Publicerad tisdag, 31 maj
Image

Inför V75® (jackpot): ”Är en fruktansvärd häst – men jag är aningen osäker”


Han inledde året med tre raka segrar och imponerade våldsamt vid en överlägsen triumf i uttagningsloppet till Kungapokalen.
Men i finalen var Iznogoud Am inte som bäst, även om han fick en tuff resa utvändigt om ledaren i hårt tempo.
Nu är jättetalangen tillbaka och ska försöka vinna V75® på hemmaplan.
– Det här är en fruktansvärd häst som känns jättebra i träningen. Jag tror såklart på en bra chans, men en aning osäker är jag efter förra starten, säger Stefan P Pettersson.

Mantorp-tränaren har tidigare öst superlativer över sin toppfyraåring när denne har imponerat stort vid sina segrar. Framförallt näst senast i kvalet till Kungapokalen när Iznogoud Am var totalt överlägsen och lämnade sina konkurrenter rejält på efterkälken. Han var därför ett glödhett motbud till storfavoriten Francesco Zet i finalen, men där hade hästen inte sin bästa dag, även om han ursäktades av en tuff löpning. Via tredjespår runt första kurvan fick hästen trava utvändigt om ledaren i ett hårt tempo till en början. Krafterna tröt in på upploppet och han slutade i det slagna fältet.

– Iznogoud Am (V75-1) vet vi egentligen inte vad som hände med senast. Vi har undersökt hästen med veterinär men inte hittat något konstigt att ta på. Han har känts jättefin i träningen efteråt och känns precis lika bra som tidigare, säger tränaren Stefan P Pettersson som själv inte har någon teori om insatsen senast.

– Loppet blev lite ryckigt kört och vissa hästar kan reagera sämre på när det blir liksom av och på under vägen. Men jag vet ärligt talat inte, mer än att det var ett lite konstigt beteende.

– Vi får hoppas att det var en tillfällighet och jag var mycket nöjd med honom när jag var inne och körde ett banjobb med hästen nyligen. Jag lät honom sträcka ut ordentligt och körde 1.10 sista 500 metrarna och han kändes kanonfin.

”Har enorm kapacitet”
På lördag är det jackpot på V75 som avgörs på Mantorptravet. Det finns 54 miljoner i sjurättspotten och favorit i den inledande avdelningen lär Iznogoud Am bli. Han startar från spår sex bakom startbilen över distansen 1640 meter med Erik Adielsson i sulkyn. Stefan P Pettersson vill förstås väldigt gärna vinna med sin stjärna inför hemmapubliken och har tidigare hyllat Iznogoud Am som något alldeles extra.

– Det är klart att jag tror på min häst men måste erkänna att jag är aningen osäker efter förra starten. Men normalt sett har han bra chans. Han är snabb ut, ingen raket första 100 men när han väl är uppe i fart är han oerhört stor i steget. Jag antar att det blir ett offensivt upplägg och många borde vara gärna vill ha hans rygg, säger Stefan P Pettersson.
Och tillägger:

– Det är en fruktansvärd häst och om vi får allt att funka så är det en riktig värsting. Jag hade ju Oasis Bi som tjänade 19 miljoner så det är ju löjligt att säga att den här skulle vara bättre, men Iznogoud Am har enorm kapacitet. Vi ändrar inget utan kör barfota fram, öppet huvudlag och med jänkarvagn igen.

Michael Carlsson, Kanal 75
Foto: Malin Albinsson TR Bild.