Publicerad torsdag, 25 april
Image

Inför V75® (jackpot):


Heta chanser för Eriksson
Tippar sig själv etta två gånger om.

Anders Eriksson kan bli en av lördagens huvudpersoner på Örebrotravet.
– Det är klart att jag måste tro på mina hästar, säger 34-åringen.
Uppväxt på Stig H Johanssons hästgård Stora Alby var det inte konstigt att Anders Eriksson skulle välja travet som yrke.
Efter att ha varit en av landets mest framgångsrika lärlingar tog han ut tränarlicens 2020.
Det blev en rivstart med sju segrar på de första tolv starterna efter sparsamt matchande första säsongen.
Att hålla en sådan segerstatistik över tid är förstås omöjligt, men i och med Bjorns seger på Rommetravet på tisdagen ståtar Eriksson med imponerande 40 segrar på 201 starter genom karriären på svenska banor.
Fyra av dessa har tagits inom V75.
På lördag kan det vara dags igen, både som tränare och lånekusk.
Det senare åt grannen Morten Waage vars Spike M.M. (V75-2) inledde karriären ytterst lovande med fyra raka segrar, men nu åkt på pumpen två gånger om.
Senast som favorit på V75, då han fick nöja sig med femtepriset från andra par utvändigt.
– Det är klart att jag hade förhoppningar om ett bättre resultat på förhand, men jag tycker att hästen var helt okej. Problemet var att han skyggade lite för vingen och inte alls kunde öppna lika fort som tidigare. Därmed fick han tävla bakifrån för första gången och det var förstås lite ovant. Sedan gick det fort i loppet, det var många konkurrenter som hade steppat upp i utrustning och balans. Han höll farten till slut och kändes fin, förklarar Eriksson som har förhoppningar om en vassare prestation på lördag.
– Det hade nog blivit lite väl långt mellan starterna förra gången, nu blir det tätare intervall och därmed borde han vara bättre. Dessutom tror jag att startspåret passar bättre nu. Han öppnade riktigt snabbt från just spår 6 i vintras och känslan är att han får upp farten bättre när han får starta en bit ut i banan.
Lägg därtill att man själva ”steppar upp” den här gången och sätter på jänkarvagn för första gången.
– Morten ska jogga honom lite den i veckan. Hästen är väldigt grov så det är inte säkert att han får plats i den, men fungerar det så blir det spännande.
Taktiken tycks också spikad.
– Hästen är obesegrad i ledningen och känslan är att han trivs allra bäst i den positionen, så det är självklart att jag laddar vad som går för att komma dit. Sedan tror jag också att han passar bättre över full distans jämfört med sprint som det var senast.

”En helt annan häst”
Lika hårt betrodd ser Tyson Renegade ut att bli i V75-4.
Fyraåringen har inlett säsongen med två övertygande segrar i enklare omgivning samt en galopp däremellan.
Senast fick han en dryg resa fram utvändigt om ledaren.
– Även om det blev hårt i mål så kändes det väldigt bra sista 300-400, jag hade bra tryck i tömmarna hela vägen in och var verkligen nöjd med hästen. Jag kände i fjol att det fanns bra kapacitet i honom, men då hade han inte spänsten. Han behövde vinterträningen och jag märkte redan i värmningen inför årsdebuten att han utvecklats mycket. Man skulle nästan kunna sticka ut hakan och säga att det är en helt annan häst jämfört med i fjol.
Kanske till och med en häst för årgångsloppen. För lovande fyraåringar är det Svenskt Travderby som hägrar i slutet av säsongen.
– Det är klart att man drömmer om det. Kungapokalen var aldrig aktuellt, det kom för tidigt, han behöver utvecklas lite till för att vara med i sådana sammanhang. Samtidigt står han bra inne i de låga klasserna på V75 så vi kanske att matchar där, vi får se. Det finns många växlar att ta på honom framöver, han tävlar fortfarande med pg-skor och fast huva.
Tar du någon av ”växlarna” på lördag?
– Nej, det väntar vi med. Han har gjort så få starter och känts så fin i de här loppen i år att jag inte tycker att det behövs ännu. Jag hoppas och tror att han kan tjäna en hel del pengar innan vi behöver göra något med utrustningen.
Hur ser du på uppgiften?
– Jag är nöjd med startspåret. Det är ingen häst man kan kasta åt från start och härifrån kan han öppna lite som han vill. Sedan tror jag att han tål att köras offensivt även i sådana här sammanhang. Senast fick han väldigt lång väg fram i dödens eftersom vi satt sist efter 500 meter, det var som att stå 40 meters tillägg. Det känns som att han tål mycket för dagen.
Att Eriksson tror på sina uppsittningar speglas i hans system i ”5 Tippar V75” där han rankar båda högst upp.
– Det är två väldigt fina hästar som står sig bra i sin klass. Det blir spännande på lördag, säger Anders Eriksson.

Skribent: Robin Johansson, Kanal 75
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild