Publicerad torsdag, 23 maj
Nyhet
Image

Inför V75® (söndag): Äntligen får Horsy Dream visa upp sig i Elitloppet


Sent återbud till Elitloppet i fjol och fick i vintras stå över Prix d’Amérique.
Men vid segern i Prix de l’Atlantique visade Horsy Dream att han är redo för stordåd på Solvalla.
På söndag får Pierre Belloche äntligen visa upp sin stjärna inför den svenska publiken.

Pierre Belloche har väntat länge på Elitloppet. Men på söndag är det äntligen dags.
Det har varit en hel del stolpe ut för hans stjärna Horsy Dream i de allra största loppen.
Vi vrider tillbaka klockan till slutet av januari förra året. Då var Horsy Dream jämnspelad favorit med Idao de Tillard i Prix d’Amérique. Men en stenhård resa som första häst i andraspår blev hästens fall.
Tillfälle till revansch skulle ha kommit i Elitloppet senare samma år. Horsy Dream fick en tidig inbjudan till Solvallas superlopp men tvingades olyckligt avsäga sig platsen efter att ha drabbats av en skada.
– Det var självklart svårt. Framför allt var det jobbigt eftersom det orsakades av en olycka, om än en mindre sådan. Ett tag var vi oroliga för hästens fortsättning av tävlingskarriären. Hästen lekte i hagen, men vrickade till ett ben så det blev en liten blödning i leden. Det var bekymmersamt några dagar medan vi väntade på resultaten, men sedan kunde vi lugna ned oss. Det var ingen ligamentsskada utan bara ett ödem i leden och det ordnade sig rätt snabbt ändå, säger Pierre Belloche.
Den sjuårige Scipion du Goutier-sonen var tillbaka på banan senare samma sommar.
Efter ett par återbesök i vinnarcirklarna spändes bågen mot Prix d’Amérique igen.
Då var oturen framme på nytt.
– När vintermeetinget började fick han problem med halsen. Vi missade merparten av meetinget och Prix d’Amérique. I det läget fick vi fundera, tänka på hästen. Det var en särskilt kall och fuktig vinter och jag tror det var orsaken till hans problem. Han gjorde comeback i mars och var tvåa på Vincennes två gånger med mig i vagnen och sedan ryckte vi skorna till Prix de l’Atlantique – och hästen var perfekt. Siktat på Elitloppet länge
Insatsen i Prix de l’Atlantique senast var briljant.
Horsy Dream avslutade i raketfart över banans vidsträckta upplopp och pulveriserade motståndet på nytt löpningsrekord. Det var många längder ned till tvåan, fjolårets elitloppsvinnare Hohneck.
Snackhästen var tillbaka på topp och en ny inbjudan till Elitloppet damp ned som ett brev på posten. Något som var efterlängtat av tränaren.
– Jag har väl hoppats på en start i Elitloppet med honom i närmare två år. Hästen har gjort det bra på många distanser men jag tycker han trivs extra bra i sprinterlopp, han kommer gilla distansen. Det är en häst som är snabb, det är bara en av hans styrkor, han är komplett och jag tycker inte att han har många svagheter, säger Pierre.
Vad har hästen gjort sedan Prix de l’Atlantique?
– Han fick en lugn vecka och sedan fick han börjar jobba lite mer. Hästen har fått träna mycket kondition men har också gått några snabbjobb för att väckas upp lite. Han känns jättebra, så än så länge är jag rätt lugn. Han ska gå några jobb till innan avresan på fredag.Bättre nu än förra året

Horsy Dream kom till Belloches stall i början av 2002. Då hade han varit ifrån tävlingsbanan ett år på grund av en allvarligare senskada. Av den anledningen har hästen ännu så länge bara gjort lite över fyrtio starter – tränaren tycker att han är bättre nu än inför Prix d’Amérique i fjol.
– Ja, det tycker jag. Han har utvecklats. Hästen stod ju över ett helt år utan att starta, så man kan nästa säga att han är ett år yngre än vad han är. Han har inte många kilometer på vägmätaren. Hästen har utvecklats även fysiskt i och med avelsarbetet, han känns starkare nu.

I Elitloppet är det ordinarie kusk Éric Raffin som vaktar tömmarna.
En av Frankrikes främsta drivers – och även en kusk som har stor vana från att tävla på Solvalla tidigare. Raffin var inte långt från att vinna loppet 2011, då bakom Rapide Lebel.
– Éric och jag har känt varandra länge och jag har stor respekt för honom, det kommer nog att gå bra. Han är kanske inte den mest erfarna kusken i Elitloppet, men säkert den mest erfarna av de franska kuskarna…

Hur ser ditt drömscenario ut på söndag?
– Det vore att han kvalar in till finalen utan att var helt tom, men samtidigt tillräckligt bra för att vi inte tvingas att välja spår i finalen sist. Att hästen klarar av att hushålla med krafterna men ändå gör ett bra försök.
Hur ser du på motståndet, du har ju bra koll på övriga franska deltagare?
– Jag gillade vad Hohneck gjorde på Enghien, han var tvåa då och den som gjorde mycket av jobbet och han visade form igen senast och det tyder på att han tagit de loppen på rätt sätt. Han har också visat att han trivs på Solvalla. Go on Boy fick vi inte se så mycket av senast, men de testade ny balans och Romain Derieux vet hur man förbereder för Elitloppet. Idao de Tillard var också väldigt bra senast, vi visste att det var ett minus med att tävla i vänstervarv. I vintras var han perfekt men i Sverige kan det ju vara något helt annat, eller inte…Gaspar de Brion har visat att han är i form, han är en väldigt säker häst och det kan göra honom gott att komma till den här typen av lopp.
…och vad det gäller de andra hästarna då?
– De har jag inte lika bra koll på, men vi fruktar alltid Daniel Redén och Alessandro Gocciadoro. Men om vi skulle åka dit och vara rädda, skulle vi inte åka alls.

Skribent: Daniel U. Olsson, Kristin Riise Ödegård, Kanal 75
Horsy Dream tar det lugnt i boxen på Grosbois. På söndag smäller det för fransmannen i Elitloppet. Foto: Lars Jakobsson, TR Bild