Publicerad torsdag, 02 november

Inför V75® (lördag): Polletten har trillat ner hos Give Me Five N.O.


2023-10-30
Han har tagit två raka segrar från ledningen och vunnit med gott om krafter kvar.
Sveriges segerrikaste kusk i år, Magnus A Djuse, sitter återigen upp bakom Give Me Five N.O. som tränaren Oscar Berglund låter göra den 60 mil långa resan till Bjerke på lördag.
– Det har alltid varit en kapabel häst som har lovat mycket men han har slagit knut på sig själv några gånger. Det senaste halvåret har polletten ramlat ner och nu är han riktigt fin, säger Oscar Berglund.
Lördagens V75® flyttar till Norge för ett gästspel på Bjerke utanför Oslo. Men det är gott om blågula ekipage med i startlistorna och många tränare som låter sina hästar resa från Sverige för att vara med och tävla i de penningstinna loppen. En av dessa är Östersunds-tränaren Oscar Berglund som spänner bågen med Give Me Five N.O. och låter hästen göra debut i V75. Den fyraårige valacken ståtar med två raka segrar och visade häromveckan upp sig på V86. Då vann han lekande lätt tillsammans med Magnus A Djuse och i starten innan dess var hästen helt överlägsen – även då från ledningen.
– Give Me Five N.O. (V75-2) har varit väldigt positiv i de här loppen och vunnit med gott om krafter kvar båda gångerna. Magnus brukar inte säga så mycket men av det jag har lärt mig av honom så syntes det att han var väldigt nöjd senast, säger Oscar Berglund.
Och tillägger:
– Det har alltid varit en kapabel häst som har lovat en hel del, men han har slagit knut på sig själv några gånger och hittat på lite hyss. Nu det senaste halvåret och andra halvan av säsongen har polletten ramlat ner. Han har fått ut sin kapacitet och gjort allting rätt. Hästen har verkligen varit fin på slutet.
Är det något speciellt du har gjort med honom för att få honom där han är idag?
– Vi har ändrat på lite rutiner men vissa hästar är lite sena i utvecklingen som han har varit och vi har låtit honom få den här tiden som han har behövt.
Hur har han känts i träningen efter senaste loppet på Solvalla?
– Jag körde jobb med honom idag (måndag) och han var oförändrat fin. Varken bättre eller sämre än på slutet.
De här två loppen som han har vunnit, är det hästens bästa lopp som han har gjort i karriären?
– Nej, det tror jag inte. Han gjort ett par otroligt bra lopp när Mats E Djuse körde honom och var tvåa. Då fick han bevisa lite mer än i de senaste starterna, även om han inte fick vinna. De här två senaste segrarna som har blivit lite av ett prov utan värde.
Hur långt kan det här bära upp i klasserna?
– Det gäller ju att han fortsätter att utvecklas och han är ju i en låg klass än så länge. Men i grunden har han en väldigt fin styrka och det är en viktig egenskap. Då brukar hästarna förhoppningsvis även bli snabba i slutändan.
– Just styrkan är hans bästa egenskap just nu men han har även visat att han är startsnabb och tagit ledningen i de två senaste loppen, säger Oscar.

”Bra läge bakom bilen – distansen är ett plus”
Give Me Five N.O. är norskägd och uppfödd i Norge och på lördag låter tränare Berglund sin häst återvända till sitt födelseland. I Klass två från spår fyra bakom bilen lär han bli favorit efter de senaste två raka segrarna. Magnus A Djuse, som när dessa rader skrivs har vunnit hela 236 lopp i år, sitter återigen upp i sulkyn.
– Spår fyra är ett bra läge bakom bilen och den långa distansen är ett plus. Han har ju öppnat bra och tagit ledningen enkelt i de två senaste starterna, men hur han står sig gentemot de norska hästarna som han möter nu är svårt att säga.
– Jag vet att jag har ett bra ekipage för klassen och min häst är under utveckling, så det blir spännande.
Gör du några ändringar i balans och utrustning?
– Nej, vi kör samma som senast barfota runt om, öppet huvudlag och jänkarvag. Vi har knappt 60 mil till Oslo och planerar att åka tidigt lördag morgon, säger Oscar Berglund

Foto: Lars Jakobsson