Publicerad söndag, 15 maj
V75
Image

Inför V75® (söndag): En fyrklöver som behöver tur


Fyra hästar i toppform.
Ändå slår stall Untersteiner ur underläge när V75® avgörs i Danmark.
– Hästarna är riktigt bra i ordning, tyvärr har vi inte spåren med oss, säger Peter Untersteiner.

Vid årskiftet slog Peter och Johan Untersteiner ihop sina rörelser.
Efter några månader börjar allt falla på plats och det är stor framtidstro i stallet.
– Vi har ett väldigt fint material att jobba med och vi går mot en bra period, säger Peter Untersteiner.
Pappa Peter har varit travtränare i 33 år. Sonen Johan har varit sin egen sedan 2014. Vid årsskiftet slogs deras framgångsrika bolag ihop. Johan tog över ansvaret i det nya gemensamma stallet som – konstaterar Peter – med över 200 hästar är ett av de största, om inte det största, i Europa.
– Det har inte varit så stor omställning eftersom vi haft två stabila rörelser och vi har ju inte flyttat utan tränar våra hästar på samma ställen som tidigare. Jag är mer hemma och har dragit ner en del på tävlandet, berättar Peter.

Svårt att hitta personal
Inledningsvis har det varit lite ”inkörningsproblem” men nu börjar allt rätta till sig.
– Vi har haft lite svårt att rekrytera ny personal och det är tyvärr så över hela hästbranschen.
Så här långt har stallet kört in drygt sex miljoner kronor. Ett resultat som är efter förväntningarna.
– Vi har mjukstartat lite och nu är det dags att växla upp. Vi har ett mycket bra material att jobba med och många fina unghästar som vi hoppas på. Min känsla är att vi går emot en bra period framöver.
På söndag är det V75® i Danmark på Charlottenlunds travbana, en bana som Peter gärna åker till.
– Det är alltid lika trevligt att åka dit. Framförallt när det är så fina lopp som det är på söndag.
Stallet har fyra hästar med i omgången.
– Vi har fyra fina hästar med oss som alla är i strålande form, men tyvärr så har spårlottningen inte varit med oss den här gången.
Först ut är 9 Guzz Mearas (V75-1).
– Han har startat två gånger i år och har inte haft marginalerna med sig. Senast så gick han i mål med en hel del krafter kvar. Han är van att möta tufft motstånd och står sig bra i det här loppet, men spåret gör att han är lite utlämnad. Klaffar det så räknas han och vi ändrar inget.
– 10 Dear Friend (V75-4) var bra senast i Finland. Det är en fantastisk häst som är som en katt med nio liv. Hon känns fin i träningen, men med bakspår så måste hon ha en del tur. Hon är väldigt effektiv om hon får spara sin vassa speed och löser det sig är hon med i striden.
– 7 Amazing Hazel (V75-5) svarade för en strålande insats senast. Han var inte alls långt efter tvåan i mål. Han utvecklas hela tiden och allt talar för att han gör en bra prestation igen, men spåret är lite väl långt ut.
– 9 Ture L.A. (V75-7) är riktigt bra för dagen. Allt ser bra ut i träningen och han kommer att göra ett bra lopp igen. Han kan säkert slåss om segern igen bara det löser sig, även Ture L.A. är beroende av vad som händer i loppet.

Joakim Brundin, Kanal 75
Foto: Mikael Rosenquist TR Bild.