Publicerad onsdag, 03 april
Image

Inför V75® (jackpot): Önas Prince mot Elitloppet – ”En bra spik på lördag


Andra steget mot Elitloppet.
Önas Prince kommer till Åby med en utstakad plan för framtiden.
– Målet är att hästen ska vara obesegrad på Åby i två starter till, sedan är det tredje gången gillt i Elitloppet, säger tränaren och kusken Per Nordström.
Han sprang in nästan sju miljoner kronor som fyraåring.
Året efter galopperade han i slagläge i elitloppsfinalen.
I fjol slutade han fyra i samma lopp.
Men den här säsongen ska Önas Prince vara ännu bättre.
Detta sedan man tagit bort en liten benbit som skavt i vänster framknä under obestämd tid.
– Så här i efterhand misstänker jag att benbiten ploppade lös i hans första elitloppsfinal, i sista sväng. Han kändes ruggigt stark i det läget, vi hade hängt av Etonnant och det var så att håret började resa på armarna, när det plötsligt var som att något liksom slog bort frambenen på honom. Han har fortsatt att tävla bra efter det, men vid vissa tillfällen märktes det av att han kände något, berättar Per Nordström och förklarar hur han började ana att något var fel på stallets stora stjärna.
– När han vann Copenhagen Cup i fjol så tog han lite vänstertöm på rakorna och ville bryta ut lite, det har han aldrig gjort annars. Men då var det bara två veckor till Elitloppet och jag tyckte inte att det fanns anledning att gå till veterinären. På Solvalla gav han sig lite för lätt i första heatet och kändes lite nickig inför finalen. Men hästen är så hård att när vi kom upp bakom vingen stack han till spets ändå. Då valde jag att släppa till Hohneck eftersom han inte kändes perfekt. Jag satt med fulla linor i sista sväng, men sista 140 meterna fick jag bara koncentrera mig på att hålla honom i trav och kunde inte rycka huvan eller köra på honom. Det var ett tydligt tecken på att hästen kände av något, fortsätter Nordström som gjorde ytterligare två starter med sin häst under säsongen.
– Vi kollade upp honom grundligt efter Elitloppet men röntgen visade ingenting, så vi gick ut i Hugo Åbergs på hemmaplan. Men där tappade han travet ännu tidigare och magkänslan jag fick var att något var fel i hans knä. Då bestämde vi oss för att göra en titthålsoperation och det första veterinären såg var en benflisa som var rejält inkapslad, vilket tyder på att den varit lös en längre tid.
Hur reagerade du när man hittade den?
– Jag blev väldigt glad. Då hade vi en förklaring. Och eftersom den inte hade gjort någon åverkan på ledbrosken har det kunnat läka helt. Det är mycket värre med skador på gaffelband eller liknande där problemen kan återkomma. Konvalescens och uppträning fungerade perfekt och hästen är fullt återställd, berättar Nordström som tog ut Önas Prince på Åby för två veckor sedan i en övertygande comeback efter åtta månaders frånvaro.
Kände du någon skillnad på hästen jämfört med tidigare?
– Han var precis som jag önskat. Jag ska inte påstå att det var någon större skillnad mot de första starterna i fjol då han var fräsch och toppenfin. Skillnaden kommer i de tuffa loppen när han måste gå för fullt och jag tror att hästen kommer att bli glatt överraskad när han behöver ta i och märker att det inte gör ont längre. Även om han varit med ett tag så tror jag inte att vi sett botten i honom. Elitloppet i år ser ut att bli det tuffaste på väldigt länge, jag tror att det kommer att gå 1.08,5 i finalen och tror också att han har den tiden i sig. Målet är självklart att vara med där igen och försöka vinna.
Hur har han tagit comebackloppet?
– På bästa sätt. Han är pigg och glad. Jag har tryckt på honom i något jobb, annars har vi mest kört lugnt. Hästen har klättrat på formstegen och kommer att vara bättre på lördag, det ser man på pulsklockan. Den lägsta vilopuls han varit nere i är 23, nu har han 24 så det är inte långt till toppformen.
Drar du några växlar utrustningsmässigt på lördag?
– Ja, vi optimerar lite grann. Sätter på en ryckhuva med bomull under. Det har han haft flera gånger. Den enda gången han tävlat med huva och utan något i öronen var i elitloppsfinalen i fjol, men då kunde jag som sagt inte rycka något, så den växeln finns kvar. Sedan sätter på jänkarvagnen, men fortsätter med öppet huvudlag.

”Perfekt matchning”
Motståndet på lördag ser inte mycket värre ut än i årsdebuten där Önas Prince vann joggandes med 1 Kagan som närmast slagen. Däremot är startspåret betydligt sämre, längst ut bakom vingen.
Hur ser du på uppgiften?
– Visst tycker jag att det ser lämpligt ut, trots spåret, även om man aldrig ska underskatta någon motståndare. Hästen har många kvalitéer och en är startsnabbheten, så varför inte utnyttja den? Han har tagit ledningen från spår 8 förut, men det kan alltid hända att hästar trampar lite fel eller kommer fel i steget så jag låser mig inte vid någon taktik utan bestämmer mig bakom bilen om vi ska ladda eller inte.
Är han lika startsnabb med öppet huvudlag som med stängt?
– Det är klart att han blir ännu lite snabbare när man stänger in honom, men han kan kliva iväg väldigt fint även med öppet. I fjol hade han inte några skygglappar fram till Elitloppet, i Copenhagen Cup satte jag på ett norskt, men behövde aldrig dra ner det.
Det är ingen hemlighet att du siktar mot Elitloppet, hur viktigt lördagens lopp ur den aspekten?
– Det är ett viktigt steg. Det blir femte starten på Åby och han har aldrig förlorat där, det är en bana han gillar. Vinner han blir det en månad till finalen av Paralympiatravet och sedan tre veckor till Elitloppet. Det skulle bli perfekt matchning, då finns det tid att göra en hälsokoll hos veterinären mellan varje lopp.
Det är jackpot med 65 miljoner kronor i potten på V75. Många kommer att bygga sina system kring Önas Prince, är det klokt?
– Ja. Jag tycker att han är en bra spik på lördag, säger Per Nordström.

 

”Duga långt på V75”
Det här berättar Per Nordström om sin andra häst i omgången 11 Wanderlust Pellini (V75-2).
– Hästen var överambitiös i fjol och blev för ivrig bakom bilen vilket gjorde att han galopperade bort sig flera gånger. Han är valack sedan ett halvår tillbaka och nu känns det som att han börjar landa i det. Jag var nöjd med hur han uppträdde i årsdebuten. Då kom vi till ledningen, det gör vi inte från spår 11, men gällande chansen att komma iväg felfritt är det positivt med bakspår. Många av galopperna har berott på att någon svarat invändigt och att han blivit för ivrig när han velat springa förbi. Jag tror att han kan öppna snabbt även i rygg och försöker följa 5 Jackie O.H.S. för att komma ner mitt i fältet någonstans. Det finns potential i hästen och börjar han samarbeta fullt ut ska han duga långt på V75 och kanske även i något årgångslopp längre fram på säsongen. Vi ändrar inget gentemot årsdebuten och precis som Önas känns det att han gått framåt efter loppet. Spåret gör att det krävs tur för att vinna, men en bra platschans tycker jag att det är.