Publicerad torsdag, 23 maj
Nyhet
Image

Inför V75® (söndag): Tränaren ser inte PdA-vinnaren som favorit i Elitloppet


Efter krossen i Prix d’Amérique ska Idao de Tillard nu ta sig an Elitloppet.

Thierry Duvaldestin kommer till Solvalla med fransk travsports nya superstjärna.
Men flera frågetecken måste rätas ut. Tränaren är ödmjuk inför söndagens slag.
– Jag ser inte Idao de Tillard som favorit. Hohneck kommer vara jättebra och Francesco Zet är vår skräck…
Senaste gången en regerande Prix d’Amérique-mästare förgyllde Elitloppet var 2017.
Bold Eagle hade uppvisning i försöket, men fick i finalen överraskande sträcka vapen mot landsmannen Timoko. Senaste gången samma häst vann både Prix d’Amérique och Elitloppet var när legendariske Varenne upprepade bedriften 2002 efter att först gjort det även året före. För att finna en fransk häst som stått för samma bravad får vi leta oss tillbaka i historien 28 år till när Coktail Jet bärgade båda loppen samma år.
I år kan det ske igen.

Idao de Tillard var den första hästen att bjudas in till Elitloppet i år. Sedan triumfen i slutet av januari har siktet varit riktat mot Solvalla, sista söndagen i maj.
– Vi måste våga lite. Det är en risk som vi tar, eftersom vi inte vet om han kommer trivas med banan. Men om vi bara stannar hemma och blir bekväma, så utsätter vi heller oss aldrig för några risker. Vi måste chansa, vi måste våga, säger stjärnans tränare Thierry Duvaldestin.Prix d’Amérique var en lättnad
Tävlingskarriären hittills i sexårige Idao de Tillards karriär har närmast varit fläckfri.
Det franska monstret har 30 segrar på 41 starter och segern i årets Prix d’Amérique, efter ett stenhårt lopp ute i spåren, är såklart så här långt kronan på verket.
Fläcken i den annars fläckfria repertoaren var annars samma lopp i fjol.
– Ja, det var viktigt att vinna i år för jag hade bästa hästen redan i fjol, men så felade han efter 200 meter och vi fick inte se vad han kunde. Självklart var det frustrerande och vi var rädda för att misslyckas i år även om jag visste vi hade bästa hästen. Men vi hade kunnat köra Prix d’Amérique tjugo gånger och han hade vunnit tjugo gånger. Hästen var överlägsen. Det var en stor lättnad för oss.

Nu har han fått visa att han är en champion. Hur långt kan hästen gå?
– I vinter blev det perfekt när han vann både Prix d’Amérique och Prix de France. Vi hoppas att vi kan vara med och vinna nästa år också, men det är hästar och inte maskiner. Nu drömmer vi om Elitloppet men vi vet inte alls hur han kommer att anpassa sig till banan på Solvalla, det är helt nytt för honom.
Vilka frågetecken finns det inför söndag?
– Det är det här att han inte är van att tävla på små banor, hästen gillar stora banorna som Vincennes. Sedan, hur kommer han ta kurvorna i den farten? Det är ju full fart hela vägen. Men vi måste försöka, hur det går får vi se på söndag.

Vilka positiva egenskaper tror du kan gynna Idao de Tillard?
– ”Idao, c’est le calme absolu”. Det är en häst som är jättelugn. Han kommer inte hetsa upp sig, han kommer hålla sig lugn hela dagen. Sedan är han snabb bakom bilen också, kanske inte lika snabb som de svenska hästarna, men snabb är han. Hade det varit på Vincennes skulle vi varit mer självsäkra men jag gillar Elitloppet, det gör alla. Det är ett fantastiskt lopp, två heat och hög spänning.Kaotiskt i genrepet
Om det gick som på räls på Vincennes i vintras har uppladdningen inför Elitloppet inte varit hundra procent klockren för Idao de Tillard.
Fransmannen fick ställa in sin tänkta start i mitten av april i Prix de l’Atlantique på grund av halsproblem och när han senast genrepade i Prix des Ducs de Normandie på banan i Caen blev det ett kaosartat förspel med flera omstarter.
Idao de Tillard fick där sin nio segrar långa resultatrad bruten och inkom som trea.
– Det blev ett lite kaotiskt race i Caen, men hästen var bra. Vi var nöjda. Det som störde mig var att det inte var vad jag hade planerat för honom. Jag ville ju starta i Prix de l’Atlantique för att testa honom bakom bilen igen, något jag tyckte var jätteviktigt. Vi ville tävla på Enghien, en bana med lite trängre kurvor och mer lik Solvalla. Men hästen blev sjuk, vi fick ändra våra planer och starta i Caen i stället och det är en bana som mäter 2000 meter och tävlar i högervarv. Raka motsatsen till Solvalla. Det är vad som stör mig i hästens förberedelser, säger Thierry och fortsätter:
– Med det loppet är han redo i alla fall. Han ska gå ett jobb till, sedan ska vi hålla honom fräsch och fin eftersom han ska starta två gånger samma dag, då måste man ha en fräsch häst. Vi ska i vilket fall inte köra särskilt fort med honom hemma.Ingen given favorit i Elitloppet

För Thierry Duvalestin är vare sig Solvalla eller Elitloppet något nytt.
Han körde själv Milord de Mellerey till seger i Harper Hanovers lopp 2007 och som tränare tog han sig till final med Pascia’ Lest i Elitloppet sju år senare.
– Harper Hanovers var inte ett Grupp 1-lopp på den tiden, men lika svårt att vinna som nu. Och så dagen efter vann jag Fyraåringseliten för ston med Popinée de Tembia. Det är fina minnen, båda de segrarna och det påverkade mig.
– Nu är det tio år sedan jag var på Solvalla senast. Med Pascia’ Lest i Elitloppet. Vi var fyra i det första heatet från spår åtta och fyra i finalen från spår sju.
Så man kan klara sig bra trots spår långt ut…?
– Jo, nja…men det är svårt ändå…
Hur mycket ser du ser fram mot att vara på plats och ha en av favoriterna i Elitloppet på söndag?
– Det är super. Det blir som några dagars semester och det kommer vara många fransmän på plats. Det är bra stämning på Solvalla med alla på läktarna som applåderar för hästarna. Det är ett väldigt öppet Elitloppet och jag räknar inte ”Idao” som favorit. Hohneck kommer vara jättebra och Redéns hästar… Don Fanucci Zet och Francesco Zet – han är vår skräck. Så vi är inte så kaxiga den här gången.

Skribent: Daniel U. Olsson, Kristin Riise Ödegård, Kanal 75
Thierry Duvaldestin till höger om sonen och kusken Clement efter Prix d;Amérique. På söndag tävlar de med Idao de Tillard i Elitloppet. Foto: Jean-Luc Lamaère, TR Bild