Tips system - Svenska spel

En Stryktips eller Europatips kupong innehåller 1.594.325 olika kombinationer och skulle således kosta lika mycket om det hade gått att helgardera hela kupongen. 

Det är svårare än man tror att sätta dit alla 13 rätta tecknen och det finns olika sätt att spela:

- Enkelrader 
 Ett tecken i varje match, kostar 1:- / rad 

- Matematiska system (M-system)

Ett av de vanligaste sätten att spela. Här betalar du för att halvgardera och helgardera matcherna. Det är ganska lätt att räkna ut vad det kostar. En halvgardering är två markeringar ex. 1X, två halvgarderingar blir då två tecken x två tecken alltså 4 rader/kronor. Lägger du sedan på en helgardering 1X2 så är det tre tecken vilket innebär att man multiplicerar med tre. De två halvgarderingarna 4 x en helgardering 3 = 12 rader/kronor. 

Några exempel:

2 halva 2 hela = 36 rader/kronor
3 halva 3 hela = 216 rader/kronor
7 halva 1 hel = 384 rader/kronor

Fördelar med M-system är att man väldigt lätt direkt ser hur många rätt man får, det blir dock väldigt dyrt snabbt när man lägger på en extra gardering.

- Reducerade system (R-system)
Ett sätt att få fler garderingar på kupongen till en lägre kostnad än de matematiska systemen är att använda sig av de reducerade systemen som erbjuds. Det finns massor av olika färdiga system med 10-rätts, 11-rätts och 12-rätts garanti (förklaras mer längre ner) R-system är som sagt var ett sätt att få fler garderingar, täcka in fler tecken på kupongen. Man behöver en mall eller kan se och följa utvecklingen på systemen eller gör det lätt under mina spel (Svenska spel) för att kunna se exakt hur många rätt man har hela tiden. Ett r-system är egentligen ett system utskrivet i massor med enkelrader.
För att kunna vara med i de stora potterna och de höga utdelningarna använder vi på Simsalabim oss ofta av R-system i våra andelsspel och har varit mycket framgångsrika med dessa. Visst kan det vara lite frustrerande i bland när man har 13-rätt på ramen (ursprungs systemet) och det slutar med 12-rätt, men i längden kommer vi vinna betydligt oftare och ha större chans att vara med och fightas om de stora vinsterna.

Garantier
Att tippa R-system innebär således inte att man är garanterad 13-rätt om alla tecken är korrekta. Insatsen minskas dock rejält och man kan välja att spela system med 10,11 eller 12 räts garanti. Spelar man system med 10-rätts garanti minskas insatsen mest men även om du får 13-rätt på ditt system är det mycket möjligt att du endast får nöja dig med 10-rätt till slut. När vi gör våra R-system andelar på Simsalabim använder vi oss alltid av 12-rätts garanti systemen. Det innebär att om vi har alla korrekta tecken på vårt R-system är vi garanterade att få minst 12-rätt. 
Ett exempel på skillnaden mellan M och R system.  5 hela 5 halva kostar på ett M-system 7776:- och ett R-system med 12-rätts garanti och lika många garderingar kostar 864:-

Våra spelläggare spelar både M och R-system men har haft klart störst framgång med våra R-system och kontentan är lite att man helt enkelt vinner oftare då man har fler garderingar även om systemen inte slår med full pott varje gång.  / Simsalabim

Länken här nedanför till Svenska Spels PDF om reducerade R- och U-system, här går även att läsa om matematiska garderingar.
Exempel på R-system med 12-rätts garanti.
  • R 0 - 7 - 16
  • R 3 - 3 - 24
  • R 4 - 0 - 9
  • R 4 - 4 - 144

Exempel på R-system med 11-rätts garanti.

  • R 2 - 5 - 12
  • R 4 - 4 - 24
  • R 4 - 5 - 48
  • R 4 - 6 - 72
  • R 4 - 7 - 144
  • R 9 - 0 - 243