Publicerad fredag, 24 maj
Nyhet
Image

Inför V75® (söndag): Tredje gången gillt i Elitloppet för Önas Prince?


Elitloppet 2022: Galopp med segerchans.
Elitloppet 2023: Fyra i finalen, men utan att vara som bäst.
På söndag hoppas tränaren Per Nordström att det är tredje gången gillt för Önas Prince.

När de fyrbenta kombattanterna vänder upp bakom bilen inför Elitloppet på söndag tillhör numera 6 Önas Prince (V75-6) de mest rutinerade.
Det här bli nämligen sjuåringens tredje raka försök i vår största travfest.
Den sällsynt elegante mörke hingsten fanns med i finalen redan för två år sedan och såg ut som en potentiell vinnare när fältet stormade in i den sista kurvan, men en högst olycklig galopp kort senare grusade drömmarna.
I fjol var han från ledarryggen fyra i finalen men utan att vara på sin topp.
Senare visade det sig att Önas Prince stördes av att ett litet benfragment hade lossat i vänster framknä och att det av förklarliga skäl störde hästen. Sedan benbiten avlägsnats genom en operation i höstas har tonerna enbart ljudit i moll kring den nästan trettonfaldige miljonären.

På söndag selas han återigen ut inför Elitloppet på Solvalla.
– Det känns väl lite som att det kan vara tredje gången gillt. Nu har hästen fått rutin och vi har fått rutin, sedan har han ju blivit fantastiskt fin nu när vi kommit till rätta med det som stört honom tidigare. Vi är väldigt nöjda med honom, säger tränaren Per Nordström om dagsläget.Var överlägsen i Paralympiatravet

Önas Prince är obesegrad i år och äntrar Elitloppet med tre raka segrar.
Att stjärnan är i sitt förmodligen bästa skick någonsin bevisade han i finalen av Paralympiatravet senast. Hästen lämnade konkurrenterna med många längder över upploppet för att bärga förstapriset värt 1,5 miljoner på häftiga 1.10,1 över medeldistans.
– Han gick det sista lite tuffare jobbet under måndag förmiddag och jag var fantastiskt nöjd med hästen i det. Jag har försökt att konservera den här fina formen som han hade i Paralympiatravet senast och jag tror att vi lyckats med det; allting tyder på att det ska vara lika bra nu som då.
Önas Prince är erkänt katapultsnabb i starten – men det finns det fler som är i Elitloppets första försök.
– Man hade kanske kunnat önska ett lite bättre spår, men det kunde ha varit sämre också…Det viktigaste är att hästen är i ordning, säger Per och fortsätter om hästens elitloppserfarenhet:
– Det är ju inga större frågetecken kring hur han tacklar två heat samma dag, eller ”detention barn” och allt det där. Vi vet att det funkar bra och hästen är ju oftast också vassare i det andra heatet. Vi ska i första hand sikta in oss på att ta oss till en final och väl där så kan allt hända.
Hur tänker du inför söndagens slag?
– Det är klart att det känns spännande och man funderar över olika scenarion kring hur loppet kan bli kört men det går inte att låsa sig vid någon taktik, utan vi får se vad som händer när bilen släpper. Som sagt, jag är jättenöjd med alla förberedelser så vi ser fram emot söndagen.
Vilka förväntningar har du på Elitloppet i år?
– Jag vet ju att det här är bland de tuffaste elitlopp som någonsin har körts, men jag har känt tidigare att min häst har 1.08-tider i kroppen – och det kommer att krävas i år. Löser det sig för oss och att vi kan ge honom ett vettigt lopp och kanske inte behöver tömma ur allt i försöket och vi tar oss till final, så tror jag nog att han kan vara med och blanda sig i striden.

Skribent: Daniel U. Olsson, Matteus Lillieborg, Kanal 75
Önas Prince passerar mål i Paralympiatravet som överlägsen vinnare. Nu väntar Elitloppet. Foto: Malin Albinsson, TR Bild