Publicerad söndag, 02 juni
Nyhet
Image

Inför GS75®: Största loppet; men siktar ännu högre


Han är en av landets mest lovande tränare.
På söndag ska han köra sitt största lopp hittills.

– Det är klart att det vore häftigt om vi vann, men målet är att hästen ska tävla i ännu större lopp, säger Andreas Lövdal som plockar ut Ballerina Girl i Guldstoet på Axevalla.
350 000 kronor väntar vinnaren i söndagens huvudlöpning på Axevalla, ett test inför nästa års stochampionat.
För Andreas Lövdal innebär det karriärens största uppgift både som tränare och kusk.
Inte så konstigt med tanke på han tog ut proffslicensen för nio månader sedan.
Nio månader som lovat gott inför framtiden.
På 64 starter har det blivit 21 segrar, en träffprocent som överträffar landets allra mest framgångsrika tränare.
Han vet ännu inte hur det är att gå segerlös en månad, även om det var på vippen nu i maj innan Orlando Viva slog till på Rättvik i måndags.
– Vi hade lite problem på vårkanten. Det var inga stora grejer, men lite småförkylningar som gick runt. Det kom in hästar hit från alla möjliga håll och då kan sånt hända, förklarar Lövdal vars rivstart har förstås har uppmärksammats av hästägarna.
För tillfället finns 23 hästar på träningslistan.
– Jag har faktiskt gått lite i antal, vi hade en del hästar som inte räckte till där jag gav rådet att sälja hästarna eller hitta lite lämpligare miljö. Det var fullt ett tag, men det är inte fel att ha några tomboxar om det skulle dyka upp något intressant.

”Kändes bara bättre och bättre in mot mål”
Ett intressant nyförvärv som kom i februari var Ballerina Girl.
En treåring som inlett karriären lovande i Danmark och debuterade med dunder och brak i sin nya regi på Solvalla i april.
I segerintervjun lät Lövdal nästan lite paff, trots att han målmedvetet styrt fram utvändigt om ledaren och krossat konkurrenterna.
– Jag var väldigt överraskad. Hästen hade tränat okej, men jag var väldigt osäker på var jag hade henne och såg loppet mest som ett test. Men väl i loppet kändes hon väldigt fin, det var därför jag valde att avancera och hon kändes bara bättre och bättre in mot mål.
Starten efter blev däremot platt fall med galopp kort efter start.
– Den galoppen får jag ta på mig helt och hållet. Jag var för angelägen att hitta position och körde rakt in i en konkurrent. Men samtidigt var hästen inte på topp den dagen. Hon var nervig och kändes inte lika fin. Vi åkte till veterinären som fick behandla henne. Med facit i hand borde vi aldrig ha gjort den starten. Planen från början var ett annat lopp, men i och med att hon vann comebacken gick hon över gränsen för att komma med. Som det blev nu blev det för tätt mellan starterna.

”E3-kval om två veckor”
Tror du att hon kommer att vara bättre på söndag än hon var i årsdebuten?
– Det är svårt att kräva det med tanke på vilket lopp hon gjorde då, kan jag ha henne lika bra som på Färjestad är jag nöjd.
Men du var osäker på var hon stod då, känns hon bättre i träningen inför det här?
– Det gör hon, även om jag fortfarande tycker att det fattas lite styrka i henne. Hon lägger väldigt mycket mark under sig och det tar energi att driva ett så stort paket framåt.
Är det den bästa treåring du har tränat?
– Det är det absolut, men jag har bara startat några få och den här var färdig när hon kom.
Du körde många årgångstoppar när du jobbade hos Timo Nurmos, kan det här vara en häst som når dit?
– Det kan det vara, hon har kvalitéerna, men då måste hon utvecklas. Det är mycket som behöver klaffa för att nå dit, hon måste ta loppen på rätt sätt och tåla träningen.
Ni har dragit ett betydligt bättre utgångsläge på söndag jämfört med tidigare starter, är du intresserad av att köra om ledningen?
– Senast öppnade hon väldigt bra trots att jag inte laddade från spår 8, så vill jag köra på henne så tror jag att hon kan flytta på sig väldigt bra. Däremot är det svårt att bedöma hur snabba konkurrenterna är. Jag har inte bestämt mig kring taktiken. Flera av hästarna i det här loppet har E3-kval två veckor senare och det gäller även min häst, det får man ha lite i bakhuvudet.

Är E3-kvalen viktigare än Guldstoet?
– Det kan man inte sticka under stol med, går vi till final där är det ett ännu större lopp. Planen formmässigt är att hon ska gå framåt av det här och vara bättre till E3-kvalen. Men även om det är tanken så vet man aldrig om det blir så och får alltid ta ett lopp i taget.

Kommer du att ändra något utrustningsmässigt?
– Jag funderar på att ta bort det helstängda huvudlaget och öppna upp henne på något sätt. Anledningen är att få henne lugnare än senast då jag aldrig lyckades få henne att slappna av. Men det är inte bestämt. Ska jag ladda för spets är det nog bäst att ha helstängt, bestämmer jag mig för att köra i rygg så blir det nog öppet. Vi får avvakta hur hästen känns så får det ge sig på tävlingsdagen.
Hur känns det att köra sitt största lopp i karriären?
– Det är stimulerande och annorlunda när man tränar själv jämfört med när man kör åt andra. Det är sådana här lopp man vill vara med i.
Men du siktar ändå mot E3?
– Det gör vi. Men skulle vi vinna på söndag vore det väldigt stort för mig.
Blir du överraskad om ni vinner?
– Nej, det blir jag inte, säger Andreas Lövdal.

Skribent: Robin Johansson, Kanal 75
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild