Publicerad måndag, 10 juni
Nyhet
Image

Björn Goop först till 8 000 segrar


2019 blev han första svenske kusk att passera 7 000 segrar.
å söndagen kom nästa jubileumsvinst.

Björn tog seger nummer 8 000 när han lotsade Betting Pacer först över mållinjen i Trond Anderssens Minneslopp på Bjerke.
– Det är klart att det är stort. Det är en väldigt stor siffra och det ligger mycket jobb bakom, kommenterade Goop efter loppet.

Åter igen blev han först till ett nytt tusental och han är fortsatt Sveriges genom tiderna segerrikaste kusk. På vägen dit har Björn Goop vunnit bland annat Elitloppet och Prix d’ Amérique, två av världens största lopp.
– Det känns härligt att ha tagit 8 000 segrar. Jag är inne i en fas i livet nu då det mesta fungerar. Mycket arbete såklart men vi har gjort detta tillsammans. Familj, hästägare, personal och leverantörer ligger bakom detta teamwork, säger en glad Björn Goop efter segern som kom med hästen Betting Pacer efter vass avslutning under Norges största travdag i på Bjerke i Oslo.
– Just nu är jag väldigt glad för Pacer, att hon fick vinna. Hon har gjort väldigt många bra lopp och stod verkligen på tur, fortsatte Goop från segersulkyn.
Vad är du mest stolt över?
– Det är klart att segrarna är det absolut roligaste. Men det stora är just det här travlivet, travfamiljen, hästarna och alla vänner man fått i den här sporten. Jag är stolt över travlivet, det är så jag känner. Segrarna är en liten bonus.

Vilken är ditt livs största seger?
– Personligen, för min del, vurmar jag mest för derbysegern med Conny Nobell. Det var oerhört eftersom det var det loppet som pappa helst ville vinna. Och att som barn få tillfredställa sina föräldrars önskningar är väldigt speciellt. Med det finns förstås annat. Prix d’Amerique med Readly Express och Elitloppet med Timoko, då var det också mycket känslor, säger Björn Goop.

Lärt sig ta hand som sig själv
Scotch Ville, Axevalla, 1994.
Så började resan.
8 000 segrar på i runda slängar 30 år innebär över 250 segrar per år i snitt. Fem segrar i veckan, vecka efter vecka, år efter år. I 30 år! En sagolik prestation om man också lägger in resorna till och från banorna och att Björn också tränar häst i stort sett varje dag.
– Jag har ansvar för cirka 165 hästar så den biten är viktig för mig. Men fler hästar strävar vi inte efter längre, däremot vill vi alltid höja kvalitén, säger Björn.
Svensk Travsports samlade statistik säger att Björn Goop kört cirka 45 000 lopp och kört in över 900 miljoner kronor till hästägarna. Snittet hamnar då på 17-18 procent segrar.
– Jag pendlar mellan 15-20 procent i segerprocent, bekräftar Björn.
Trots allt jobb hinner han med att ta hand om sig själv. PT-pass en gång i veckan då han tränar smidighet, då och då blir det en golfrunda eller en padelmatch. Ibland hinner han vara med på jakt och efter ett söndagstrav på Axevalla för ett tag sedan stack han iväg och fiskade en kväll.
– Vi travtränare har nog historiskt varit dåliga på att ta hand om oss själva. Och även jag. Det är viktigt att äta, träna och vila ordentligt. Efter V75 i Gävle veckan före Elitloppet hade jag en bra bit hem till Karlstad men tack vare att jag stannade och åt ordentligt efter vägen så blev jag aldrig trött, säger Björn.

Hoppas på San Moteur
Björn Goops meritlista är lång den innehåller bland annat 12 raka allsvenska kuskchampionat, 76 banchampionat och svenska rekordet på 501 segrar under ett år. Vid sju tillfällen har han röstats fram till Åres kusk, senast 2020.
Under karriären har han kört och vunnit lopp på de flesta banor i Sverige, i alla grannländerna och i alla ”travländer” i Europa. Lägg därtill segrar i USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland.
– Enda stället jag kört och inte vunnit är på Malta säger Björn med ett skratt.
Att vara med i de stora sammanhangen och helst vinna är ett tydligt mål för Björn. Och varje år brukar han vinna flera lopp med en miljon kronor eller mer i förstapris. En häst som han hoppas ska springa in många slantar i år är fjolårets tvåa i Elitloppet, San Moteur, som årsdebuterar inom kort.
– Vi siktar på Åbys nya storlopp i höst och sedan hoppas vi kunna ta en ny sväng ner till Paris i vinter säger Björn och ser lite extra förhoppningsfull ut.
Bästa hästarna genom alla år?
– Jag har haft nöjet att träna och köra många bra hästar. Men sådana som Conny Nobell, Timoko, Readly Express och just San Moteur ligger såklart mig varmt om hjärtat avslutar Björn.

Jubileumssegrar
1 – Scotch Ville, Axevalla 1994
1 000 – Tex Dynamite, Solvalla 2003
2 000 – Rapkin, Åby 2006
3 000 – Finest Kemp, Solvalla 2008
4 000 – Charm Hammering, Eskilstuna 2010
5 000 – Caterina Murino, Årjäng 2013
6 000 – Celebreightr, Axevalla 2015
7 000 – Reverend Wine, Solvalla 2019
8 000 – Betting Pacer, Bjerke, 2024

Skribent: Kanal 75
Montage: Kanal 75