Publicerad fredag, 05 juli
Nyhet
Image

Crown tuffast i Sprintermästaren


Solvallatränaren Daniel Redén gjorde det igen. För fjärde gången vinner han Sprintermästaren.
– Han visade en jäkla inställning i dag som krigade ner dem, sa Daniel Redén om vinnaren Crown.
Torsdagens Sprintermästaren var på förhand oviss och finalen blev oerhört rafflande. Fyra hästar stred sida vid sida och till slut stod Crown som vinnare, tränad av Daniel Redén som kvalade in fyra hästar till finalen och körd av Erik Adielsson.
När bilen släppte blev det en vild jakt på ledningen och till slut blev det King Of Twiligt som tog sig förbi favoriten Kuiper med liten marginal in i första sväng. Daniel Wäjersten bakom Kuiper valde att gå ut i andraspår och ta positionen utvändigt ledaren. Crown hittade ner som tvåa i andraspår med Heavenly Zet i rygg. På sista långsidan fick Crown börja tugga på i tredjespår och in på upploppet kom även Stens Rubin in i matchen och det stod och vägde upploppet ner. Ledaren var tidigt slagen och Kuiper kopplade greppet som han fick släppa ifrån sig kort senare då Crown fick huvudet först före Stens Rubin som hittade fritt på innerspår sista biten och slutade tvåa för en tapper Kuiper.
– Det kändes inte som att det skulle komma in i första sväng. Jag körde galopp och så tittade jag över axeln och då for Magnus också där ute i galopp och då kändes det – där rök det. Det var bra att vi kvalade in ett gäng. Det är en häst som alltid haft stor talang, men inte alltid haft fräschören med sig, men den har blivit allt bättre. Det är en oerhört trevlig häst, han är som en hund skulle man kunna säga. Han gjorde det jäkligt bra och i dag fick han sätta pricken över i, sa Daniel Redén.
– Jag är fantastiskt glad. Otroligt glad att jag fick chansen. Det har varit påfallande ofta i dom här stora loppen som Daniel har använt mig och jag har kört ett par elitloppsfinaler åt honom och kriterier och jag har haft tur att trilla in på några riktigt fina hästar. Jag måste ta tillfället i akt och berömma den här hästen. Det var minst två gånger på upploppet som det var ytterst nära att han rullade över i galopp och bara visa fighterinstinkt och koncentrerade sig på tekniken och verkligen ville hålla sig i trav. Hatten av för hästen, sa Erik Adielsson.
Segertiden 1.10,3/1609 meter autostart och segern belönades med 1,2 miljoner kronor.

För Daniel Redén var detta den fjärde segern i Sprintermästaren, 2018 Perfect Spirit, 2020 Don Fanucci Zet, 2022 Francesco Zet och 2024 Crown.

Så här gick det i försöken.
Daniel Redéns duo D’Apper och Holcombe Zet gjorde upp i det första försöket, tillika V75-1. Holcombe Zet stack till ledningen och fick bestämma tempot. Kort före mål fick D’Apper luckan och han växlade tempo rasande fort och satte nosen först för Magnus A Djuse. Trea slutade Underground Artist och segertiden på vinnaren blev 1.11,5/1609 meter autostart.
Det blev hemmajubel i den andra V75-avdelningen. Magnus Dahlén-tränade King Of Twilight flög till ledningen tillsammans med Björn Goop. Även i det här försöket fick ledaren hålla ett behagligt tempo och King Of Twilight klev undan till en lätt seger på 1.11,7 före Crown och Immortal Doc.
I det tredje försöket som också var V75-3 slutade det med en bekväm seger för Kuiper, tränad och körd av Daniel Wäjersten. Även här var det ledningen som gällde och Kuiper vann bekvämt på den bästa tiden av försöksvinnarna 1.11,1. Tvåa slutade Herakles Zet, tränad av Daniel Redén som fick med sin fjärde häst till finalen, trea var Roger More och till final även Stens Rubin som bäst seedade fyra.Efterlängtad storseger i Stosprintern
Mantorpstränaren Stefan P Pettersson har haft ett år med mycket blandat resultat på grund av sjuka hästar. Därför värmde segern med Kitty Hawk i Stosprintern lite extra. Mats E Djuse nyttjade hästens explosivitet från start och tog ledningen från sitt innerspår i en snabb öppning. Loppets favorit Ester Degli Dei fick den otacksamma uppgiften att trava utvändigt om Kitty Hawk. In på upploppet kom det flera konkurrenter i vida spår, men Kitty Hawk stred berömvärt och höll undan med ett huvud före Ester Degli Dei. Trea slutade Xia Lloyd. Segern var värd 900 000 kronor och segertiden 1.11,0/1609 meter autostart.
– Jag är jätteglad för ägarna. Det är en fantastisk häst. Hon fick lite tufft tryck från början av Dante som ville ner i rygg och hon har ju inte varit som allra bäst den sista hundringen. I dag var det ”jävlar” och ingen dålig häst på utsidan. Vinna årgångslopp så här är otroligt kul, sa Stefan P Pettersson.
– Det värmer ordentligt. Det är det riktigt stora loppet jag vinner på varmblodssidan. På kallblodssidan har jag vunnit flera storlopp så det här kändes jäkligt skönt, sa Mats E Djuse.
– Hon var bra. Hon fick trava utvändigt ledaren och det är tufft och kostade för mycket. Det är bra att vara tvåa i ett så stort lopp, sa Paul JP Hagoort om favoriten Ester Degli Dei.I övrigt noterade vi detta på V75…
…att Carl Johan Jepson prickade starten perfekt i V75-4 med Global Eyecatcher som flög till ledningen. Väl i spets fick Global Eyecatcher ligga ifred och klev undan till en säker seger. Tränar gör David Persson.
…att Nikita R. bjöds på ett drömlopp av Robin Bakker i V75-5 och det var avgörande. Ledande favoriten Nasha fick öppna lite för tufft och krafterna tröt in på upploppet samtidigt som Niktia R. fick perfekta ryggar hela loppet och avgjorde lekande lätt till slut. Tränar gör Paul JP Hagoort.
…att favoriten i den avslutande avdelningen Admiral As, tränad av Daniel Redén, löste uppgiften enkelt tillsammans med Örjan Kihlström. Dryga varvet före mål fick Admiral As avancera framåt i tredjespår och tog över ledningen varvet före mål och därefter sattes han inte på några tuffa prov och vann lätt. Segern var värd hela 175 000 kronor.
Sju rätt på V75® gav 2 433 kronor. Sex rätt gav 54 kronor medan utdelningen på fem rätt uteblir vilket medför att det blir jackpot på lördag då travfesten fortsätter i Halmstad.

Skribent: Joakim Brundin, Kanal 75
Stort jubel efter Crowns seger i Sprintermästaren. Foto: Mikael Rosenquist/TR BIld
Daniel Redén
Kitty Hawk vinner Stosprintern
Mats E Djuse jublande glad efter segern i Stosprintern. Foto: Mikael Rosenquist/TR Bild