Publicerad torsdag, 23 maj
Nyhet
Image

Inför V75® (söndag): Inga moln på Redéns elitloppshimmel


ÖRSUNDSBRO. Daniel Redén känns trygg.
Han känns till och med segerviss.

Frågan är bara vem av hans hästar som har bäst segerchans i Elitloppet?
– Det finns inga moln på himlen, säger Solvallatränaren.
Vi gästar Furuby Gård och Stall Zet veckan före Elitloppet. Daniel Redén har bjudit in pressen.
Det är onsdag och efter pressträffen stänger han stallet för att fokusera och för att hästarna ska kunna förberedas på bästa sätt inför det som väntar.
Daniel Redén, 44, har rutin. Han vet hur han vill ha det.
Totalt har han startat 25 hästar i Elitloppet sedan 2013.
Daniel Redén inleder pressträffen i sitt stora hästägarrum. Han nästan halvligger skönt tillbakalutad i sin stol när han avspänt svarar på frågor.
Känslan där och då är att Solvallatränaren är trygg; att han har fullständig koll på läget.
– Jag är ganska avslappnad, men här inne är det ett flipperspel, säger han och pekar mot sitt huvud.
Daniel Redén driver i dag ett av landets största travstall och han har runt 100 hästar på sin träningslista, en fjärdedel av hästarna har tjänat över en miljon kronor. Närmare hälften av stallets hästar är treåringar där de flesta ännu inte debuterat.
Sedan Daniel Redén startade sin första häst i Elitloppet 2013 – Shaq Is Back som Redén körde själv – har han haft minst två hästar med i Elitloppet varje år förutom 2015.
Det har blivit två segrar, som dock omvandlats till en då Propulsions samtliga starter i karriären strukits på grund av en otillåten behandling i USA innan Stall Zet köpte hästen.

Fjärde raka start i Elitloppet
2021 vann Don Fanucci Zet Elitloppet. Den åttaårige hingsten gör sin fjärde raka start i Elitloppet.
– Det finns nog ingen mer komplett sprinter än Don Fanucci Zet. Jag tror att han kommer att vara lika bra som han är nu när han är 13 år, om inte bättre. Han verkar bara bli bättre och bättre. I år är han så där härligt rullig igen, som jag vill att han ska vara, så att man kan ladda i väg. Förra året sprang han och slog ihop en hel del och var för tung. I år är det bara att trycka ner tömmarna och köra.
– Man ska inte underskatta honom, han är en grym sprinter. Om Don Fanucci Zet springer 1.08,5 i ledningen är det inte så enkelt att gå utvändigt för Francesco Zet, inte över 1 609 meter.
Det hörs ändå att Daniel Redén tror stallets kung klarar det. För Daniel Redén är Francesco Zet något alldeles, alldeles extra.
– Jag tycker alltid att Francesco ska vara favorit.
Någon kastar ut frågan:
Är Francesco Zet världens bästa häst?
Svaret kommer blixtsnabbt och utan eftertanke.
– Han är Furuby Gårds bästa häst, det räcker långt för mig, säger Daniel Redén.

18 raka segrar
Francesco Zet kommer till Elitloppet med 18 raka segrar och hästen har inte förlorat sedan september 2021. Men Daniel Redén hävdar att han inte är rädd att sviten bryts.
– Jag tycker att han gjort det så jäkla bra de säsonger han haft, jag kan inte hålla på och vara rädd att han ska förlora om vi ska fortsätta tävla. Det är klart att han kommer att förlora någon gång. Alla kan ha en dålig dag, vi kanske förlorar mot en häst som är bättre för dagen.
Daniel Redén berättar att han placerat ut sina många stjärnhingstar i olika stall där de får känna sig som kungar. Är de i närheten av Francesco Zet psykar han ner dem. Det gör han även med motståndarna i lopp. Hästen är oerhört mentalt stark. Han är kung på gården.
En häst som fått ett lyft av att han numera är ensam kung i sitt stall är Don Fanucci Zet.
– Xanthis Harvey och Missle Hill fick flytta, det kan varit att han var less på dem. Jag tror Don Fanucci Zet är bättre än någonsin nu som det känts hela vintern. Det är också en sjuk grej, att nu plötsligt kommer han tillbaka efter alla problem han hade förra året och tycker att han ska vara med och kriga. Och han är svårpsykad den hästen, för han bryr sig inte om någonting, säger Daniel Redén.

Tur i spårlottningen
På söndagen lottades startspåren och Daniel Redéns duo hade lyckan på sin sida: Don Fanucci Zet lottades till spår 2 bakom startbilen i det första elitloppsförsöket och Francesco Zet fick spår 5 i det andra. Daniel Redén bjuder på startkommentarer inför söndagens tävlingar via stallets hemsida:
– 2 Don Fanucci Zet (V75-2) fick bra spår, det kändes väldigt bra. Han är i en bra fas nu, jag körde ett riktigt skarpt jobb med honom i dag (måndag) och han axade väldigt bra när jag begärde det. Han är så där perfekt rullig som han ska vara, förra året var han för tung och slog ihop lite även här hemma. Det har man inte sett någonting av i år. Då är det lättare att ladda med honom i loppen också. Som det känns kommer han kommer han vara i full form. Jag gjorde som inför näst senast, blåste ur honom rejält i dagens jobb. Han går med skor fram i försöket, om han går till final kan det bli tal om barfota runt om. Annars blir det inga ändringar.
– 5 Francesco Zet (V75-3) har känts, både bättre och smidigare hela tiden och allt har gått enligt plan. Förra veckan fick han gå fem tunga intervaller och den här veckan började vi i dag (måndag) med att jag gjorde som med Fanucci, tryckte till honom ordentligt i den sista intervallen för se att farten fanns där. Det gjorde den, och mer därtill, så det känns som vi ligger jäkligt bra på det med båda elitloppshästarna. De ska gå sista jobben inför på torsdag. Spår 5 är jag väldigt nöjd med. Han har aldrig visat den riktigt explosiva startsnabbheten så det är bra att han startar en bit ut. Tanken är att vi kör som senast, med skor runt om, möjligen med lite lättare boots fram än då. Han har gått så mycket med skor bak och gjort det väldigt bra så jag vet inte om jag törs riskera att det inte ska finnas hov kvar till en eventuell final.
Förutom de två stjärnhingstarna i Elitloppet startar Daniel Redén ytterligare en duo inom V75.
– 2 Holcombe Zet (V75-6) vi glömmer senaste starten. Det var mitt fel, jag hade inte behövt ha två snören att dra. Det hade räckt med en växel och i stridens hetta är det lätt att dra båda snörena då de finns där men hästen kunde inte springa fortare än han gjorde i det läget och det blev för mycket i huvudet på honom då de drogs. Nu är det väldigt spännande förutsättningar och jag tror att han kommer göra ett riktigt bra lopp. 1 640 borde passa kanon för honom. Han kommer bara gå med rycktussar nu och det blir ett öppet huvudlag.
– 4 Crown (V75-6) har fått träna på lite mer och nu ska vi även testa barfota runt på honom. Det blir stor skillnad och han kommer nog göra ett förbättrat lopp. Det blev heller inte optimalt kört för honom senast. Det blev fort-sakta-fort och det är inte han riktigt van vid så det är svårt att värdera den prestationen. Han kommer som sagt vara bättre nu. Inga ändringar förutom skorna.
Utanför V75® startar även 9 Jikken (lopp 2):
– Det gick för fort för honom i sista sväng senast och han rullade över som många andra gjorde i den svängen. Vi glömmer det loppet. Nu är det bättre distans för honom och förutsättningarna är mycket bättre. Han är bra i ordning och jag tror på ett bra lopp.

Fakta
Daniel Redéns resultat i Elitloppet där han haft 25 hästar till start sedan debuten med Shaq Is Back
för elva år sedan. Årets duo blir nummer 26 och 27 till start i Elitloppet:

2024
Don Fanucci Zet ?
Francesco Zet ?

2023
Don Fanucci Zet utslagen i försöket.
Hail Mary fyra i försöket och åtta i finalen.
Mister Hercules utslagen i försöket.

2022
Don Fanucci Zet etta i försöket och oplacerad i finalen.
Hail Mary tvåa i försöket och tvåa i finalen.
Snowstorm Hanover utslagen i försöket.

2021
Don Fanucci Zet tvåa i försöket och etta i finalen.
Heavy Sound utslagen i försöket.

2020
Missle Hill tvåa i försöket och femma i finalen.
Propulsion trea i försöket och etta i finalen, i efterhand diskvalificerad.
Sorbet trea i försöket och trea i finalen.

2019
Double Exposure utslagen i försöket.
Heavy Sound utslagen i försöket.
Propulsion tvåa i försöket och fyra i finalen, i efterhand diskvalificerad.
Sorbet utslagen i försöket.

2018
Lionel etta i försöket och fyra i finalen.
Propulsion tvåa i försöket och tvåa i finalen, i efterhand diskvalificerad.

2017
Delicious U.S. utslagen i försöket.
In Vain Sund trea i försöket och femma i finalen.
Propulsion tvåa i försöket och tvåa i finalen, i efterhand diskvalificerad.

2016
Call Me Keeper utslagen i försöket.
Propulsion trea i försöket och fyra i finalen, i efterhand diskvalificerad.

2014
Delicious U.S. trea i försöket och trea i finalen.
Shaq Is Back utslagen i försöket.

2013
Shaq Is Back utslagen i försöket.

Skribent: Lars-Ove Pettersson, Kanal 75
Foto: Lars-Ove Pettersson, Kanal 75