Publicerad onsdag, 17 augusti
Image

Inför V75 (onsdag): Önas Prince extra vässad inför Jubileumspokalen


Finalist i Elitloppet och senast trea i Hugo Åbergs Memorial.
Ändå slår Önas Prince ur underläge när Jubileumspokalen ska avgöras.
– Jag har vässat honom litegrann extra inför den här starten, säger tränaren Per Nordström.

Jubileumspokalen. Sensommarfavoriten på Solvalla avgörs på onsdag kväll.
De bästa femåringarna slåss om ett förstapris på en och en halv miljon kronor i huvudloppet under en av travgodis fullproppad tävlingsdag på Solvalla som förstärks med V75.

Jägersrotränaren Per Nordström har länge haft just Jubileumspokalen i sikte med stallets stora stjärna 9 Önas Prince (V75-6). Den niofaldige miljonären som i fjol segrade i både Kungapokalen och Sprintermästaren och senare slutade tvåa i derbyt har i år introducerats i eliten. I våras var han finalist i Elitloppet men en galopp i sista sväng grusade vad som sannolikt blivit en framskjuten placering. Senast var den läckre hingsten ute i Hugo Åbergs Memorial och blev då trea, efter en resa i rygg på den vinnande suveränen Don Fanucci Zet.
– Han gjorde det bra, jag hade varit supernöjd om vi varit tvåa där och både jag och hästen trodde kanske att andraplatsen var i hamn när Stoletheshow kom flygande. Han slappnade av lite; hade jag ryckt huvan så hade vi nog också varit tvåa. Hästen är lite ”smågrön” på det sättet ännu, det var orutin helt enkelt, berättar Per Nordström.

Har vässats lite extra i jobben
Efter bronsplaceringen i hemmabanans storlopp för tre veckor sedan har Önas Prince laddats för fullt mot onsdagens uppgift i huvudstaden. Och tränaren har sett till att sätta sin kanon i bästa möjliga slag.
– Det verkar riktigt bra med honom, han är på tårna. Jag har vässat honom litegrann extra inför den här starten och det har jag väl aldrig riktigt gjort inför någon tidigare start på det sättet. Vi har lagt upp det lite annorlunda i träningen och det har satt sig på precis rätt ställen.
Vad är det som har gjorts annorlunda?
– Det har blivit lite kortare intervaller, lite snabbare, för att få mer drag i honom under loppet.
Så hästen ska vara ännu bättre nu än senast?
– Ja, han känns riktigt bra, han har det som krävs.

Kan utmana favoriten trots bakspår
Önas Prince är notoriskt startsnabb och gillar att anföra fälten. Därför kan det kanske tyckas som att bakspåret i Jubileumspokalen är ett aber. Tränaren tycker dock inte att det är någon direkt anledning att kasta handduken i förtid.
San Moteur, som Önas Prince var före i derbyt i höstas, blir allas favorit till segern i Jubileumspokalen, men Nordströms flaggskepp kan kanske utmana ändå?
– Det hade naturligtvis varit roligare med ett bra framspår, då hade vi vetat vad vi skulle göra från start. Men det här läget behöver inte vara dåligt, vi får hoppas på ett rejält tempo och då kan det bli riktigt spännande.
Vad har du för planer för Önas Prince efter den här starten?
– Vi har sneglat lite mot Gulddivisionen som går över sprinterdistans hemma på Jägersro under derbyhelgen och sedan finns det ju STL Open-finalen i slutet av september. Framöver har vi kanske också lite planer på att åka ner till Frankrike med honom och tävla i europeiskt femåringschampionat som körs den 14 oktober.
Du har också med dig 9 Denarius (V75-1) som tävlar i Big Noon-Pokalen?
– Denarius har fin form för dagen, han är snabb i benen och den korta distansen tror jag ska passa för honom. Sedan tror jag kanske inte att vi går ut och rundar de här hästarna, det kan vara lite långsökt att vi ska vinna, men fina pengar tror jag vi ska kunna få med oss.

Daniel U. Olsson, Kanal 75
Foto: Malin Albinsson, TR Bild.