Publicerad måndag, 27 maj
Nyhet
Image

Fransk kross i Elitloppet – på nytt Europarekord


Det blev inga dueller i årets elitlopp på Solvalla.
Franske kanonen Horsy Dream skulle visa sig helt överlägsen över de 1609 meterna och förvandlade några av världens bästa sprinters till statister efter en suverän svepning i spåren sista 600 meterna.
Segertiden 1.08.0 är den snabbaste någonsin i Europa.
– När hästen ökade tempot…jag hade en magisk stund på bortre långsidan, sa kusken Eric Raffin.
Prix d’Amerique-vinnaren och franske förhandsfavoriten Idao de Tillard försvann redan i försöket.
Men det blev franskt ändå i Elitloppet.

Tränaren Pierre Belloche var klar för Solvallas stora lopp redan i fjol med Horsy Dream men fick stanna hemma med hästen på grund av en skada. Nu kom revanschen inför 17 092 personer på Solvalla.
Sjuåringen har levt högt på sin styrka och var en av favoriterna i Prix d’Amerique förra året. 2024 års upplaga av styrketestet fick man stå över och matchade i stället mot Prix de l’Atlantique i april där Horsy Dream var överlägsen och fick sin rosa biljett av Solvalla.
Och så till söndagen då. Efter att ha hemfört sitt försökslopp spelades Horsy Dream till andrahandsfavorit bakom Daniel Redéns Franscesco Zet i finalen.
Örjan Kihlström körde sig till ledningen i den första kurvan. Upplagt för blågul seger trodde många.
Men Franscesco Zet, som tidigare på dagen hade fått sin svit på 18 raka segrar bruten i försöket, såg ut som en högst normal häst när Eric Raffin kom upp på utsidan halvvarvet från mål och tog över ledningen.
Horsy Dream försvann sedan ifrån sina konkurrenter på den snabbaste tiden någonsin i Europa. 1.08.0 över 1609 meter togs som synes med krafter sparade. En tid endast tre tiondelar långsammare än Sebastian K:s absoluta världsrekord.
– Det har varit en njutning med publiken. Det började redan i montéeliten. I Elitloppet fick jag köra en äkta champion som är sitt livs form. Jag kommer aldrig att glömma den här dagen. Han har visat att han har en speed som är helt otrolig. Jag vill tacka tränaren Pierre Belloche för den fina förberedelsen. Hästen kvalade in med skor på alla fyra i dag på Solvalla och alla såg ju den effekten han får barfota i dag, sa Eric Raffin som tog fyra segrar på Solvalla den här söndagen.

Nära för 13 år sedan…
Den franske stjärnkusken har flera gånger sagt att han älskar Solvalla. För 13 år sedan var han nära att vinna Elitloppet då Rapdie Lebel åkte då dit knappt mot svenske Brioni.
Den gången showade Eric Raffin som tvåa med publiken på Solvalla…
– Det var nära då. Men nu står jag här som en vinnare. Nu ska jag dricka champagne!

Tränaren Pierre Belloche var lycklig.
– Vi ha siktat på det här loppet i två år och det är magiskt. Hästen är cool och väldigt tuff och har samtidigt stort förtroende för sin tränare och kusk. Det finns nästan inga ord för hans prestation, sa Pierre Belloche.

Blågul mästare från Sundsvall
Bakom världens för dagen bäste (?) travare spurtade Sundsvallstränade Borups Victory sylvasst till andraplatsen i Elitloppet.
Daniel Wäjerstens häst klev fram i både försök och final. Borups Victory, delägd av ishockeyspelaren Mats Sundin, har etablerat sig i Europaeliten.
– Jag har haft en positiv känsla hela veckan. Hästen är fantastisk. Men det var ju en fruktansvärd häst som vann, sa Daniel Wäjersten.
Förhandsfavoriten Franscesco Zet tröttnade i ledningen och kom in som fyra.
Örjan Kihlström:

– Vi räckte inte till i dag. Det var en helt fantastisk häst som vann. Francesco blev lite trött för första gången i sitt liv och det var inget att säga om det. Det blev en tuff öppning och han blev lite pigg under vägen, sa Kihlström.
Det blev ingen elitloppsfinal för franske storfavoriten Idao de Tillard. Prix d’Amerique-vinnaren galopperade redan i inledningen av sitt försök. Idao de Tillard galopperade upprepat i värmningen och var inte i slag alternativt att Solvallas 1000-metersbana inte passade hästen.

”A Fair Day blev rädd”
Kalmarhästen A Fair Day slog ur underläge och var mångas favorit men stördes till galopp kort efter start i sitt uttagningslopp.
– Fransmannen Idao de Tillard kördes in i vår vagn och han blev rädd och felade, sa kusken Oscar Ginman.
Amatören Elisabeth Almheden laddar nu om med sin stjärna. Om allt är bra startar femåringen i Kalmarsundspokalen i V75 under midsommarhelgen på hemmabanan.…

Skribent: Mikael Wikner, Kanal 75
Eric Raffin firar med publiken efter segern i Elitloppet
Foto: Thomas Blomqvist, TR Bild
Horsy Dream överlägsen segrare i Elitloppet 2024
Foto; Thomas Blomqvist