Publicerad tisdag, 27 augusti
V86
Image

Inför V86® (jackpot): Holländare i hetluften


Den nederländske stortränaren Paul Hagoort syns allt oftare på svensk mark.

När V86® den här onsdagen delas mellan Solvalla och Åby har han fina chanser – på båda banorna.

– Vi kanske inte tar fyra segrar, men det skulle kunna bli en eller två, då är vi nöjda.
Högkvarteret ligger i Nederländerna, i närheten av landets största travbana Wolwega.
Men Paul Hagoort använder, som det heter, hela Europa som arbetsfält. Tränaren har sedan en tid även en svensk filial på Julmyra Horse Center och stallets hästar syns därför allt oftare även på våra banor, i regel med Robin Bakker vid tömmarna.
När onsdagens V86® delas mellan Solvalla och Åby har Team Hagoort spännande hästar till start både på båda banorna. Tre på Solvalla, en på Åby.
Vi fick en pratstund med tränaren och gick igenom kvartetten i kronologisk ordning.
I ett försök till Solvallaserien får vi återse 9 Elita Indal (V86-2). Ett fyraårigt sto verkligen ser ut att trivas på svenskt underlag. Tre starter har resulterat i tre segrar i mäkta imponerande stil, senast kom segern i ett Klass 2-försöket på Åby.
– Hon har inte gjort så många fel så här långt i alla fall i starterna i Sverige, det är ett riktigt fint sto. Hon tävlade mot de allra bästa hemma i Holland förra säsongen, det var därför hon kanske ofta var trea, fyra i loppen, men nu tävlar hon i rätt klass och då fungerar det fint. Vi fick ett bakspår här men det ser jag inte som något problem för henne, hon är väldigt lättplacerad och speedig av sig, säger Paul.
Den ett år yngre 10 Ogene Bros (V86-4) har fått en förträfflig start på karriären.
Tre starter har slutat i två segrar och ett andrapris, vid det tillfället endast slagen av Timo Nurmos obesegrade löfte Pralines.
– Ogene Bros var riktigt fin senast vid segern i Lindesberg och gången före på Solvalla blev hon slagen av en häst som jag tyckte var riktigt bra. Det här är ett trevligt sto, hon är kanske lite stor av sig ännu och behöver lite mer tid på sig, men är under god utveckling. Hon gick ju i ledningen senast men även hon fick ett bakspår här, men jag tror nästan det kan vara en fördel för hennes del, jag tror att hon är ännu bättre när hon får attackera.
Ogene Bros är registrerad som svenskfödd, vad har du planer för henne framöver?
– Hon är ju anmäld till alla de större loppen, så som oaks och Breeders’ Crown. Vi får se hur hon utvecklas, det kan bli aktuellt att prova ditåt om vi känner att hon räcker, annars fortsätter hon nog i mer vanliga lopp.

Tar sikte mot det italienska derbyt

9 Feldenkrais Pal (V86-5) har förvisso bara gjort nio starter hittills men ändå skaffat sig respektingivande meriter.
Treåringen var tvåa i Breeders’ Course-finalen på Solvalla under elitloppshelgen, vann sedan det italienska storloppet Gran Premio Nazionale i Turin och var senast runner-up bakom Far Wise As i Premio Going Kronos på Jägersro.
På onsdag ska han ta sig an Count’s Pride-Pokalen på Åby.
– Feldenkrais Pal är verkligen en häst i form och han har väl gjort det mesta rätt så här långt. Han avslutade bra senast och det är väl lite av hans bästa del, att avsluta snabbt. Hästen är inte så snabb av sig från start men går oftast väldigt bra till slut och känslan är väl att han ska kunna vara långt fram även här.
Hästen är född och ägd i Italien. Det väntar större uppgifter för honom i höst väl?
– Ja, han förbereds för det italienska derbyt (som körs för treåringar, reds.anm.), han är redan kvalificerad dit, så det är hästens huvudmål för året. Han kommer göra detta och kanske något mer lopp om ett par veckor på svensk mark, sedan går hästen ned till Nederländerna igen innan vi reser mot Italien med honom.
Slutligen: 2 Emma Jet (V86-8) som vi bland annat sett vinna på V75 tidigare, men då i regi Michel F Rothengatter. Nu gör hon debut i din regi – hur är känslan?
– Det känns som ett väldigt fint sto, i alla fall vad jag kunnat känna i träningen så här långt. Hon kom upp i en rätt så hög klass i sin tidigare regi i Nederländerna, så ägarna ville sända hästen till Sverige för att tävla i en mer passande klass för henne. Känslan är att hon är bra förberedd inför den här starten och vi fick ett perfekt spår, så får vi se hur långt det kan räcka.
Det ser ut som om ni kan få en riktigt spännande onsdagskväll?
– Ja, alla hästarna är i bra form för dagen, sedan kanske vi inte tar fyra segrar men det skulle kunna bli en, eller två och om de andra tjänar fina pengar så tycker jag vi får vara nöjda, avslutar Paul Hagoort.

Skribent: Daniel U. Olsson, Kanal 75
Foto: Lars Jakobsson, TR Bild