Publicerad torsdag, 06 maj

Spela Vinnare Plats


Lär dig spela Vinnare o Plats

De två klassiska spelen inom trav är Vinnare och Plats. Båda spelformerna kan spelas till i princip alla travlopp som körs i landet (eller i världen för den delen).

Att spela Vinnare innebär att hästen som spelats måste vinna loppet. Att hitta en vinnare i ett travlopp har så länge travlopp funnits varit något nobelt och ädelt. Något som i vänkretsar gett upphov till ett visst mått av beundran samt en hel del skrytförmån för den som hittade vinnaren.

Att spela Plats innebär att hästen som spelats måste komma etta, tvåa eller trea i loppet (i Sverige med undantaget att om loppet består av 6 eller färre startande ekipage måste hästen vara etta eller tvåa). Plats är ett betydligt enklare spel än Vinnare och ger därmed inte lika bra möjlighet till stora vinster. Fördelen är givetvis att vinsterna kommer mer frekvent.

Det går även att spela de båda spelen i kombination, i det som då kallas för Vinnare & Plats. Spelar man Vinnare & Plats lägger man egentligen två spel, ett på Vinnare och ett på Plats. Om hästen vinner loppet får man givetvis betalt för båda spelen.

HUR SPELAR JAG PÅ VINNARE & PLATS

Du väljer helt enkelt häst och insats. Spelar du online varierar mekanismen något mellan spelbolagen, men grundprincip är densamma.

Spelar du däremot på bana så gäller följande fras när du kommer fram till kassan – Spelform (Vinnare, Plats eller Vinnare & Plats) - Nummer på hästen - Insatsen i kronor.

HUR MYCKET KAN JAG VINNA PÅ VINNARE & PLATS

Vad du vinner beror på två faktorer. Storleken på din insats och hästens odds.

Insatsen på både Vinnare och Plats har hos ATG en lägsta gräns på 5kr. Detta varierar från spelbolag till spelbolag men generellt gäller att lägsta nivån inte är mer än några enstaka kronor och att någon uttalad högre gräns inte existerar.

Den andra faktorn i ekvationen är hästens odds. Oddsen varierar kraftigt baserat på vad spelbolagen/spelarna tror om en hästs möjligheter. Det lägsta oddset är 1,0 gånger pengarna. Allt över 15 gånger på Vinnare och 3 gånger på Plats får anses vara ett högt odds men givetvis kan oddsen vara betydligt högre än så. Det högsta oddset på en vinnare hos ATG är t.ex. 1 648,80 gånger pengarna (1985 på Umåker).

Du vinner din insats gånger det odds som hästen står i. Exempelvis, om du spelat 30 kronor vinnare på en häst som vinner till 4,0 gånger pengarna, kan du se fram emot en vinst på 30x4,0 = 120 kronor.

Vilket odds som gäller beror på om du spelat på rörliga eller fasta odds. ATG är idag den enda aktören i Sverige som erbjuder spel till rörliga odds. Övriga spelbolag erbjuder spel till fasta odds (även uttrycket semi-fast används för de oddsen). Läs mer om skillnaderna mellan fasta och rörliga odds här.

VAR KAN JAG SPELA PÅ VINNARE & PLATS

  • ATG
  • Svenskaspel
  • Bet365
  • Betsson
  • Nordicbet
  • Hos alla ATG ombud
  • På travbanorna
SPELSTRATEGI FÖR VINNARE & PLATS

Det finns ingen direkt tumregel för vad som anses vara ett bra (eller dåligt för den delen) vinnarspel. En häst som står i 3 gånger pengarna i ett lopp kan av flertalet ses som ett bra spel, samtidigt som en häst i nästa lopp med samma odds kan ses som ett dåligt spel. Allt bygger på hur man bedömer hästens vinstchans i förhållande till oddset.

Svårigheten i att bedöma vinnarspel ligger just i att bli duktig på att bedöma en hästs vinstchans baserat på det man vet om hästen och motståndarna innan loppet. Du som spelare behöver helt enkelt göra en analys av loppet och skapa dina egna bedömningar. Betydligt mer insikter om hur man analyserar travlopp finns i vår artikel ”Hur analysera travlopp”. Förstår man och lär sig metoderna i den artikeln kommer man att bli bättre på att bedöma vad som är ett bra/dåligt vinnarspel (gäller även för bedömningen av platsspel)

Med både oddset och en vinstchansbedömning framför dig blir det enkelt att bedöma om det är ett bra vinnarspel eller ej. Om oddset t.ex. är 3 gånger och du bedömer att hästen har 50% segerchans, då är det ett bra spel om man endast ser till matematiken.

ATT TÄNKA PÅ VID SPEL PÅ VINNARE & PLATS

  • Fundera lite extra över spel på hästar som står i låga odds. Ett bra riktmärke är hästar som står i under 2,5 gånger pengarna. Spel på hästar till låga odds tenderar att ske med större summor och då är det alltid vettigt att göra en grundligare bedömning av spelets risker.
  • Samma råd som ovan gäller även som står i väldigt höga odds. Ett bra riktmärke där är odds över 15 gånger pengarna. Spel på hästar till högre odds sker ofta med mindre summor, men av just den anledningen är det vanligt att man gör de spelen oftare. Att frekvent jaga hästar med höga odds är sällan en vinnande strategi på sikt.
  • För platsodds gäller samma råd men med 1,5 gånger pengarna som riktmärke för lägre nivån och 3,0 gånger pengarna för högre nivån.