Publicerad torsdag, 25 april
Image

Inför V75® (jackpot): Redo för nya segertårar


I lördags strömmade tårarna efter första segern på V75®.
Nu har Veikko Haapakangas fått blodad tand.
– Det där vill jag gärna uppleva på lördag igen, säger den 23-årige uppstickaren.
Det är mindre än ett år sedan som Veikko Haapakangas tog över som tränare åt hårdsatsande stall Denco.
Sedan dess har man gjort flera uppmärksammade hästköp.
Det största var när Crown Wise As inhandlades på en internetauktion för 1 250 000 kronor i början av året.
Totalt finns för tillfället 45 hästar på träningslistan med flera nya på väg in.
Ett stort ansvar för en 23-åring.
– Det är klart att det är en stor press, men det är ingen här på gården som sätter press, den sätter jag på mig själv för att jag verkligen vill lyckas. Därför var det en otroligt skön seger i lördags. Jag har vunnit många lopp på V75 som förstetränare åt pappa, men det är något helt annat när man har allt ansvar själv. Känslomässigt var det min största seger. Det fick väl alla se också när man står och bölar i tv, säger Veikko Haapakangas som intervjuades direkt efter målgång med tårarna rinnande, sprucken röst och skakande ben. Detta sedan inte bara fått se Emerald Island motsvara favoritskapet utan även stallkamraten Gibraltar knipa andraplatsen.
– Jag tycker att vi har haft mycket stolpe ut på V75 tidigare så det var verkligen förlösande, när det dessutom en dubbelseger. Nu är båda hästarna klara för elitloppshelgen, precis det som jag har tränat för hela vintern. Det första målet var att ta sig dit, nu återstår bara att ha dem i toppslag den dagen.

I storebrors fotspår
Mot Solvalla siktas också Crown Wise As, men då krävs att han kvalar in till finalen, enklast via seger på lördag.
– Han ska starta på Åby veckan efter också, så vi har två chanser. Men det här är absolut inget prepareringslopp, nu när han äntligen fick ett bra utgångsläge på lördag, säger Haapakangas om sexåringen som hunnit med fem starter i sin nya miljö. En enkel seger i vardagstravet har flankerats av fyra starter på V75, där han fått inleda från spår 9, 7, 8 och 12 bakom bilen. Det har resulterat i två tredjepris.
Hur kom det sig att ni köpte hästen för så stora pengar?
– Jag ville ha honom och sa till chefen (Berndt Denberger, ägare av stall Denco) att skulle han köpa en häst på auktionen var det han. Jag har jobbat hos (Jean Michel) Bazire och visste att de var väldigt nöjda med hästen, trots att han inte hade fått till det i Frankrike där han hade väldigt få passande lopp i vintras. Han siktades mot sommaren och de ville gärna ha kvar honom. Hans storebror (Vivid Wise As som är en av världens vinstrikaste travare genom tiderna med över 30 miljoner kronor insprunget) har tävlat bra långt upp i åldern och även om det inte är på samma nivå så tror jag på samma utveckling för Crown Wise. Och med den stammen skulle han även kunna få jobba lite som avelshingst på sikt.
Har hästen levt upp till dina förväntningar?
– Absolut, vi ville ha en bra häst som kan hävda sig på V75 och det har vi fått. Han har lite småproblem med sina ben, men är väldigt hård i skallen, en väldigt ärlig häst. Man önskar att hälften av hästarna i stallet hade samma inställning. Senast var han inte som bäst i travet, men bet ihop och kämpade hela vägen. Han har varit kanonbra, men inte haft någon tur. Och senast sprang han nytt rekord, det är i alla fall ett bevis på att hästen inte blivit sämre hos oss.

Plats för fler inköp
Ska ni fortsätta att köpa in hästar eller är det fullt i stallet nu?
– Det är absolut inte fullt. Med fölmärrar och unghästar är det 50-60 hästar just nu och gården har plats för 100. Så för min del kan vi gärna köpa in fler hästar. Vi har heller inte några problem med att få ny personal. När jag började så var det för få hästskötare här, så jag tog kontakt med några av mina gamla skolkamrater från Wången. Det är flera som har börjat och ingen som har slutat, vi trivs ihop. Nu är jag fel person att fråga om det, man ska fråga de som jobbar, men jag tror att alla tycker att vi har bra villkor och bra arbetstider. Jag försöker göra så mycket jag kan för att alla ska trivas och se till att man inte behöver åka på tävlingar när man inte vill. Så försöker vi ha trevliga aktiviteter efter jobbet också, och fira när det går bra.
Hur firade ni segern i lördags?
– Vi åt tillsammans på ChopChop, sedan åkte vi hem. När vi kom hem till stallet var jag tvungen att sko hästarna som startade i Östersund kvällen innan. Det blev så kort om tid efter att vi kom hem därifrån att jag inte hade hunnit med det. Så jag själv firade med att sko. Sedan sov jag väldigt gott. Det hade inte blivit mycket sömn natten innan, och inte natten före det heller när vi åkte upp till Östersund. Men vi ska fira den här segern ordentligt hela stallet, det är 110 procent säkert, jag måste bara hitta rätt tillfälle.
Och redan på lördag kan alltså det bli nya segertårar och festplaner.
– Gärna för mig, jag vill uppleva det där igen. Det är på lördagarna vi ska vara med. Nu har vi blivit av med oskulden, nu är det bara att gasa. Sahara Peynote får jaga fina pengar i tuff konkurrens, men Crown Wise As kan absolut vinna sitt lopp, säger Veikko Haapakangas.

 

Det här berättar Veikko Haapakangas om sina hästar:
– 3 Sahara Peyote (V75-3) är en kanonfin häst i grunden, men han hade väldigt stora problem med stilen och var väldigt svår att komma rätt på i början. Vi har jobbat hårt med det och nu har travet fungerat fint i flera starter i rad. Han känns bara bättre så formen pekar uppåt. Nu möter han väldigt tuffa hästar, men från ett bra läge har jag förhoppningar att han kan komma ner till sargen och följa med till en topp 5-placering. Vi kör barfota igen och ändrar inget mot senast. När han kommer tillbaka till vardagstravet igen kan han nog räcka långt, men knappast på lördag.
– 4 Crown Wise As (V75-6) var lite sliten senast och travade inte som bäst, med tanke på det var det imponerande att han kunde springa nytt rekord. Han fick besöka veterinären efter det. Jag körde honom idag (måndag), bara en vanligt lugnt måndagsjobb som han går inför alla starter och det märktes att behandlingen slagit väl ut för han kändes mjuk och fräsch igen. Tidigare gick han mycket tunga intervaller, men i takt med att formen har kommit så har vi lättat upp träningen. Jag räknar med att han presterar på samma nivå som han gjort i de senaste starterna. Vi tar bort goggles-huvudlaget han haft i de två senaste loppenoch återgår till halvstängt. Med Combat Fighter på insidan finns ändå inga möjligheter att nå ledningen så då behöver man inte maxa varje gång och utgångsläget borde göra att han hamnar bättre till än vad han gjort i sina tidigare starter på V75. I övrigt blir det inga ändringar och jag tycker att hästen är bra nog att slåss om segern. Att han ska starta på Åby nästa vecka betyder inget för taktiken här, vi måste göra allt för att vara långt framme nu när han äntligen fick ett bra läge, eftersom jag verkligen vill kvala in honom till elitloppshelgen.

Skribent: Robin Johansson, Kanal 75
Skötaren Alicia Flyri, tränaren Veikko Haapakangas och kusken Carl Johan Jepson efter Emerald Islands seger på Jägersro i lördags.
Foto: Mikael Rosenquist/TR Bild