Publicerad tisdag, 02 juli
Nyhet
Image

Inför V75® (torsdag): Daniel jagar första segern i Sprintermästaren


Daniel Wäjersten ”bockar” av det ena storloppet efter det andra.
På torsdag har han chansen att vinna Sprintermästaren för första gången.
– Vi har siktat hit med både Kingen Mearas och Kuiper och de är redo, säger Bergsåkerstränaren.

Daniel Wäjerstens framfart på landets travbanor har inte undgått någon. På bara några år har han tagit ett stort kliv och blivit en av Sveriges framgångsrikaste tränare. Han vinner det ena storloppet efter det andra och har en imponerande segerprocent.
– Det fungerar väldigt bra och vi är ett härligt team och jobbar hårt och vill bli bättre och bättre hela tiden, säger Daniel Wäjersten.
Sommarens storlopp avlöser varandra och på torsdag avgörs en av årets höjdare. Sprintermästaren på Halmstadtravet med försök och final, där de tre försöken ingår på V75®, ett lopp där stall Wäjersten än så länge har legat ganska lågt.
– Förra året körde jag Periculum, tränad av Daniel Redén i finalen och vi slutade fyra. 2022 provade jag med Immanuel K., men han mötte bland annat Francesco Zet i ett av försöken och det blev lite för tufft och Immanuel K. tog sig inte till final.

Femstjärniga insatser
I år har Daniel siktat på miljonloppet med både Kingen Mearas och Kuiper.
– Det är två hästar som jag tror och hoppas ska passa med de här förutsättningarna. Först och främst ska vi ta oss till final, gör vi det kan allt hända.
– 4 Kingen Mearas (V75-1) är en runner-up tycker jag. Han har bara gjort ett dåligt lopp och det var i Norge i mitten av mars. Efter det har han bara svarat för femstjärniga insatser. Näst senast fick han ett tufft lopp på Solvalla och det tog han väldigt bra och var ännu bättre gången efter.
Vad är hans styrka?
– Det är hans inställning. Han ser kanske inte så mycket ut för världen från sidan, men när man sitter bakom är han fyrhjulsdriven och vill bara kriga.
Kommer du att göra några ändringar?
– Han tävlar barfota runt om och med en amerikansk vagn i försöket, så har han tävlat på slutet, vad gäller huvudlag vill jag klura lite på det.
Hur värderar du segerchansen?
– Jag hoppas på final i första hand, men detta är en häst som växer med uppgifterna hela tiden och man känner sig aldrig slagen med honom även om det är tufft emot.

Vågar gambla lite
För 1 Kuiper (V75-3) har det inte varit optimala förberedelser.
– Nej, han skulle ha startat i Prix Ready Express för några veckor sedan, men hon hostade lite och fick stå över. Jag hade helst velat ha ett lopp i kroppen i honom innan detta, nu blir det lite långt mellan starterna. Kuiper har fått träna på och gör det bra och jag hoppas inte han tappat så mycket.
Ändrar du något på honom?
– Det blir barfota igen och vanlig vagn. Vad det gäller huvudlag får jag se, det beror lite på hur han är i värmningen. Vi har haft detta loppet i sikte ett tag och därför har Kuiper tävlat med öppet huvudlag. En gång har han haft ett helstängt och det var i Kriteriet och då drog han iväg i alldeles för högt tempo och stannade helt. Nu är det kort distans och då vågar man gambla lite, men jag har inte bestämt det ännu.
Med tanke på spår och distans, hur mycket tror du på honom?
– Jag tror han kommer att göra ett bra lopp och sedan får vi se hur långt det räcker, jag vill gärna till final med honom också.
Om båda eller en av dem tar sig till final, klarar de det och ändrar du något då?
– Eventuellt två heat ska inte vara några problem, det är inget som oroar. Vad det gäller ändringar hoppas man väl alltid att man ska ha ett ess i rockärmen, samtidigt gäller det att ta sig till final, det är ett litet vågspel, helt klart.
Det är V75 även på lördag i Halmstad, men där har stall Wäjersten inga starthästar, varför?
– Vi har mycket trav uppåt landet i juli vilket passar oss bättre då det inte är så långa resor. Det är V86 på både Solänget och Skellefteå och V75 i Bollnäs och vi hoppas ha med oss en del hästar dessa dagar.

Fotnot: Sprintermästaren körs med tre försök där de tre främsta i varje heat, samt den bäst seedade fyran, är klara för finalen som körs klockan 22.10.

Skribent: Joakim Brundin, Kanal 75
Daniel Wäjersten har två hästar i försöken till Sprintermästaren på torsdag. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild