Publicerad torsdag, 19 september
V75
Image

Inför V75®: ”Det är som att köra en racerbil”


Obesegrade Brenne Borken kan vara kallblodens nya superstjärna.

På lördag jagar han sin 15:e raka seger i prestigefyllda Unionskampen.

– Det är en fantastisk häst. Det är som att köra en racerbil, säger Öystein Tjomsland.
Unionstravet kördes för första gången 2005 i samband med hundraårsjubileet av den svensk-norska unionsupplösningen. Traditionen hålls vid liv och på lördag körs en gemensam omgång på V75® på Färjestadstravet utanför Karlstad tillsammans med norrmännen.
Huvudnumret är Unionskampen för kallblod med 300 000 kronor till vinnaren och där startar Öystein Tjomslands nya stjärna Brenne Borken (V75-3), som alltjämt är obesegrad efter 14 starter.
– Det är en av de häftigaste upplevelser som finns när man sitter bakom en häst som Brenne Borken. Det är som att köra en racerbil, han har en enorm kraft i sin kropp, säger Öystein Tjomsland.
Femåringen har matchats sparsamt hittills under karriären, men visat sig vara en undantagshäst och vann det norska Kriteriet som treåring och Derbyt som fyraåring.
– Vi har medvetet tagit det lugnt med honom. Han har växt mycket mellan säsongerna och vi har valt att inte möta de allra värsta motståndarna ännu. Nu närmar han sig den nivån så han kan möta dom. Det är tufft för en femåring att möta eliten, men en häst som Brenne Borken har kunnande och kapaciteten, men kroppen ska tåla att belastas så därför har jag varit väldigt försiktig med honom.

Första gången mot eliten

Brenne Borken har startat fyra gånger i år och inte varit i närheten av förlust. Tanken är att matcha in honom i eliten framöver och nästa år är siktet inställt på Elitkampen under elitloppshelgen.
– Vi är sugna på det och hoppas få upp honom på den nivå som krävs för att vara med i sådana lopp. Det är absolut ett av de större målen nästa år.
Efter segern senast valde Tjomsland att ta sikte mot Unionskampen på lördag, det blir första gången Brenne Borken ställs mot eliten.
– Han var väldigt bra senast och fungerade perfekt och vann väldigt lätt. Det ska bli väldigt spännande att se vilken nivå han håller i jämförelse mot dem. Han kommer inte att bli frånsprungen, det är jag säker på.
Motstånd saknas inte. Öystein Tjomsland startar även Tangen Bork som vann Elitkampen i år och är etta på kallblodstronen i Norden, än så länge, är bäst att tillägga.
– Det är också en fantastisk häst. Han har inga svagheter, tränar bra och brukar sluta långt framme och jag tror han gör det igen, han är en mycket tuff konkurrent för Brenne Borken. Det finns flera tuffa motståndare och jag ser mycket fram emot loppet på lördag.
De svenska hoppen är i första hand ettan och tvåan i Svenskt Mästerskap. Månlykke A.M. som är anmäld barfota runt om för första gången på 2,5 år och Järvsöodin som genrepade på Skellefteå senast med att vinna överlägset på 1.22,0/1640 meter autostart med mycket krafter kvar.

Startlista
Unionskampen 2024
2 140 meter autostart
1. Månlykke A.M. – Magnus A Djuse
2. Stumne Fyr – Ole Johan Östre
3. Balder Odin – Svein O Wassberg
4. Oppgårdsdrängen – Mats E Djuse
5. Lysjö Kasper – Kristina Larsson
6. Järvsöodin – Marcus Lilius
7. Tangen Bork – Tom Erik Solberg
8. Tekno Jerven – Jimmy Jonsson
9. Brenne Borken – Öystein Tjomsland
Förstapris: 300 000 kronor.

Skribent: Joakim Brundin, Kanal 75
Obesegrade Brenne Borken jagar sin femtonde raka seger på lördag. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild.

20 miljoner jackpot Stryktipset

20 miljoner jackpot Stryktipset lördag – Vi har laddat med andelar på www.tipsandelar.se