Publicerad söndag, 22 maj
Image

Inför Grand Slam 75®: Milebanan gynnsam för Sofias italienare?


En spark bakut för mycket i den egna hagen.
Högkapable Zoccoloduro O.P. visade prov på fin kapacitet i några starter för Sofia Aronsson innan han skadade sig.
Efter drygt ett års bortavaro kan italienaren vara segermogen igen.
– Jag tror att den stora banan i Tingsryd gynnar honom, säger Axevallatränaren.

På söndag avgörs spelet Grand Slam 75 på Tingsryds milebana där ett varv är 1609 meter, en mile. I stället för tre kurvor över kort distans på ”vanliga banor” springer hästarna endast två när det handlar om sprinterdistans på Smålandsbanan.
Sex av sju avdelningar på Grand Slam 75 avgörs den här söndagen över 1609 meter. Så även i den fjärde avdelningen där Marcus Lindgren blir favorit med 1 Nugget Zon.
Med ett innerspår bakom bilen tror många att Nugget Zon leder loppet länge. Kanske hela vägen.
Axevallas Sofia Aronsson har en av loppets outsider i sjuårige italienske hingsten Zoccoloduro O.P. Hästen kan ha skakat av sig den värsta ringrosten efter ett längre tävlingsuppehåll och kommer till Tingsryd med två starter i kroppen.
– Det återstår alltid att se om hästar kan komma tillbaka i samma skick som innan en skada. Det är jättesvårt att säga om vi ska lyckas men hästen känns ju bra och kusken var väldigt nöjd med honom senast, säger Sofia Aronsson.

Svettiga insatser
Zoccoloduro O.P. har visat sig vara något lite utöver det vanliga med upphämtningar efter galopper tränaren ”inte kunde tro varit möjliga” av en häst i hans klass.
Hästen importerades från Italien sommaren 2020 och har tagit fyra av karriärens tolv segrar i Axevallatränarens regi.
I mars förra året sparkade han sig olyckligt mot ett staket i hagen och kvalade in för tävling igen först ett drygt år senare nu i april.
André Eklundh har suttit bakom i två starterna efter kvalificeringsloppet. På söndag hoppar Stefan Persson upp för första gången.
– I comebacken var han lite för pigg helt enkelt och fjantade sig och hoppade. Nu senast sa kusken att det var mycket tryck i hästen och att han kändes bra igen. Zoccoloduro hade spår åtta i volt då. Det var lite väl många hästar i vägen men han gick ju som tusan till slut när han väl hann runt de andra och vi var nöjda med honom, säger Aronsson om fjärdeplatsen på Färjestad i början av maj.
1609 meter på Tingsryds milebana – hur passar det?
– Jag tror att det är ett plus att det är en stor bana med stora kurvor. 1609 meter kanske inte är hans bästa eftersom han är otroligt stark. Men hn är ju snabb också och på Tingsryd brukar det bli mera jämnt och hårt tempo och det tror jag gynnar honom.
Blir det några utrustningsförändringar?
– Han brukar gå barfota runt om med tunga boots fram. Men den här gången kör vi med aluminiumskor och en tunn sula i stället för att han är lite känslig. Han behöver ju ändå den vikten. Barfota bak som förut.
Nugget Zon har innerspåret och är startsnabb och kan leda hela vägen. Bakom honom finns ett par tre segerkandidater varav Zoccoloduro O.P. är en. Vad säger du till spelarna?
– Alltså, Nugget Zon är en riktigt bra häst och det är klart att det är tufft motstånd. Det är svårt att säga hur det ska sluta men vi kommer i alla fall att köra ganska offensiv. Hästen behöver gå hela vägen och vara med där framme och klarar såna löpningar normalt. Han kan vinna. Jag hoppas verkligen att han är bland de tre i alla fall.

Mikael Wikner, Kanal 75
Foto: Mia Törnberg, TR Bild