Publicerad fredag, 18 oktober
Nyhet
Image

Inför V75®: Superkö till stallet efter Marias succéår


Maria Törnqvist har haft ett kanonår och slagit alla sina rekord med råge.

För att citera Maria själv har framgångarna gjort att det är ”superkö” för lämna in hästar i träning till henne.

I V75® i Örebro startar Törnqvist två av stallets bästa hästar som båda är hårt betrodda.

– Det är två högkapabla hästar som båda är jättefina. Jag tycker nog att Jackpot Mearas är den som har bäst chans. Han har kapacitet för att gå till guld, säger Maria Törnqvist.
Åby-tränaren har gjort stor succé i år och firat fantastiska framgångar med sina hästar. Hon har redan slagit alla möjliga rekord och passerat fjolårssifrorna med råge. Marias hästar har sprungit in drygt 6,8 miljoner kronor och vunnit 61 lopp. I fjol blev det 39 segrar och 4,3 miljoner inkört och året innan dess var det 3,6 miljoner.
Hon har en strålande segerprocent på 25 procent och stallet har vuxit successivt och nu finns det 78 hästar på träningslistan. Det är max men om hon hade velat och haft plats hade hon kunnat ta in betydligt, då hästägarna står i kö för att få lämna in sina hästar i hennes träning.
– Vi har haft ett kanonår och haft både en fin bredd och även några toppar. Det har gått bra hela året det är jag jättetacksam för, säger Maria Törnqvist.
Och fortsätter:
– Det är många faktorer som spelar in. Bra hästar, bra banor och bra folk runtomkring.
– Nu har vi 78 hästar och det är jättefullt. Vi ska nog rensa ut några till men det är superkö till stallet. Det är många man får tacka nej till och det är angenäma problem, menar Törnqvist.

”Har kapacitet för att gå till guld”

I stallet finns det övervägande unghästar men hon har även flertalet väldigt högkvalitativa starthästar som har rönt stora framgångar på tävlingsbanan. I V75® i Örebro selar Maria ut två vinnarhästar. Dels är det Jackpot Mearas, som har vunnit fem lopp på sju starter och är obesegrad efter två lopp i Marias regi, samt fyraårige Macahan som var fyra i Svenskt Travderby efter att ha vunnit sitt försök.
– 10 Jackpot Mearas (V75-4) är en jättefin häst som är väldigt kapabel. Han kan gå riktigt långt om han får hålla sig fräsch. Om han går till guld? Ja, det har han kapacitet för tror jag. Hästen har varit skadad i omgångar innan han kom till mig men fick sig även en liten törn efter att han kom och fick pausa i ett par månader. Nu verkar han bra och känns fräsch och fin. Först vann jag med honom själv från dödens och senast vann han enkelt från ledningen. Nu är det bakspår men jag tycker att han måste räknas tidigt. Det är väl Nurmos häst emot. Inga ändringar, säger Maria Törnqvist.

”Är spänd så innerspåret bakom bilen är sämsta tänkbara”
– 1 Macahan (V75-7) är ju också jättefin och har visat hur bra han är. Det var väldigt kul att han kvalade in till Derbyt och visade att han tillhör de bästa i årgången. Hästen är fyra år och har tjänat mycket pengar och jag är inte jättenöjd med att ta ut honom i Silverdivisionen. Men det finns inte så himla många lopp åt honom och vi står över Breeders Crown eftersom det blir en för lång säsong. Vi har sagt att det här ska vara sista starten för i år men vi får väl se efter loppet. Han är spänd så innerspåret bakom bilen är det sämsta spåret för honom. Senast blev det galopp kort efter start från samma läge. Det är risk att han blir över annars och sedan gäller det att han har mycket tur och hittar ut. Men hästen är annars i väldigt fint skick fortsatt och kommer att göra ett bra lopp om han sköter sig. Vi ändrar inget där heller. Med tanke på att Macahan har det läget som han har gör att jag tycker att Jackpot Mearas är den bättre chansen, säger Törnqvist.

Skribent: Michael Carlsson, Kanal 75
Foto: Lars Jakobssson / TR Bild.