Publicerad onsdag, 08 maj
GS75
Image

Inför GS75® (jackpot):


Folkfest på Jägersro & hemmatränaren med heta bud

Jägersros årliga publikfest, Gentlemannadagen, är tillbaka.
Under Kristi Himmelsfärd får travbanan besök av tusentals människor och artister samt en omgång av GS75®.

Lars I Nilsson mönstrar en trio framför det stundande folkhavet.
Gentlemannadagen har varit en tradition på Jägersro sedan 1973.
Konceptet att blanda folkkära artister och aktiviteter med travlopp har varit en stor succé och lockat tusentals barnfamiljer. 2018 slogs publikrekordet där över 19 000 personer tog del av travfesten och de resterande åren har siffran legat stadigt runt 15 000.
Hur många som dyker upp på torsdag återstår att se, men förutsättningarna är lite annorlunda i år menar Jägersros marknadschef Birthe Perlby.
– Allt är väl förberett, men vi står inför utmaningar som vi inte behövt tänka på tidigare. Eurovision hålls samtidigt i Malmö, vilket försämrar våra förutsättningar att locka hit lika många människor som vi brukar.
Men förhoppningar finns det fortfarande.
– Det blir lyckat varje år, det är superkul. Artisterna är bokade och passar perfekt för barnen. Vädret ser ut att bli fantastiskt och så klart de fina travloppen som vi har att se fram emot.
Travbanan får inte bara besök av folkkära artister, de står även som värd för GS75®. Veckans omgång pryds dessutom av en jackpot.

”Vi trivs bland folkhav”
Ett bekant ansikte på travfesten är Lars I Nilsson.
Jägersrotränarens hästar har inte varit blyga när det kommer till att prestera framför ett folkhav. Under fjolårets upplaga av Gentlemannadagen visade stallet upp sig i ett hattrick, med tre vinster på tre starter.

På torsdag mönstrar Lars en trio, med ett hopp om att återupprepa historien.
– En väldigt trevlig tävlingsdag. Travsporten har stora problem med att få publik på loppen så en dag som denna gör otroligt mycket, roligt för oss aktiva, säger Lars I Nilsson.
Tre av tre förra året, hur känns det inför i år?
– Jag är spänd, det är klart vi vill prestera framför publiken.
Först ut för Lars är 6 Rocky Tile (GS75-2) som har fyra pallplatser på karriärens sex starter, men har ännu inte segerdefilerat. Senast kom valacken tvåa tillsammans med Adrian Kolgjini som på torsdag kör alla Lars hästar.
– Rocky Tiles första två starter var jättebra. Senast blev jag lite besviken över att han förlorade. Vår stallform är kanske inte lika vass som den var i vintras och loppen på torsdag är lite tuffa, men han fick ett fint läge och han ska vara en av flera som kan vinna loppet. Han känns väldigt fin i träning, jag tror han gör ett bra lopp, säger Lars.

Hoppas du på tidig ledning?
– Han kan säkert utnyttja startpåret och öppna ordentligt. Jag vet att Malmqvist har en tuff häst på tillägg och Lövgren tror på sin, men jag hoppas vi kan köra till ledning.
I den fjärde avdelningen startar 9 Hamilton L.C som ser ut att bli en av torsdagens favoriter.
– Han gjorde ett bra lopp senast när han fastnade på innerspåret och kom loss sent med ett bra upplopp. Han är den av mina chanser som möter ”sämst” motstånd. Sen har han ett bakspår på 1600 meter, det är klart att det kan bli en lång väg fram, men det är en bra häst som gör det bra hela tiden. Han känns också jättefin i träningen.

Några utrustningsändringar?
– Jag funderar på att köra skor runt om, med lite mer vikt på främre. Hoppas på att han kan bli lite mer stabil och lättkörd.
– 10 Eton Degato (GS75-7) blev för pigg senast och galopperade men han är i rätt så bra form för dagen, han har känts bra i träning efteråt. Väldigt tufft motstånd i torsdagens lopp och han har dessutom ett bakspår. Hans bättre placeringar har han från ledning, men han måste visa att han duger bakifrån också. Vi kör norskt huvudlag, försöker hålla honom lite lugn i inledningen. Vinstchanserna är inte så stora, vi hade också behövt ett bättre läge för några större summor, säger Lars I Nilsson.

Skribent: Erik Fredriksson, Kanal 75
Foto: Lars Jakobsson, TR Bild