Publicerad söndag, 19 maj
Nyhet
Image

Inför GS75®: Spännande årsdebut för tvååringskungen


Han vann Svensk Uppfödningslöpning i fjol i imponerande stil för sin tränare Rick Ebbinge.

Nu är det dags för comeback för L’Amourpourblanca som gör årsdebut i Breeders Crown i Åmål.
– Vi är jättenöjda med hästen och det känns som att han har utvecklats under vintern. Han är jättesnabb ut och borde ha respekt med sig i loppet, säger Malte Handfast, i stall Rick Ebbinge.

Åmål är värd för söndagens Grand Slam 75® och omgången präglas av Breeders Crown för tre- och fyraåringar. Nytt för i år är att det även finns open stretch på 800-metersbanan vilket blir ytterligare en dimension att tänka på.

Fjolårets kung bland tvååringarna, L’Amourpourblanca, gör en intressant årsdebut när han går ut i Breeders Crown för treåriga hingstar och valacker. Hästen imponerade stort när han vann det största tvååringsloppet i fjol, Svensk Uppfödningslöpning och tog hem förstapriset på 1,6 miljoner kronor. Han gjorde det efter att ha varit med i en stenhård öppning efter 1.06 första 500 metrarna i kampen om ledningen. L’Amourpourblanca segrade på tiden 1.12,4/1640a och gick därefter till vintervila med två segrar och en andraplats i bagaget efter sin debutsäsong på tävlingsbanan.
– L’Amourpourblanca (GS75-2) gjorde ett fantastiskt lopp i Svensk Uppfödningslöpning som kunde vinna på det sättet och på en så bra tid. Han fick vila lite efter det och ta igen sig men sedan började han träna på lite försiktig igen. Från hela januari och fram till nu så har hästen tränat regelbundet och allt har gått som planerat hela vägen. Han gick ett lite snabbare jobb för någon vecka sedan och Rick som körde var jättenöjd. Hästen är där vi vill ha honom och det känns som att han har utvecklats under vintern, säger Malte Handfast som jobbar hos Rick Ebbinge.
– Jag har själv fått köra honom några gånger och man känner ju att det är en helt annorlunda häst gentemot en vanlig häst. Han har så lätt för att springa och när det går lite snabbare så har han mycket lättare än många andra. Men på slutet är det bara Rick som har kört honom för att han vill ha full koll på hästen, fortsätter Malte.

”Ingen toppform – men tror han räcker på en gång”
Fjolårets tvååringskung är en av de som förgyller söndagens tävlingar i Åmål och han är favorit i den andra avdelningen på GS75. Utgångsläget är lite knivigt med spår sju bakom startbilen men L’Amourpourblanca är snabb från början om kusken väljer att trycka av honom.
– Även om hästen känns jättebra så är det ingen toppform på en gång och det här är inte årets viktigaste lopp. Han kommer inte att ha samma form som i Uppfödningslöpningen men jag tror inte att den är så mycket sämre heller.
– Han är ju jättesnabb ut och det känns väl som att han borde ha lite respekt med sig i loppet av de invändiga konkurrenterna. Om sedan Rick väljer att köra till direkt eller i att andra skede låter jag vara osagt. Det gäller främst att komma före Romulus Tooma som har spår utvändigt om denne försöker köra mot ledningen.
– Jag tror hursomhelst att vår häst kommer att sitta i ledningen efter en bit och då är det ju en väldig fördel i Åmål. Så som hästen känns och har tränat så tror jag att han räcker till på en gång. Vi ändrar inget utan han kommer att gå som i fjol med skor runt om, öppet huvudlag, fast bomull och vanlig vagn. Det ska bli kul att se honom tillbaka på banan igen och hela stallet är förväntansfulla, säger Malte Handfast.

Skribent: Michael Carlsson, Kanal 75
Foto: Lars Jakobsson / TR Bild.