Publicerad onsdag, 15 maj
Image

Inför V75® (jackpot): Skrällspecialistens favoritomgång


Han är expert på att sätta högoddsare på lördagarna.

Nu har Oskar Kylin Blom laddat lite extra.
– Hästarna börjar komma i form så det är klart att jag hoppas att vi kan slå till i år igen, säger hemmatränaren.
Som vanligt är det Gävletravet som arrangerar generalrepetitionen inför årets travfest på Solvalla. En plats i Elitloppet står på spel i H.K.H. Prins Daniels lopp (V75-6) som givetvis utgör lördagens sportsliga höjdpunkt.
För Oskar Kylin Blom är det en av årets viktigaste omgångar och en dag han brukar lyckas väl.
De två senaste åren har han tränat vinnare under V75 på hemmaplan, Kia Ora 2022 och Denarius i fjol.
Faktum är det var på vippen att bli en dubbel när Mitzy Gold så när slank undan från ledningen till 16 gånger pengarna.
Och just att sätta högoddsare på lördagarna har blivit något av Kylin Bloms specialitet.
21 segrar på 220 starter på V75 på svensk mark är fina siffror, men inget som sticker ut.

Det anmärkningsvärda är hur hög återbetalningen varit på vinnarna.
Snittoddset ligger strax över 14 gånger pengarna, vilket innebär att den som spelat 100 kronor varje gång Kylin Blom startat en häst på V75 har gjort närmare 7 500 kronor i nettovinst.
– Det låter som bra siffror, det är jag nöjd med, kommenterar Oskar Kylin Blom.
Upplever du själv att dina hästar blir underskattade på V75?
– Ibland. Anmäler jag till V75 är det i regel för att jag tycker att hästarna är riktigt bra i ordning. Många spelar väl på kuskar och det finns kuskar som är mer rutinerade och blir mer spelade.

Brukar du vässa formen lite extra när det är V75?
– Nej, det gör jag inte. Men startar jag på V75 är målet att hästarna ska vara i toppform och kunna hävda sig.
Inte ens när det är V75 på hemmaplan som nu?

– Nej, hästarna kommer att gå sina normala jobb i sanden i veckan. Men det är klart att det här är en omgång som jag siktar lite extra mot varje år och det har ju lyckats bra. Den ligger bra i tiden, när hästarna börjar komma i form, och så tycker jag att det känns i år också. Sedan är det alltid extra kul att lyckas på hemmaplan.

En häst som emellertid inte riktigt verkar passa in på det är 1 Diamant Vendil (V75-3) som kommer från tre raka starter under sadel och segrade enkelt i årsdebuten.
– Där har jag faktiskt anmält lite grann för att det är hemmaplan. Han fick en spricka i kotsenbenet efter sista starten i fjol, därav det långa uppehållet. Jag var jättenöjd med comebacken och räknar med att han gått framåt rejält, men tror att det behövs ytterligare något lopp innan den riktiga toppformen sitter där.

Varför har han lyckats så mycket bättre i monté än för sulky?
– Det beror på att han är så mycket startsnabbare i monté, och varför han är det kan jag inte förklara. Jag har alltid tyckt att det varit en väldigt bra häst, men han är extremt stänkrädd och har svårt att springa i ryggar. Med sulky öppnar han som en traktor bakom bilen och hamnar alltid långt bak. Alla sina bästa insatser har han gjort när han kommit fram i dödens, men ofta är det svårt att komma dit. I monté har han istället kommit till ledningen och kunnat visa hur bra han är egentligen.

Kan du göra något för att få honom mer startsnabb för sulky?
– Jag vet inte. Vi har provat alla möjliga huvudlag utan att det blivit någon större skillnad, det beror mest på vilket humör han är på bakom bilen. Skulle vi lyckas svara spets så kör jag absolut där och då kan det bli riktigt intressant, men det är mycket mer troligt är att vi hamnar en bit bak invändigt och då blir det väldigt svårt. Skulle det komma en chans att gå ut i dödens så tar jag den, men han är nog den av mina på lördag som har minst vinstchans.

”Väldigt gynnad av en fin sommarbana”
14 Mitzy Gold (V75-4) var som sagt på vippen att skrälla i samma lopp i fjol. I år ser det jobbigare ut då hon står 20 meter sämre till och dessutom kommer från en direkt svag insats.
– Hon var inte alls bra senast, men jag tycker inte att man ska stirra för mycket på det loppet. Banan var väldigt lös den dagen och det gillar hon inte alls. Dessutom blev det en opassande resa, hon ska gå i ledningen eller i ryggar fram till upploppet för att vara som mest effektiv.

Hur är formen jämfört med i fjol?
– Jag tror att den är lika bra i år. Hon var ruggigt bra då och känns precis lika fin i träningen nu. Nu ska det vara fint väder hela veckan och det kommer säkert att bli en toppfin bana, det gynnas hon verkligen av. Men uppgiften är tuff. Jag måste köra på chans härifrån. Skulle vi komma fram i fjärde inner och få perfekt lucka så kan hon vinna, men alla vet hur svårt det är att fixa en sådan resa från ett sådant här läge.
4 Tarpon Springs (V75-5) kommer från flera gedigna prestationer, men är segerlös i sin nya regi och har bara vunnit en gång i hela karriären.
– Han känns också väldigt fin för dagen. Drömmen är att komma till ledningen eftersom jag upplever att han krigar allra bäst när han får springa utan rygg och svara de andra. Enda gången han gått i den positionen hos oss var i debuten. Då var han inte alls bra, men det berodde på att han inte var tillräckligt förberedd efter vila. Nu har han hittat formen och jag ska göra vad jag kan för att komma till spets.

Kan han öppna snabbare än han gjorde från samma utgångsläge senast?
– Jag hoppas det. Jag försökte ladda då också, men märkte snabbt att vi inte skulle komma förbi hästen invändigt så jag tog upp. Jag tror inte att vi kan göra något med huvudlaget, han går med sitt helstängda, däremot kanske jag kan tajma steget på honom bättre när bilen släpper. Men framförallt hoppas jag att han blir snabbare om banan erbjuder ordentligt fäste, vilket inte var fallet senast. Hamnar vi i dödens kör jag gärna där, men det blir förstås tufft att vinna loppet därifrån. Han kan prestera bakifrån också, men då krävs att det blir jämn fart, han gillar inte när det blir ryckigt kört.

Ingen av hästarna lär bli speciellt hårt betrodd, vem har du mest skrällfeeling för?
– Det är Tarpon Springs. Precis som Mitzy Gold är han väldigt gynnad av en fin sommarbana. Mycket avgörs från början för hans del, men hästen har i alla fall form för att vinna lopp när som helst.
Stallets allra bästa chans att få fira ihop framför hemmapubliken kommer emellertid utanför V75, i Gävletravets montépris (lopp 1) där 10 T.Walls Kastor jagar fjärde raka segern under sadel.
– Han gick i mål med alla krafter sparade i hård omgivning i Örebro senast och visade att formen är intakt. Han har fungerat perfekt i monté och inget talar för en sämre prestation, så det är klart att jag tror mycket på honom även här, säger Oskar Kylin Blom.

Skribent: Robin Johansson, Kanal 75
Oskar Kylin Blom efter segern med Denarius den här tävlingsdagen på Gävletravet i fjol.
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild