Publicerad fredag, 24 maj
Nyhet
Image

Inför V75® (lördag): Fredde B har en ny vinnarhäst


Han har tränat fyra elitloppshästar och varit med i Elitloppet tio gånger som tränare.
I år står Fredrik B Larsson vid sidan men han kan ha en klassklättrare i vardande i Portofino – som imponerade stort vid segern i V75® senast och har fått ett perfekt läge i finalen.
– Det är en häst som jag gillar skarpt och han har utvecklats väldigt mycket till i år. Han har styrkan som sitt främsta vapen, säger Fredrik B Larsson.

Det har blivit dags för elitloppshelgen och trav i världsklass på Solvalla lördag och söndag. Det är en helg som Fredrik B Larsson har många fina minnen förknippade med och faktum är att han har varit med i Elitloppet hela tio gånger som tränare. Giant Superman (3), Milliondollarrhyme (3), Reven d’Amour (2) och Caballion (2) är Solvalla-tränarens elitloppshästar och respektive antalet starter.
– Det är inte dåligt för att vara en småtränare, säger Larsson med ett skratt när vi för det på tal till honom den här varma måndagseftermiddagen.
”Fredde B” är i full gång med att vattna träningsbanorna på anrika Erikssund i Sigturna där han har sitt högkvarter. En komplett träningsanläggning där man på senare år även har byggt till en backe att köra i som ska göra hästarna ännu starkare. En häst som har svarat bra på den träningen är Portofino, som kan vara stallets nya stjärnskott. Den femårige valacken köptes i fjol av Karin Dahlman, sambo till Fredrik B Larsson och numera skötare till hästen, och har gjort det väldigt bra i sin nya regi. På 13 starter har det blivit fem segrar och en andraplats och det är framförallt i årets två lopp som hästen har levererat med stora utropstecken efter sig. Efter en bländande årsdebut där Portofino var helt överlägsen, följde han upp med en förkrossande seger i V75® på Umåker senast.

Trots ett lopp utvändigt om ledande Mellby Knekt plockade han ner denne till slut och vann i imponerande stil.
– Han fick ett tufft lopp och gjorde det väldigt bra som kunde vinna. Även i årsdebuten var han jättebra och helt klart så har hästen utvecklats mycket över vintern. Både fysiskt och psykiskt. Han har tidigare varit lite sen i utvecklingen och behövt tid på sig. Men den här vintern med all träning har gjort honom gott och det känns som att han har vuxit in i kostymen nu, säger Fredrik B Larsson.
– Det är en fin häst som jag gillar skarpt och jag hade lite koll på honom redan innan det blev läge att köra honom. Framförallt så är det styrkan som är hans främsta vapen och han är egentligen bättre över längre distanser. Han har också ett väldigt bra löphuvud som han inte minst visade senast.

”Känns fortsatt väldigt fin – är tuff till slut”
På lördag väntar finalen i Klass 1 där förstapriset är 220 000 kronor. Portofino har fått ett perfekt utgångsläge med spår två bakom bilen i den femte avdelningen och det är en optimistisk tränare som åker ut till loppet på Solvalla.
– Hästen har gått jobb i backen idag (måndag) och det verkar vara fortsatt full form på honom. Det är tufft motstånd den här helgen men han har visat att han är bra för klassen. Han känns fortsatt väldigt fin och är tuff till slut. Om hästen är lika fin på lördag som han var senast tror jag att han är med där framme igen.
– Han är inte så snabb från början och har tidigare galopperat en del från start men det har blivit mycket bättre och i år har han skött sig perfekt varje gång. Det blir inga ändringar utan han går som i de senaste starterna, barfota runt om och vanlig vagn, säger Larsson.

Debut i monté i karriärens 109:e start
Till sist några rader om den redan nämnda elitloppshästen Milliondollarrhyme som alltså har varit med tre gånger i det stora slaget på Solvalla. Han dessutom varit med i Sweden Cup två gånger, även kallat ”Lilla Elitloppet”, och på söndag kommer han att vara med under elitloppshelgen för sjätte året i rad. Milliondollarrhyme gör nämligen debut i monté i karriärens 109:e start. Han går ut i självaste montéeliten och får möta etablerade montéhästar. I sadeln på Fredde B:s svarta stjärntravare, som har sprungit in drygt 8,8 miljoner kronor, sitter Alexis Garandeau.
– Jag har gått och tänkt på det ett tag att det skulle vara häftigt att prova. Vi testade honom i lördags i ett montéjobb på Solvalla där Jonathan Carré provred honom. Det såg bra ut och hästen verkade trivas under sadeln och ha kul.
– Vi får se det här som ett test och en kul grej helt enkelt. Men jag fick en ganska bra känsla och han har tidigare blivit motionsriden en del. Nu möter han rutinerade montéhästar och vi får se hur långt det räcker, men lite spännande är det för hästen har ju överraskat förr.

Skribent: Michael Carlsson, Kanal 75
Foto: Jenny Rehnman / TR Bild.