Publicerad onsdag, 26 juni
GS75
Image

Inför GS75®: Stark uppställning från Juul när Århus jubilerar


Stort firande och ”hygge” när travbanan i Århus fyller 100 år.
På plats befinner sig såklart den danske travlegendaren Steen Juul med flera bra chanser.
Med fyraårige vinstmaskinen Jigger hoppas han ha en segerkandidat i eftermiddagens huvudlopp.

Den 29 juni 1924 tävlades det för första gången på Jydsk Väddelöbsbane.
Den gången och under de första åren var det galopptävlingar som gällde, men snart gjorde även travsporten sitt intåg på den anrika i dag kombinerade trav- och galoppbanan i Århus, det danska rikets andra stad, tillika Jyllands största.
I helgen är det dags för stort firande av 100-årsjubliaren.
Jydsk Väddelösbane, som tävlar i högervarv, firar såväl fredag som lördag och söndag och under den avslutande dagen körs även veckans Grand Slam 75® tillsammans med danskarna.
På plats finns, givetvis, Steen Juul.

Den danske travlegendaren, som senare i sommar fyller 74, är som det brukar heta still going strong och kan i 1 Jigger (GS75-6) ha fått fram ännu en klassisk vinnare. Fyraåringen har haft en närmast fläckfri inledning av karriären och ståtar med nio segrar och två andrapriser på totalt elva starter. På söndag väntar säsongens första riktigt stora uppgift då han tävlar i finalen av Jydsk 4-årings Grand Prix, ett race med cirka en halv miljon svenska kronor till vinnaren. Jigger är i sina två starter hittills i år obesegrad – men senast i uttagningarna blev det hårt i mål.
– Han var inte helt på topp senast faktiskt och stod för en lite sämre prestation än tidigare, men hästen var helt okej i senaste träningsjobbet så vi hoppas och tror att han är tillbaka i rätt form nu, säger Steen Juul och fortsätter:
– Det är en väldigt fin häst, han har utvecklats sedan i fjol, framför allt att han blivit kvitt sina problem att tävla i vänstervarv, nu verkar han gå lika bra på alla banor. Han är riktigt bra och vinterträningen var väldigt bra för honom.

Du har höga förhoppningar på Jigger den här säsongen?
– Det har man ju såklart med en sådan här häst, vi har stora förhoppningar på honom, inte minst inför derbyt. Men sedan tror jag det kan bli tufft på söndag, det är bra motstånd och han har absolut inte toppform ännu. Sedan visste vi att han inte skulle vara på topp senast, så det är inga problem på det viset, det går upp och ned lite med hästar. Jag tyckte som sagt att han kändes fin i det senaste jobbet och det är klart att vi räknar med chans ändå. Innerspår har hästen klarat bra tidigare, han är rätt så kvick ut och även det inte skulle bli spets får vi en fin position i alla fall. Det blir barfota bak på Jigger till den här starten och lite andra skor fram som ger en lättare balans.

Du har även 11 Jefferson (GS75-6) med i Jydsk 4-årings Grand Prix. Vad kan du berätta om honom?
– Jefferson är i väldigt fin form och vi har också gjort lite ändringar jämfört med senast, hästen ska gå barfota runt den här gången och det tror jag är en stor fördel för honom. Det är en häst som tränar starkt, sedan ska han förstås omsätta det i lopp också, men visar han vad han kan så kan han nog vara med där framme även om det såklart måste till lite tur och tempo från det här läget.Har fler fina chanser under jubileumsdagen
Steen Juul har förstås fler järn i elden under jubileumsfirandet i Århus.
Redan i den första avdelningen av GS75, ett stayerlopp, plockar han ut 12 Frodo Cash (GS75-1) som senaste galopperade men i starten före det stod för en stark insats som trea under liknande förhållanden som gäller på söndag.
– Ja, han var väldigt fin näst senast under Copehagen Cup-dagen, också det i ett långlopp. Nu är det många bra hästar emot i det här loppet, men formen sitter där. Han trivs över distansen och är reglerbar i loppen så med lite tur under vägen är han i alla fall en liten platschans.
En annan fyraåring i stallet som visat fin uppfattning är 4 Jacques (GS75-3).
Hästen vann Sprintermestern på banan i Odense för två starter sedan, men senast i uttagningarna till Jydsk 4-årings Grand Prix blev det galopp i slutstriden.
– Jacques galopperade till slut senast, men det var nog lite mitt fel också. Jag blev lite för ivrig när vi skulle ut då luckan uppenbarade sig. Sedan blev det heller inget tempo på det loppet, det blev inget riktigt lopp, men hästen verkar fortsatt fin i formen. Det är självklart bra motstånd, det är det ju alltid, men jag tycker han ska räknas med chans för han har som sagt visat fin form.

Sist men inte minst, svenskfödde 5 Vamos Flax (GS75-5) som vunnit åtta av sin tio starter så här långt. Det är segermaskin det här?
– Ja, Vamos Flax har gjort nästan allt rätt hittills, det var bara i starten näst senast under Copehagen Cup-dagen som det blev lite fel och hästen galopperade, annars gör han ju allt rätt. Nu fick vi ett spår en bit ut på vingen vilket jag tror är en fördel. Visst, det kan gott bli ledningen härifrån men jag vill helst inte ladda med honom då han riskerar att bli lite för peppad då och han kan slå ihop och galoppera. Jag försöker i stället att ta en lugn start och köra till slut. Jag tycker Vamos Flax ska ha en god segerchans och han är nog vår bästa chans under dagen, summerar Steen Juul.

Skribent: Daniel U. Olsson, Kanal 75
Steen Juul spelar en central roll när travbanan i Århus fyller 100 år. Foto: Mikael Rosenquist, TR Bild