Publicerad onsdag, 29 maj
Nyhet
Image


Inför V86®: Dubbelarbete gör susen för Tekno Jerven
Både avelshingst och tävlingshäst.

Det råder bråda tider för Tekno Jerven – men kallblodsstjärnan trivs toppen med dubbelarbetet.
– Hittills har allt gått väldigt bra och hästen känns lugn och harmonisk, helt perfekt, säger tränaren Fredrik Fransson.

Det är fullt upp i sommar för 14 Tekno Jerven (V86-8).
Åttaåringen är ett av landets bästa kallblod på tävlingsbanan men sedan flera säsonger tillbaka också verksam som avelshingst. I sommar ska de båda sysslorna kombineras.
Därför är Tekno Jerven sedan ett par veckor tillbaka åter på Fredrik Franssons träningslista.
– Jag brukade skoja förr att de kommer till mig för att de vill prova något nytt, som när Odd Herakles kom till mig med tjugo raka segrar, men det där missförstod folk…Nej, det är hundra procent för att hästarna ska verka i aveln samtidigt som de tävlar som de kommer till mig. Mitt arbete är att de ska trivas, träna på ett lämpligt vis och behålla formen så de kan starta på med jämna mellanrum, förklarar ”Frasse”.

På tillfällig visit, skulle man alltså kunna säga.
Tekno Jerven tränades tidigare av Bergsåkersnestorn Alf Jonsson och har senaste året funnits i Öystein Tjomslands stall där det är Jimmy Jonsson som skött matchningen.
Men sedan cirka en månad på återbesök hos Fransson.
– Allt verkar bra, jag var precis ute och körde honom faktiskt, säger tränar när vi når honom under tisdagsförmiddagen och fortsätter:
– Det här blir ju första gången som han ska hoppa på bocken samma dag som han ska tävla. Han ska betäcka innan tävlingarna och det blir spännande att se hur han tacklar det, men hittills har allt gått väldigt bra och hästen känns lugn och harmonisk, helt perfekt.
Så känslan är att det här upplägget passar bra för Tekno Jerven?
– Han hade ju en historik om att ha varit lite för peppad före tävlingarna längre bak i karriären, men nu sedan i vintras har han stabiliserats hos Jimmy, han har mått väldigt bra och när han kom till mig så var han i lysande skick. Han hade bara varit hos mig ett par veckor inför starten senast, men däremot har han betäckt hela tiden sedan han kom. Hästen har inte stressat upp sig eller blivit hingstig på något vis, tvärtom är han den bästa kompis man kan ha.Blixtsnabb senast – hoppades på Elitkampen
Tekno Jerven var senast ute i Vårbjörken på Umåker för några veckor sedan.
Där blev han fast invändigt för länge, men när väl luckan kom avslutade hästen blixtrande snabbt.
– Han var lysande bra faktiskt. Hade han fått en annan position i loppet han hade utan tvekan varit med i striden. Jag såg på ATG X-Labs att han var snabbast av alla till slut, sista 200 meterna gick efter 1.15 och då var det full fart över mål. Hästen var overkligt läcker i den starten.
Sedan fanns han med i anmälningslistan till Elitkampen väl?
– Ja, han blev ju förstareserv där, så vi var oerhört bittra för att vi inte fick vara med. Vi hade väl en vecka med ångest före om vi skulle komma med eller inte och så nu fortsatt ångest sedan i söndags för att vi inte var med. Vi får gå ut här i stället, men bara för att han kunde varit med i Elitkampen betyder det inte att han ska städa av det här motståndet hur som helst heller.
Nej, motståndet på onsdag när V86® kommer till den nuvarande hemmabanan Bollnäs är tufft det också.

Tekno Jerven står med dubbla tillägg i Andungens Minne, ett lopp som han förresten vann 2021, fast det då avgjordes i januari.
– Jag tror inte det är någon som är bättre i ordning i alla fall, utan det som kommer avgöra är ju positionerna. Han står med femtespår på fyrtio meters tillägg och han blir sist i väg och det betyder ju att han har fjorton hästar att runda och det gör man inte hur som helst. Springer de 1.24 där framme så måste han väl nästan sätta världsrekord…i alla fall behöver han sänka sitt rekord och det kan bli svårt ute i spåren. Hade hästen varit pilsnabb iväg och fått säg sjättespår hade det kanske varit bättre, men just det här spåret är väl en akilleshäl för honom.
Men spelarna gör ändå rätt att ta med honom i beräkningarna?
– Hästen är det definitivt inget fel på, utan det beror på hur fort de springer där framme, Tekno Jerven kan ju göra en femstjärnig insats utan att vinna. Sedan är det klart att det kan gå, han ska vara en av favoriterna, det är kanske Brageson där framme som blir svår att slå och det får inte vara några större störningsmoment för att vi ska kunna vinna.

Skribent: Daniel U. Olsson, Kanal 75
Tekno Jerven och Jimmy Jonsson segerdefilerar efter Andungens Minne 2021. Foto: Lars Jakobsson, TR Bild