Publicerad fredag, 27 maj
Image

Daniel Redén om känslorna inför Elitloppet – ”Det är mest en pina”


Daniel Redén, 42, är landets hetaste travtränare som har tre hästar med i Elitloppet, varav två av dem är förhandsfavoriter.
Kanal 75 besökte stjärntränaren på hans gård utanför Enköping och han berättade där hur han mår inför den stundande superhelgen på Solvalla – samt hur han hanterar sina höga krav och den press som han har på sig själv.
– Förr i tiden var det här den bästa veckan men nu är det mest en pina, säger Redén och avslöjar samtidigt att han inte kommer att hålla på hur länge som helst som travtränare.
– Jag tror inte att jag kommer att vara travtränare när jag är 60 år. Min dröm har varit att få åka till Alaska och gå där i vildmarken i ett eller två år.

På söndag smäller det på Solvalla när Elitloppet ska avgöras med fem miljoner kronor i förstapris. Det största fokuset ligger på Daniel Redén som har tre hästar med, varav två är förhandsfavoriterna Don Fanucci Zet (titelförsvarare), samt snackhästen Hail Mary.
Men istället för att njuta av den här veckan, som alla andra som älskar trav i Sverige och i Europa gör, så är det tvärtom för Solvalla-tränaren.
– Äh, det är mest en pina. Det har varit den bästa veckan förr i tiden när man var yngre och inte hade så mycket starthästar den här helgen. Men vill ju inget hellre än att visa upp sina hästar i bästa skick och att de ska vara friska och krya. Från anmälningsdagen och fram till start så är det en hel vecka där saker kan ske, säger Daniel Redén.
– Så det är lite press och spänning men samtidigt har jag varit med lite nu och det blir bättre och bättre med åren.
Så du kan i princip inte njuta någonting av den här veckan?
– Nej, jag försöker att jobba på som vi alltid gör, det är väl det bästa.

”Det är något av det värsta som kan hända en tränare”
Daniel Redén beskriver vidare i intervjuen hur han själv har blivit en bättre travtränare med åren och som har gjort att han har nått toppen. De senaste åren har han nått häpnadsväckande framgångar och tagit fram flera stjärnhästar och vunnit många storlopp.
– Jag hade inte kommit dit där jag är idag om jag inte hade lyssnat på mina hästar. Förut satt jag mest och tittade på klockan när vi körde, men numera läser jag av hästen på ett annat sätt.
– Jag tror att jag har utvecklat mig själv väldigt mycket sista åren och det blir bara mer och mer. Det är både på gott och ont för det är mycket tankar i huvudet och man tar på sig mer och mer. Man tar på sig om det går snett och om man har missat att en häst har haft en infektion i kroppen och missar man det är något av de värsta som kan hända för en travtränare.
– Det är mitt jobb att se till att hästen är bra och att den ska må bra ute på tävlingsbanan. Att visa upp en häst i ett dåligt skick är som att visa upp mig själv. För mig är det viktigt att visa upp mina hästar i bästa författning, säger Redén.

”Har mycket tankar och idéer – kostar att grubbla”
Solvalla-tränaren ställer höga krav på sig själv och att ständigt leva under en stor press kräver en hel del energi.
Vad är jobbigast för dig?
– Det är mest tankar. Jag har mycket tankar i huvudet och jag jobbar inte speciellt mycket, det kan jag inte säga. Jag har ett fantastiskt team, hästskötare och allt runtomkring. I år har har anställt Martin Djuse som försteman och han har avlastat mig otroligt mycket. Han har hand om veterinära saker.
– Jag har mycket idéer och tankar och dom kostar väl mest att gå omkring och tänka och grubbla. Vad gjorde jag fel. Jag tänker aldrig på när jag gjorde rätt, bara vad jag gjorde fel.

”Jag tror inte att min kropp orkar”

Hur länge tror du att du kommer att vara travtränare?
– Jag har ju sagt att jag kanske inte kommer att hålla på i så många år. Jag kommer att hålla på i många år, men inte i så många år. Jag tror inte att jag kommer att vara travtränare när jag är 60 år.
– Jag tror inte att jag min kropp orkar, jag tror inte att mitt huvud orkar. Det krävs mycket fokus och alla dagar måste man vara på sin vakt. Det kan dyka upp en kolikhäst och det kan hela tiden hända någonting. Jag kanske bedriver ett zoo och min dröm har varit att åka till Alaska och gå där i vildmarken. Det skulle vara fantastiskt att lägga ett år eller två år där innan man blir för gammal, säger Redén.

”Sista jobbet lite skarpare – någon vassare intervall”
När det gäller elitloppshästarna så drog fjolårsvinnaren Don Fanucci Zet spår åtta för andra året i rad.
– Egentligen är det fjärde året i rad som mina hästar har dragit spår åtta. Men man får vara nöjd att man är med i loppet och någon ska ha det där hemska spåret. Vi får göra det bästa av situationen. ”Flingan” (Snowstorm Hanover) är där han ska vara och Hail Mary fick ett passande läge.
– Alla tre gick samma jobb i veckan och det kändes helt normalt. Inga vässningar men i det sista jobbet ska vi köra lite skarpare. Då kommer det att bli någon vassare intervall, precis som vi brukar göra speciellt inför Elitloppet.
– Snowstorm kommer att gå maximalt balanserad i försöket, Hail går som i Rättvik och Fanucci kommer att gå som i senaste starten. Men om någon tar sig vidare är det en annan femma, då kanske vi växlar upp. Eventuellt kan det bli ett norskt huvudlag på Hail och barfota runt om på Fanucci. Men nu gäller det först och främst försöken, säger Daniel Redén.

Kanal 75
Foto: Kanal 75