Publicerad fredag, 10 maj
Image

Inför V75® (jackpot): Salmelas segerstaplare siktar mot sjunde raka


Sex raka segrar.
Petri Salmela tycker att Jamie Sisu är något lite extra.

Med årsdebuten överstökad ska segerstaplaren ta sig an V75® på nytt.
– Jag tror det finns mycket utveckling kvar i honom under den här säsongen, menar tränaren.
V75® med jackpot på Umåker i helgen. Sista chansen att kvala in till STL-finalerna under elitloppshelgen.
Bodentränaren Petri Salmela anländer Västerbotten med ett fyrahästarsskepp lastat. Kronan i kvartetten är 3 Jamie Sisu (V75-6). En femåring med ett hittills sällsynt starkt facit. Valacken ståtar med sex raka segrar och har på karriärens fjorton starter tio segrar och tre andraplatser.
Senast gjorde Jamie Sisu comeback efter fyra månaders tävlingsuppehåll, efter det att hästen fick strykas i den tänkta starten i Klass 2-finalen under julhelgen.
– Han har gjort det bra hela tiden sedan han hittade stilen förra året. Hästen fick lite skadeproblem i slutet på förra säsongen, vi körde det sista loppet med broddskor och det var inte bra för honom, så det blev lite dumt för målet för honom var annars den där finalen, säger Petri som fortsätter:
– Hästen fick sedan en normal men lång vinterträning och vi ville ha ett ”vanligt” lopp för honom i årsdebuten, så att han skulle hålla sig kvar i Klass 1. Så det blev senast i Boden ett lopp som han vann pliktskyldigt, men han hade bara fått ett hårdare banjobb cirka två veckor inför den starten så jag tror att formen borde ha gått framåt ganska mycket med det loppet – och det behöver han nog också ha gjort nu när det är V75.

Det här är en häst som du håller väldigt högt verkar det som?
– Ja, kapacitetsmässigt är det väldigt mycket i honom, han vill vara ”där” och jag tror det finns mycket utveckling kvar i honom under den här säsongen. Som sagt, han har fått mycket träning men har bara ett lopp i kroppen så jag vet inte säkert formmässigt hur mycket det fattas i hästen för att han ska vara på samma nivå som när han var som bäst i höstas. Men naturligtvis tror man alltid på chans när man anmäler en sådan här häst, sedan är det som vanligt på rikstoton; hästar kommer från både norr och söder och alla är formtoppade men självklart är Jamie Sisu bra för sin klass.

Du har även 10 Party Brodda (V75-6) i samma lopp. Senast funkade det dock inte för henne?
– Nej, man glömma loppet för henne senast. Hon var väldigt brunstig den dagen, sedan var det blöt och tråkig bana, hon hade tolftespår och fick tråkiga ryggar att gå i. Annars känns hästen riktigt fin och hon har tränat bra hela tiden, i loppen hon gjorde på isbanorna i Rovaniemi och Boden stod hon för väldigt fina prestationer. Sedan är det en häst som alltid behöver lite hjälp på vägen, men får hon bästa möjliga löpning så kan hon nog överraska i platsstriden i alla fall.Borta länge – men siktats hit
2 Leave Your Sox On (V75-5) har två tidigare STL-segrar på sitt samvete men en skada gjorde att hästen fick ställa in hela fjolårssäsongen. Nu har åttaåringen hunnit med tre starter i år och börjar så smått närma sig toppformen ingen.
På lördag är han Salmelas kandidat i den näst högsta klassen.
– Leave Your Sox On har fått tre lopp i kroppen nu och målet har hela tiden varit Umåker, han tränar fint hemma och även han bör vara ganska så mycket bättre till den här starten. Han har fått lite fart i kroppen och ska vara betydligt bättre med loppen, jag körde honom i lite rappare intervaller i fredags och han kändes jättefin. Sedan är 1640 meter i vilket fall ingen plusvariant för den här hästen, men läget är perfekt och vi får hoppas att det blir tokkörning där framme, det skulle passa honom, menar Salmela.
Vi avslutar med 6 Djang Limit (V75-7). Han verkar fortsätta hålla den fina formen?
– Han har bara gjort fina lopp hela hösten och vintern och i senaste starten var det första gången som vi testade barfota runt om på honom, det passade bra för hästen. Nu blev det självklart en väldig tuff Bronsdivision här, men han är inte så tokig själv. Det känns verkligen att han kommer mer nu när solen tittar fram och det blir varmare ute, så han håller formen och kommer göra det bra, han har speeden och orken men det gäller i första hand att han själv håller sig lugn. Skulle det lösa sig under vägen kan han vara med en bit fram.

Skribent: Daniel U. Olsson, Kanal 75
Petri Salmela selar ut fyra hästar på V75. Foto: Maria Holmén, TR Bild