Publicerad fredag, 24 maj
Nyhet
Image

Franske kungen Idao de Tillard har landat i Sverige


På fredagen landade ett specialchartrat plan på Arlanda med tolv av de franska hästarna som ska tävla under elitloppshelgen på Solvalla.

Ombord fanns bland andra regerande mästaren från fjolåret Hohneck och årets stora franska favorit i Elitloppet Idao de Tillard.
– Så lugnt han gick av och bara tittade sig omkring – han är verkligen en klok häst, sa Idao de Tillards skötare Susanne Ohme.

2022 vann Etonnant och 2023 Hohneck. De två senaste årens vinnare av Elitloppet har båda varit franska och kommit med flygplan till Sverige.
Att köra landbacken tar upp emot två dygn med stopp och övernattningar med hästar från Frankrike och arrangören Solvalla har på senare år satsat upp emot 1,5 miljoner kronor på specialchartrade flyg varje år. Allt för att locka de stora kanonerna från trikolorens land.
Thierry Duvaldestin bestämde sig tidigt efter segern i Prix d’Amerique att det skulle bli en satsning på Elitloppet med Idao de Tillard. Med förbehållet att stjärnan skulle flygas in.
På fredagen kunde Solvallas sportchef Anders Malmrot bocka av en viktig ruta i förberedelserna när det franska planet landade på Arlanda vid 14-tiden och alla hästar mådde bra.
Knappt två dygn av uppladdning i Sverige var något de franska tränarna önskade. Inte mer.
– Nej, det handlar om avelshingstar de flesta av dem så de arbetar ju på sina hingststationer både före och efter Elitloppet. Det är viktigt att hingstarna tappar så lite tid som möjligt av sitt arbete och alla tolv flyger hem måndag morgon igen, säger Malmrot.

Flög från Deuville
Efter att ha lastat i franska Deauville på fredagsmorgonen och efter två och en halv timme i luften, landade flyget nästan exakt på utsatt tid på Arlanda
Förutom de fem elitloppsdeltagarna fanns hästar i lopp som Harper Hanovers, fyraåringseliten för ston och Stoeliten Lady Snärts lopp med ombord.
Hohneck, en van resenär i det blå, tog resan bra. Lika så Prix d’Amerique-vinnaren från i januari och en av förhandsfavoriterna i årets upplaga, Idao de Tillard som flög för första gången.
Hästens skötare Susanne Ohme intervjuades i TV12 efter att ha låtit sin stjärna snurra runt och se sig om lite på landningsbanan.
– Resan gick jättebra. De är jätteduktiga de som flyger och hästarna var lugna allihopa. Han har jobbat på avelsstationen både innan han åkte och ska jobba när han kommer hem igen men är van det där nu. Hästen mår bra och är i form och har tagit loppet i Caen jättebra. Av flyget gick han lugnt och stressade inte alls. Han är verkligen en klok häst, sa Susanne Ohme.
De tolv från Frankrike tillbringade fredagsnatten ute på gårdar i Stockholmstrakten.
Susanne Ohmes jobb blir att hålla Idao de Tillard på gott humör och ge hästen några uppmjukande träningsrundor.
Även hästens hovslagare och veterinär är med på resan.

Skribent: Mikael Wikner, Kanal 75
Skötaren Susanne Ohme tillsammans med Idao de Tillard framför elitloppsflyget.