Publicerad tisdag, 02 februari
Image

Inför V75®: Fortsatt form på Dragster – betyg fem av fem


Dragster var namnet – och på slutet har han sett ut som en sådan också.
Roger Malmqvists pigge nioåring har tre segrar och två andraplatser i travets elitserie sedan i höstas och formen är fortsatt fin inför lördagens stora finaler på Solvalla.
– Han får fem av fem i betyg för det sista finslipande lite snabbare jobbet inne på Jägersro.

På lördag är det dags för årets första finaler i V75 och svenska travligan.
Solvalla är skådeplatsen och Jägersrotränaren Roger Malmqvist åker med en häst.
En mycket formstark sådan.
I oktober vann då åttaårige valacken Dragster både ett försök och en final i silverdivisionen i V75 och följde upp det med seger i gulddivisionen i Halmstad lördagen 19 december.
Efter en andraplats i guld i Kalmar i början av året är dragstern redo för ännu en final.
V75-6 på lördag är Bulwarks lopp – gulddivisionens final – över 2140 meter. Erik Adielsson kör hästen i sjunde loppet på raken.

– Erik har del i att hästen höjt sig på slutet och har gett honom rätt lopp så att han har kunnat utvecklas. Jag är så nöjd med både häst och kusk och tycker definitivt att Dragster är en av hästarna som kan vinna på lördag.
Roger Malmqvist och sambon Erika Karlsson lade om träningen för Dragster för en tid sedan vilket gett en riktig skjuts.
Erika har alltid ridit hästen. Skillnaden är att Dragster får mer av klassisk dressyr sedan en tid och att paret även lättat lite på den tyngre träningen för vagn.
På måndagen körde Malmqvist ett sista finslipande jobb med nioåringen.
– När det har gått en månad mellan loppen brukar jag vilja köra lite snabbare intervaller en vecka före. Det blev inget våldsamt, utan bara så att jag skulle få tillbaka flåset på honom inför det här. Efter det här avgörande jobbet får han ett lugnt jobb på onsdag och sedan ska han ridas dressyr på torsdag. Fredag vilar han och åker på lördag morgon till Solvalla, berättar tränaren.
Vad ger då Malmqvist hästen för betyg för måndagens intervaller?
– Han får fem av fem, med tanke på att han kändes så som han ska göra och brukar göra, det vill säga bra.

”Starkare av dressyr”
Dragster har varit hos Roger och Erika sedan han var ett. Valacken har alltid varit bra men har helt klart klättrat flera pinnhål bara sedan sommaren.
Ett lugnare träningsupplägg i kombination med ridningen har gjort att hästen orkar med sig på ett annat sätt än tidigare.
– Hästarna använder helt andra muskler med dressyr än när man kör dem i backe eller på rundbana så där. Det har gjort hästen starkare helt enkelt. Sedan att vi har lättat lite på den här tyngre träningen och tar oss bland annat tid att åka in till Jägers och låta honom träna på sandbanorna som finns där. Banorna vi har hemma är lite tyngre, säger Malmqvist.

Adielsson gör som han vill…
En av landets mest formstarka hästar fortsätter att vara fin av det senaste träningsjobbet att döma.
Senast hetsade Dragster upp sig lite i ledningen och fick stryk av Joakim Lövgrens Sevilla som kom fort sista biten. Dragster är startsnabb och kanske skulle kunna överflygla innerspårets Gareth Boko i V75-6.
– Erik får göra som han vill. Dragster är ingen häst som drar iväg själv utan är reglerbar. Om inte Erik vill köra från start är det inga stora problem för honom som kusk att ta upp honom och lyfta ner honom i banan. Det är ingen vass häst på det viset.

Men i gulddivisionen i Kalmar blev han lite het i ledningen?
– Hästen ”tålde” när han fick ledningen men när sedan Adrians (Kolgjini) häst varvade upp och kom upp på utsidan blev det för mycket för honom. Då började han tävla direkt trots att det var långt till mål. Han har gjort så förut men det var länge sedan så jag blev faktiskt överraskad att han gjorde på det viset. Han gick bra ända till mål i alla fall och vi var jättenöjda med honom.

Att Dragster som nyligen vunnit en silverfinal går och vinner en dito för gulddivisionen är något du tror på alltså?
– Ja, jag tycker faktiskt att han står sig bra i sällskapet. Lyckas Erik med löpningsförloppet igen och det stämmer lite på vägen, är han definitivt en av dem som kan vinna loppet.
– Utrustningsmässigt kommer att gå precis så som han brukar. Det är möjligt att vi sätter på honom en ryckhuva. Men det har vi haft några gånger på honom utan att jag tyckt att det haft någon jätteeffekt. Vi kommer med en bra häst.

Mikael Wikner, Kanal 75
Mikael Rosenquist, TR Bild.