprepa den bedriften med? Tror man det så blir man rikligt belönad, 45 gånger pengarna hos Betsson. Var med i final redan förra året. Var då med i en snabb öppning när han inte kunde/ville hålla Missle Hill ifrån sig. Gled upp utvändigt och orkade inte hela vägen in därifrån. Bättre lycka i år?

Power
Power är ytterligare en storstjärna i 2016 års kull. Har en underbar kapacitet och löper han upp till sitt fulla kunnande går ingen säker. Vi tror själva inte att Bergh matchar hästen mot Elitloppet, men har man en annan bild spelas Power till högt odds på Nordicbet.

Cokstile
Att titelförsvararen inte tillhör favoriterna är ovanligt. Cokstile vann försöket förra året på 09,4 och fick som bekant segern i finalen efter Propulsion-härvan. Han behöver inte skämmas för att han ”fick” segern, då han i finalen kanske gjorde sitt bästa lopp i karriären när han drog tåget i tredjespår sista 800m (med Propulsion i rygg) I skrivande stund är det oklart hur matchningen för Cokstile ser ut vilket även märks i spelbolagens odds. Han spelas t.ex. just nu till 70 ggr pengarna hos ATG.  

Zarenne Fas
Besitter hög kapacitet och har redan som 4-åring hunnit besegra äldre hästar som Double Exposure, Next Direction, Milliondollarrhyme, Heavy Sound och Milligans School. Med en bra vinterträning bakom sig kan detta vara årets stora utropstecken. Just nu 100 gånger på ATG.

Campo Bahia
Besitter en kapacitet som i sin kull (sett till hela världen) endast matchas av Face Time Bourbon. Tyvärr har det strulat en hel del vilket lett till att han endast hunnit med 16 starter i karriären. Två lopp över korta häcken kanske inte är Campos bästa gren, men värre under har definitivt skett. Oddsen är höga hos alla spelbolag. Står just nu i 55 gånger hos Nordicbet.

Elian Web
Denna finske speedkula har börjat komma upp till åren och kanske tappat den spets som behövs för att matcha världseliten.

Earl Simon
Earl Simon spelades till favorit i finalen förra året (2,78ggr pengarna). Gled med som tredjehäst i halvspår innan han till slut fick andra utvändigt. Avslutade bra därifrån men blev diskad för trängning i en trång situation med Cokstile. Har visat att han duger om formen är på topp.

Une Etoile Gar
Denna flygmaskin fungerade inte fullt ut under 2020. Har inte startat sen september förra året och lär knappast vara aktuell för ett Elitlopp.

Green Manalishi
Gick ut hårt under förra året och mötte de allra bästa 4-åringarna i landet men lyckades inte riktigt matcha dessa. Förväntningarna var kanske lite väl högt uppskruvade och resultatet sågs av de flesta som en besvikelse. Än så länge har det inte blivit någon seger på svensk mark. Något Elitlopp lär det inte bli tal om under 2021.

Wild Love
Oj vilket fint skick hon satts i nestor Anders Lindqvist. Däremot är det ytterst tveksamt om Elitloppet ingår i planerna.

Dear Friend
Såg fantastiskt fin ut vid segern i Seinäjoki Race och det finns anledning att tro att Dear Friend tagit ett kliv uppåt i utvecklingen. Hon tål hårda tempon och även om hon inte har något med segern i ett Elitlopp att göra så är det inte alls omöjligt att vi får se Dear Friend med en rosa biljett i handen 8 dagar innan finalen går av stapeln.

Dorgos De Guez
En mycket snygg häst där piloten med stor sannolikhet skulle bli Jos Verbeeck. Finns inget annat än tidningsrubriker skrivet i detta ekipage. Att Dorgos De Guez besitter en mycket hög kapacitet vet vi och han gör absolut inte bort sig i ett Elitlopp.