Publicerad tisdag, 18 juni
V75
Image

Inför V75® (dubbeljackpot): A Fair Day är redo för nya stordåd


Galoppen i Elitloppet är glömd. På söndag är A Fair Day ute efter revansch på hemmaplan.
– Hästen känns fantastiskt laddad och är verkligen redo, hälsar Elisabeth Almheden inför ett nytt möte med eliten i Kalmarsundspokalen.
Midsommartravet med V75® på söndagen är tradition i Kalmar och det brukar locka både mycket publik och har lockat bra hästar. Som extra krydda i omgången är de extra 60 miljonerna som ligger i potten den här omgången.
I år kommer mycket fokus att riktas mot banans stolthet: sagohästen A Fair Day.
”Affe” som han kallas, blev hela trav-Sveriges hopp i årets Elitlopp.
Nöjet blev tyvärr kortvarigt. Kort efter start galopperade femåringen, han blev rädd när Prix d’Amérique-vinnaren Idao de Tillard slog hoven i A Fair Days sulkyhjul.
– Det var trist förstås, men det är sådant som händer. Upplevelsen att vara med var helt magisk och fantastiskt på alla sätt. Det var toppen från början till slut och väldigt välorganiserat. Det var en upplevelse även för A Fair Day, med övernattning och mycket media, han trivdes med all uppmärksamhet och vi kommer gärna tillbaka, berättar Elisabeth Almheden.

Känns väldigt fin
Kalmaramatören lämnar inget åt slumpen och jobbar mycket med förebyggande åtgärder. Hon besöker ofta Kalmar Hästcenter och det var vid ett sådant tillfälle veterinären upptäckte en liten hälta på A Fair Day.
– Det var absolut inget allvarligt och jag tror att A Fair Day var mest öm och stel. Hur som helst så bedövade vi höger bakknä och då kände han ingenting så vi beslutade att behandla honom, det är faktiskt första gången vi åtgärdar honom.
Efter lite vila och lugn och ro har träningen trappats upp successivt med sikte på en start på hemmaplan på V75 i Kalmarsundspokalen.
– A Fair Day känns väldigt fin. Han har fått träna på och känns lika bra som inför årsdebuten på Färjestad.
Tror du att han håller han samma form?
– Jag tycker att han är lite svårbedömd även om hästen känns fantastiskt laddad och verkligen är redo. Innan årsdebuten så körde vi ett ganska tufft jobb med honom med tanke på att ha honom riktigt väl förberedd. Det upplägget har vi inte gjort den här gången, samtidigt har han några starter i kroppen som säkert har fört fram honom en del.

Hur ser du på chansen att han ska vinna?
– Det blev ett väldigt tufft lopp. Det är nog den bästa Kalmarsundspokalen som körts på flera år. Spåret gör också att A Fair Day är lite utlämnad till vad konkurrenterna hittar på i loppet. Jag hade givetvis helst haft ett framspår, men det kunde också varit värre. Jag hoppas att det blir körning från många håll och bra tempo så hoppas och tror jag att ”Affe” plockar många till slut, han gör alltid sitt bästa och det kommer att bli mycket spännande.

Är en bättre chans
Det är inte bara A Fair Day som tilldrar sig stort intresse. Lillebror 7 Maroon Day gör debut på V75 efter ett flera veckors ofrivilligt tävlingsuppehåll.
– Han var anmäld till V75 på Åby i början av maj, men han drog på sig en förkylning som det tog lite tid att bli av med. Nu har han fått träna på ett tag och känns jättefin. Maroon Day har utvecklats mycket under vintern och har varit väldigt fin i de två lopp han har gjort i år. Han har vunnit med krafter kvar och jag är väldigt nöjd med honom också.
Det kanske är en bättre chans än A Fair Day?
– Ja, det är det nog. Maroon Day har hög kapacitet och står sig väldigt bra i klassen än så länge. Han visade senast att han är startsnabb och förhoppningsvis får ha en bra position trots att spåret är lite långt ut. Maroon Day hade inte fått något banjobb innan årsdebuten och det är ungefär samma upplägg till den här starten och han känns som sagt väldigt fin.

Skribent: Joakim Brundin, Kanal 75
Genombrottet. A Fair Day vinner Klass 1 på V75 på hemmaplan under Midsommarhelgen. Ett år senare startar han i Gulddivisionen. Foto: Matilda Öhrman/TR Bild
A Fair Days lillebror Maroon Day gör debut på V75 med segerchans.