Lär dig spela Dagens Dubbel

Dagens Dubbel eller DD som spelet också kallas för är ett spel där det gäller att hitta vinnaren i två av ATG utvalda lopp. Spelet hade premiär 30 december 1987 och är tveklöst ett av de mest populära spelen inom travet. Dagens Dubbel går att spela minst en gång varje dag. Den bana som anordnar V75, V86 eller V64 kommer även att ha Dagens Dubbel i sitt utbud.

Utöver det körs även något som heter Lunch Dubbel under lunchtid. Lunch Dubbel är Dagens Dubbel i lunchkostym, så att säga.

HUR SPELAR JAG DAGENS DUBBEL?

Spelet går ut på att hitta vinnaren i två av ATG utvalda lopp. Lopp som ingår i Dagens Dubbel kallas för avdelningar - avdelning 1 och avdelning 2.

I respektive avdelning markerar (i travsammanhang används även benämningen ”streckar”) du det antal hästar du vill ha med på ditt Dagens Dubbel system. Därefter multiplicerar du antalet hästar i avdelningarna med varandra för att få fram antalet kombinationer på ditt system. Antalet kombinationer multiplicerar du sen med den summa per kombination du väljer att spela för. Detta ger dig den totala kostnaden för ditt Dagens Dubbel system.

Exempel: Om du markerar 2 hästar i avdelning 1 och 3 i avdelning 2 så har du 2x3=6 kombinationer som du måste betala en avgift för. Du väljer själv hur mycket du vill satsa på varje kombination, med en minsta insats på 5kr per kombination.

HUR MYCKET KAN JAG VINNA PÅ DAGENS DUBBEL?

Dagens Dubbel är ett spel som kan generera väldigt höga vinster på förhållandevis liten insats. Omsättningen ligger stadigt på flera miljoner vilket gör att spelet även tål högre insatser utan att oddsen påverkas i för stor utsträckning. Oddsen på Dagens Dubbel kan sjunka så pass lågt som 2-3 gånger för en extrem favoritkombination, men mer vanligt är att favoritkombinationen spelas till mellan 5-8 ggr. Uppåt finns inget egentligt tak men odds över 200 gånger är förhållandevis ovanliga.

Det högsta Dagens Dubbel oddset i historien inträffade 2006 på Jägersro då avdelningarna vanns av hästar spelade till 53 respektive 52 gånger på vinnarspelet. Den kombinationen gav 4 687 gånger pengarna på satsade 10kr.

Oddsen för Dagens Dubbel redovisas som satsat per krona. Exempelvis, om Dagens Dubbel oddset är 24 gånger pengarna, så innebär det att du med en insats på 10 kr på rätt kombination vinner 240 kr. Med en insats på 5 kr vinner du 120 kr, osv.

VAR KAN JAG SPELA DAGENS DUBBEL?

  • ATG.se
  • Hos alla ATG ombud
  • travbanorna
  • Simulera DD genom att spela en dubbel (bestående av vinnare i DD-loppen) hos spelbolag som erbjuder fasta odds. De ger ofta högre odds än vad ATG:s Dagens Dubbel ger.
SPELSTRATEGI FÖR DAGENS DUBBEL

Dagens Dubbel är, trots att det endast består av två lopp, ett svårt spel och man får bli vän med tanken att man har fel oftare än man har rätt. Vilken strategi man än väljer är det, som ofta inom trav, kopplat till vad man tror om den aktuella omgången.

Generellt gör de flesta misstaget att spela Dagens Dubbel med för få kombinationer. Att spela med fler kombinationer är att sprida riskerna. Förre kombinationer leder istället ofta till att man höjer insatsen på det redan riskfyllda (med tanke på att man valt få kombinationer) spelet. Baserat på vad man tror om avdelningarnas utgång behöver det givetvis inte vara fel att spela med en eller ett fåtal kombinationer och då försöka få ordentlig utdelning på spelet, men man skall inte intala sig att det är en vinnande strategi på lång sikt.

En gångbar strategi är att välja ut de hästar man tror på i båda loppen och sen sprida insatserna på ett sätt som gör att vissa kombinationer ger pengarna tillbaka, andra en liten vinst och ett fåtal (eller möjligen en) ger en högre vinst. Detta är ett sätt att sprida riskerna men fortsatt behålla en rimligt hög potential i den eller de kombinationer du lägger högre insats på.

En annan vanlig strategi är att välja ut de hästar man tror på i båda avdelningarna för att sen välja att singla en häst i båda avdelningarna mot alla utvalda i den andra. Praktiskt innebär detta att du lämnar in två DD-system, där du på den ena har en spik i första avdelningen och på den andra en spik i andra avdelningen.

ATT TÄNKA PÅ VID SPEL PÅ DAGENS DUBBEL

  • Kombinationer med samma nummer, 1-1, 2-2, osv, tenderar ofta att bli överspelade, vilket innebär att man vid vinst får ”mindre betalt än man borde ha fått”.
  • Jämför alltid DD-oddsen med det multiplicerade vinnaroddset på dina kombinationer. Det är vanligt att det multiplicerade vinnaroddset ger bättre utdelning än vad DD-oddset ger och då är det givetvis bättre att spela Vinnare i avdelning 1 och sen satsa vinsten på Vinnare i avdelning 2. Tänk dock på att oddsen för avdelning 2 kan förändras från den tidpunkten då DD-spelet måste lämnas in.
  • Dagens Dubbel har inga reservhästar. Om någon av hästarna på dina kombinationer inte kommer till start får du tillbaka din insats. Detta gäller även om hästen skulle bli utkörd på grund av två orsakade omstarter.