Publicerad torsdag, 23 maj
Nyhet
Image

Inför GS75® (fredag): Mattias Djuse drar igång med två obesegrade hästar


35 år gammal har han häst med i Elitloppet för första gången.
Mattias Djuse inleder helgen redan på fredagen hemma på Solvalla med två obesegrade hästar på spelet Grand Slam 75 och fortsätter med flera fina chanser både på lördagen och söndagen.
– Det är väldigt roligt och spännande att få vara med om allt det här.

Det är elitloppshelg och stor fest igen i travvärlden.
Solvallatränaren Mattias Djuse med personal förbereder hästar hemma på gården i Husby-Sjutolft Hårby mellan Stockholm och Enköping och ska även hinna med att träffa lite folk. Inräknat fredagens eftermiddagstrav på Solvalla blir det tre dagar i festens tecken. Både hemmavid och på hästägarloungen inne på Solvallas stallbacke.
– Vi ska ju vara mycket på Solvalla de här dagarna. Till gården kommer det också ett gäng extra kan jag tänka mig och i loungen på Solvalla bjuder vi som vanligt på dryck och snacks till hästägare, vänner och personal, säger Mattias Djuse.
Det blir en märkvärdig helg för Östersundsgrabben. I somras vann stallets Hustle Rain unghästklassiken Sprintermästaren i Halmstad och efter två lopp under 2024 bjöds den femårige hingsten in som sextonde och sista häst till Elitloppet.

På söndag är Mattias med i Elitloppet för första gången.
– Det är klart att det är spännande. jag tycker att hästen är väldigt fin och han känns bra i ordning. Hustle Rain är en häst på väg uppåt. Han varit fin i de här två starterna i år och gått i mål med krafter kvar och sett bra ut i snabba avslutningar. Innerspåret? Spår ett är perfekt, han är bra ut bakom bilen. Jag tror att han ska vara riktigt bra på söndag, säger Mattias Djuse.
Sambon Caroline Bood jobbar i verksamheten och paret har tre barn tillsammans.
– Barnen ja, de är laddade de med och det är klart att de vill vara med på det här.

Hästar som sticker ut
Fjolårssiffrorna blev ett rekord för stallet med drygt 21 miljoner kronor inkört. Stallet håller en imponerande jämnhet med en rad riktigt fina djur som sticker ut.
Under fredagen frångår Solvalla konceptet med lunchtrav för första gången. Elitloppsfredagen blir ett eftermiddagstrav det här året med Spelet Grand Slam 75 som drar igång klockan 15.00.
Djuse selar ut två obesegrade hästar som båda blir mycket betrodda. Fyraårige 3 Fine Manners (GS75-2) är obesegrad efter fyra lopp under debutsäsongen i år. Även 5 Tretiak (GS75-7) har inlett karriären i år och har inte förlorat på fem starter.
– Det är två jättefina hästar båda två. Om man måste jämföra tycker jag att Fine Manners är den hetare chansen ändå. Han har ett bra läge och det är startbil. Tretjak brottas ju med voltstart och lite annan distans än han är van. Normalt ska han klara tre kilometer men han har ju gått upp i en lite hårdare klass han än min andra kanske, säger han.
Så Fine Manners är den något bättre chansen trots allt?
– Jag kan inte riktigt motståndet där men håller den som riktigt bra för klassen. Allt ser bra ut och han går med skor, öppet huvudlag och vanlig vagn som vanligt. Tretjak får prova tre kilometer (loppet ”Lilla Harpers”) men jag tror mycket även på honom. Jag hade inte anmält om jag inte hade trott att han skulle klara av det! Han har nog gått framåt med loppet senast och jag tror det ska gå bra med ett femte i volten. Han går utrustningsmässigt som vanligt han också.
Under fredagen har du även 3 Grand Circuit (GS75-3) och 3 Zucchini C.D.(GS75-4) till start. Chanser?
– De kan vara med i striden båda två. Det är två fina hästar som har utvecklats bra och som jag tror ska kunna vara med i större lopp under året. Jag tror att de är redo för bra lopp på fredag, och så får vi se hur långt det räcker.
I lördagens V75-finaler selar stallet ut 10 Winterburn (V75-3) och 6 The Flying Eagle (V75-5) och förutom Hustle Rain i Elitloppet söndag startar nyförvärvet 6 Point of Perfect (V75-6) i Fyraåringseliten på söndag. Bäddat för en helhelg!
– Det är roligt att ha fina hästar med under den här helgen. Jag känner mig inte slagen med någon och alla ser ut att vara i form. Point of Perfect vann sitt försök i Hambletonian och är mycket startsnabb och det är en riktigt spännande häst på det han visat i USA. Han kom hit för en vecka sedan i träning och jag är nöjd med hur han känns i lättare jobb. Fotnot: Elitloppsfredagen är ett eftermiddagstrav det här året. Spelet Grand Slam 75 startar klockan 15.00 (Solvallas lopp 2)

Skribent: Mikael Wikner, Kanal 75
Lugnet före stormen hemma på Hårby gård. Mattias Djuse har häst med i Elitloppet för första gången. Foto: Privat