Publicerad fredag, 03 juni
V75
Image

Inför V75® (jackpot): Tillbaka i vagnen och heta chanser på V75®


Håkan K Persson är på gång.
Han har börjat köra häst igen efter benbrottet och när Mantorp på lördagen dukar upp för V75® kryddad med jackpot har han segerfarliga hästar till start.
– Bästa chansen på förhand är Wingait Henke, säger Halmstadtränaren.

Det var i januari som olyckan var framme. Håkan K Persson blev klämd mellan två hästar och skadade ena benet allvarligt. Men efter operationer och månader av rehabilitering är han nu på fötterna igen och han svingade sig nyligen upp bakom en häst för första gången sedan olyckan.
– Nu uppskattar man verkligen att köra häst igen. Man har tagit det för givet tidigare och kört på utan uppehåll. Nu när jag inte har kört häst på nästan fem månader är det nästan som att börja på nytt och det är jätteskoj, säger Håkan K Persson när vi träffar honom under torsdagstävlingarna på Åbytravet.

Optimalt utgångsläge
En tredje- och en sjätteplats blir det under kvällen i Mölndal. På lördagen finns förutsättningar för än bättre resultat. Först ut från stallet är Wingait Henke (V75-2). En femåring som vunnit 8 av 17 lopp och i sin senaste start blev tvåa i V75 på Romme.
– Han blev lite åtgärdad efter Rommestarten. Han fick problem med en framkota då och fick stå över lite. Men han har tränat på ordentligt efter det, gått ett banjobb på ett bra sätt och var väldigt fin i snabba intervaller i dag (torsdag), så jag tror att han är i bra ordning. Han brukar gå bra efter vila och jag tror att han kommer att göra ett riktigt bra lopp.
Distansen är 2
140 meter och från innerspår i volten är siktet inställt på ledningen.
– Spår ett passar mycket bra. Han är väldigt kvick i volt och spår ett är helt optimalt för honom. Jag skulle bli förvånad om det är någon som tar en längd på honom från start. Han ska räknas.
Håkan K Persson gör även en utrustningsändring som kan visa sig avgörande.
– Vi provar ett halvnorskt huvudlag på honom den här gången. Det kan ge en liten extraväxel om det behövs.

Hoppas på högt tempo
Stallets stora affischnamn, Four Guys Dream (V75-5) ska också ut på Mantorp. Han har gått genom klasserna i Svenska Travligan och radat upp topprestationer på V75. Men inför lördagens start har han två nollor i resultatraden. I Copenhagen Cup satt han fast med sparade krafter och i lördags galopperade han bort sig i silverdivisionens final.
– Han såg jättefin ut i Danmark men fick aldrig chansen och kunde inte bli bättre än så. Galoppen senast var ett olycksfall i arbetet. Stefan (Persson) var på väg ner i en lucka, som sedan inte var någon lucka, och när han fick korrigera tålde inte hästen det utan galopperade, förklarar Håkan K Persson.
– Han har sett väldigt pigg och fin ut nu och jag tror att han har fortsatt bra form.
Bakspår är som det är och det optimala är om det blir hård körning där framme och han får gå med i ryggar. Men han tål att gå lite själv på vägen också och jag tror att han är med långt framme.

Formstarkt skrällbud
Det är jackpot på V75 och enligt prognosen kommer sjurättspotten uppgå till 54 miljoner kronor. Vill man ensam lägga beslag på alla miljoner kan Mad Princess (V75-4) vara en häst att ta med på kupongen. Hon ställs mot omgångens största favorit, Margareta Tooma, men det har skrällt i diamantstoet många gånger förr och Håkan K Perssons sexåring visade senast att hon är i fin form.
– Hon vann på ett bra sätt senast och var verkligen värd den segern, för hon har varit i bra ordning ett tag utan att få utdelning. Nu möter hon tuffare hästar men har ett bra läge. Därifrån kan hon få ett bra lopp och tjäna fina pengar, det är väl det jag tror på.

Ola Johansson, Kanal 75
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild.