Publicerad tisdag, 28 maj
Nyhet
Image

Inför V75®: Börjar om från början med Lozano di Quattro


Han kunde ha varit en av hästarna i Elitloppet.
Men efter en sämre insats senast fick Lozano di Quattro i stället besöka veterinären.
På lördag är den vindsnabbe valacken tillbaka när V75® gästar hemmabanan Mantorp.
Elitloppet är precis över för i år.

Solvallapubliken fick bevittna en minnesvärd upplaga där den fenomenale fransmannen Horsy Dream korades till kung efter att ha vunnit på loppets snabbaste segertid genom historien.
Per K Eriksson fick följa festen från sidan.

Hans 8 Lozano di Quattro (V75-7) var länge en het kandidat att få en av de eftertraktade elitloppsbiljetterna. Men efter en klockren inledning på säsongen med tre raka segrar, stämde det inte alls i det senaste loppet på Mantorp i början av maj. Lozano di Quattro bröt ut i spåren i sista kurvan och fick nöja sig med att som storfavorit bli trea.
– Han tog inte riktigt styrning höger de sista två starterna för den senaste, på ”Valla” och Åby, det var inget som man kanske såg från sidan, men man kände det när man satt bakom. På Mantorp senast så var han rent allmänt på dåligt humör och tappade spänsten, han var lite sliten helt enkelt, förklarar tränaren och ägaren Per K Eriksson som fortsätter:
– Vi jobbade igenom honom efter det och det var inget som man riktigt kunde peka på som var fel utan hästen var lite allmänt kantig, han fick behandling i framknäna, haserna och i en kota. Det där tre loppen han gick hade satt sig i benen och hästen har ju aldrig riktigt fått någon behandling, så han behövde det nu.
Så sett så här med perspektiv: det var helt okej att han ”missade” en chans i Elitloppet då?
– Alltså jag är jätteglad. Jag har nog aldrig varit så glad att vi missade ett lopp som i går… Det är klart att man kan slå sig på bröstet så här i efterhand att vi inte var med i Elitloppet, men han hade helt enkelt inte haft den hårdhet som krävdes för det loppet som det blev, han kanske får det framöver, men nu hade han inte haft det.Tycker att spelarna ska gardera
Nu får Eriksson börjar om på ny kula.
Något längre uppehåll blev det heller inte för tränarens stjärna. När hemmabanan Mantorp den här lördagen kör sommarmånaden junis första V75® är Lozano di Quattro på startlinjen igen.
– Han fick vila lite under själva behandlingen, men ska gå ett banjobb under tisdagen eller onsdagen. Det blir inga snabbare grejor men han körs ju å andra sidan varje dag, i tryckvagn och han skrittas, så hästen gör sitt jobb som han ska.
Efter att varit en potentiell elitloppshäst står sexåringen kvar i Silverdivisionen.
– Ja, vi kommer ligga lite lågt nu, med tanke på prestationen senast och spåret här, vi vill inte sätta någon press på vare sig häst eller kusk inför den här starten. Spelarna ska nog gardera och de ska tänka på loppet senast. Sedan om hästen skulle springa ifrån dem som han gjort tidigare så skulle jag inte bli förvånad, men som sagt borde spelarna vara lite på sin vakt, säger Per och tillägger:
– Han är inte så snabb ut härifrån heller så det kommer nog inte bli någon laddning från början.
Hästen gick med jänkarvagn i årets första tre starter, men nu är det anmält vanlig vagn på lördag?
– Ja, vi börjar om lite från början igen, nu kommer han kunna ha två stänger på sidorna också, i fall att han börja kränga som senast igen.
Men känslan är god inför lördag?
– Känslan är alltid god när vi tävlar med den här hästen.
Funderat något kring den fortsatta matchningen sedan?
– Det är klart att det finns jättemycket fina lopp framöver och vi drömmer om att vi kan vara med i något av dem, men det finns inget bestämt och vi vill ta det här loppet först, så får vi anledning att höras igen då i stället, avslutar Per K Eriksson.

Skribent: Daniel U. Olsson, Kanal 75
Foto: Maria Holmén, TR Bild