Publicerad torsdag, 21 juli
Image

Inför V75® (söndag): Kashmir River kan vara rysaren i Stochampionatet


Trots en femstjärnig insats i uttagningen fick hon se sig besegrad.
Kashmir River kan bli Stochampionatets bubblare trots ett bökigt utgångsläge.

Loppet som är det stora målet för landets alla fyraåriga ston är här.
Stochampionatet avgörs den här söndagen på Axevalla. Vinnaren i det ärofyllda årgångsloppet blir 1,2 miljoner kronor rikare. Tävlingsdagen förgylls med en extra omgång av V75®.
En av alla som haft Stochampionatet som ett av säsongens stora mål är 11 Kashmir River (V75-7). Django Riff-dottern som återfinns i Solvallatränaren Björn Röcklinger stall slutade i höstas trea i oaks och står nu redo för ännu en prestigefylld final.

– Det finns flera stora lopp för henne under året, men det här är ett av de målen vi haft och också det första stora loppet för henne i år. Det är här man vill vara med och nu har vi tagit oss till finalen i alla fall, säger Björn.

Höll starkt efter en tuff öppning
Kashmir River gjorde senast årets fjärde start när hon tävlade i uttagningen till Stochampionatet. Då stod hon för en riktigt vass insats – även fast hon inte fick vinna. Tillsammans med sin kusk Petter Lundberg fick stoet öppna i 1.10-tempo för att komma till ledningen, höll starkt hela vägen till mål men fick släppa förbi sig Felicia Zet den sista biten.
– Hon gjorde ett bra lopp som tvåa i mål. Det var en stark prestation som hon gjorde, men man vill alltid vinna ett sådant där lopp. Men så är det, ibland får man stryk, fast hästen var ju fin. Jag vet inte riktigt hur mycket hon kommer gå framåt med det loppet, men jag tror inte att hon kommer vara sämre till den här gången i alla fall, det kan jag säga ganska säkert.

Tvåa i uttagningen betyder sämre läge
Problemet med att bli tvåa i sin uttagning är dock att man inte tilldelas något av de mer lukrativa spåren i finalen. Något som avgjort jämna årgångsfinaler många gånger förut. Kashmir River måste finna sig i att börja med nummer elva på vojlocken i Stochampionatet.
– Nej, det var ju inte det bästa spåret. Men det är som det är och vi får hoppas på lite tur härifrån. Det är ju många bra hästar där framme och kanske kan det bli så att de tävlar lite hårdare emot varandra än de borde så att vi får åka med och försöka avgöra det till slut. Det är väl ett sådant scenario som skulle kunna ge oss en chans.
Stochampionatet har emellertid sett sin beskärda del av överraskande utgångar genom åren. Och visst har det gått att vinna från ett sämre startspår; Honey Mearas vann i fjol från spår elva och två år före det hade Activated nummer tolv.
Helt avskriven tycker du ändå inte hon är på söndag?
– Vår häst är en bra häst, men hon möter otroligt bra motstånd. Det är lite slumpen som avgör ibland i sådana här lopp och nu blev vi ju lite bortlottade i och med att vi bara var tvåa i försöket. Men hon har fin form och ser bra ut efteråt, avslutar Björn Röcklinger.

Daniel U. Olsson, Kanal 75
Foto: Lars Jakobsson, TR Bild.