Publicerad torsdag, 04 juli
Nyhet
Image

Inför V75® (torsdag och lördag): Untersteiners har laddat extra inför helgen


Travfest i dagarna två på hemmaplan.
Då har stall Untersteiner ställt i ordning lite extra.
– Detta är årets höjdare för oss och vi är laddade till tusen, säger Peter Untersteiner.

Sprintermästarhelgen är speciell på många sätt. Tre dagar i ett förhoppningsvis soligt Halmstad lockar både festsugna som travtokiga och är ett av landets största publikevenemang. För hemmatränarna är det också mycket betydelsefulla dagar med dubbla omgångar på V75®.
– Det är vår ”Elitloppshelg” och det är givetvis extra viktigt att visa sig på styva linan. Sedan är det mer folk än det brukar vara och det är tre mycket fina och betydelsefulla dagar. Det fixas och grejas på banan för fullt och även vi i stallet ser till att det ska bli så festligt som möjligt för alla och det är givetvis extra kul för dom som har häst till start, säger Peter Untersteiner, numera är ”second-trainer” hos sonen Johan som driver landets största travstall.
Förra året drog stall Untersteiner det längsta strået i tränarligan och körde in närmare 34 miljoner kronor. I år har det gått lite trögare vad gäller inkörda pengar, däremot har stallet redan vunnit 110 lopp.
– Året så här långt är OK, men ingen succé. Vi vinner många vanliga lopp, men i de större sammanhangen har vi inte riktigt fått till det ännu. Flera topphästar har haft dålig inledning på året. Det har varit väldigt mycket gräs i hagarna, mycket mer än vanligt och hästarna har fått i sig för mycket protein helt enkelt, det är en av anledningarna. Nu ser det bättre ut sedan några veckor tillbaka och det är bättre tryck i hästarna igen.

Hoppas drömmen slår in
Att både Johan och Peter kommer ha fullt upp råder det inget tvivel om. Hela 38 hästar selas ut på torsdag och lördag och då gäller det att logistiken fungerar smärtfritt.
– Det är 19 hästar på torsdag och lika många på lördag. Det är inte rekord, för några veckor sedan hade vi 20 till start i Tingsryd och det fungerade mer eller mindre smärtfritt, alla vet vad de ska göra och bara man har ett bra schema så brukar det gå bra.
På torsdag avgörs Sprintermästaren, ett lopp som både far och son gärna vill vinna.
– Det drömmer vi om och i år är det öppet och ingen häst som riktigt sticker ut. Vi har tre hästar med och två av dem har kapacitet att slåss om segern.
– Först ut är 5 Boscha Diablo (V75-1) som inte var bra senast och det visade sig att han hade en infektion i kroppen. Han var riktigt fin i ett banjobb och vi vet vilken bra häst det är när han är hundra och våra förhoppningar steg efter jobbet.
– 3 Global Enjoy (V75-2) är jämn och säker, men möter för bra hästar och jagar pengar.
– 8 Stens Rubin (V75-3) är en topphäst när han är i ordning. Nu har han inte varit bra i de tre starterna han gjort i år och han är svårbedömd. Han var fin i ett jobb inför anmälningarna till det här loppet och vi har inte gett upp.

Peter kommenterar övriga sju ”torsdagshästar”.
– 2 Nilla Lane (V75-4) galopperade senast när Johan skulle backa ner henne i banan efter en snabb öppning. Jag sätter ett litet frågetecken för formen och även för spåret.
– 12 Safira Diablo (V75-4) stannade senast utan att vi vet varför, hon har lite problem med andningen. Hon känns fin i jobben och vi provar igen. Hon är bra när hon fungerar och ska tävla utan skor bak, det var ett tag sedan.
– 3 Nice Steel (V75-5) gick bra senast och hon blir bara bättre och bättre. Spår och distans passar och jag tror hon är med i striden.
– 7 Lo Diablo (V75-5) hänger mest med i loppen och har lite tveksam moral. Hon måste höja sig för att duga.
– 6 Willa Explosive (V75-6) är en härlig märr som vi är mycket nöjda med. Hon gick med full fart över mål senast och hon ger alltid allt. Spåret är lite långt ut och vi får hoppas att det blir fart på loppet. Hon ska tävla med ett helstängt huvudlag för första gången.
– 7 Sobel Exellence (V75-6) har startat tre gånger i år och varit bra i samtliga. Det är en häst under utveckling, men från det här spåret blir det svårt att komma till.
– 1 No Talking You (V75-7) känns bra och han tränar fint. Jag tror att han kommer att hänga med länge och inte springer ifrån honom.

Detta ser spännande ut
På fredagen är det tävlingsfritt, men någon rast och ro blir det inte tal om.
– Nej, det är full träningsdag, bland annat ska de ston som är aktuella för kval till Stochampionatet gå jobb och det blir spännande. Det brukar även komma ut en del hästägare och det är alltid uppskattat.
På lördag rivstartar stallet med tre hästar i den inledande V75-omgången.
– Här hoppas vi mycket på 5 Eminent Kronos. Han är bra för klassen och har för lite pengar på sig i förhållande till sin kapacitet. Han tränar fint och ska den här gången tävla barfota runt om för första gången. Det som oroar lite är spåret. 2 Autumn Shine L.A. och 4 Casper For Cash håller båda fin form och är jämna och säkra och kommer säkert att göra bra lopp men det är fördel Eminent Kronos.
– 4 Denco’s Galliano (V75-2) var fin i ett banjobb för ett tag sedan. Det är en kämpe som behöver ha det serverat mot de här tuffa hästarna han möter.
I GuldSprintern (V75-3) delas det inte bara ut 300 000 kronor till vinnaren, även en plats i Hugo Åbergs Memorial erbjuds vinnaren.
– Vi har förhoppningar på 1 Get A Wish. Han svarade för en mycket bra debut för oss i Tingsryd och avslutade vasst. Han bör vara ännu bättre med det loppet i kroppen och är snabb från start. Johan kommer att ladda och kör i spets om han kommer dit, det är en klar fördel att starten går vi 1609 meter. Det ser spännande ut för hans del. 5 Behind Bars var Johan jättenöjd med senast, han brukar vara trög att få igång efter uppehåll. Jag smyger med och hoppas på tempo. 6 Love Keeper är kraftigt på gång, men nu möter han för bra motstånd.
– 7 Hardcore D.K. (V75-4) går verkligen bra för dagen. Allt ser bra ut i träningen och trots spåret måste vi tro att han kan sluta långt framme med klaff.
– 9 Windmill Jam (V75-4) var vi nöjda med senast och hästen är äntligen på gång. Han går hela vägen in i mål och vi hoppas på tempo. Han ska räknas.
– 1 Luca Barosso (V75-5) är vi nöjda med och han har gjort två bra lopp i rad. Han kommer att tävla barfota runt om för första gången och det hoppas vi ger en kick. Honom tror vi på.
– 8 Cheops (V75-5) har inlett året starkt och vunnit de två starterna han gjort. Den här gången är det betydligt tuffare motstånd och spåret är trist. Vi hoppas på det bästa, han ska tävla barfota runt om nu.

Skribent: Joakim Brundin, Kanal 75
Peter och Johan Untersteiner har laddat inför helgens tävlingar på hemmabanan Halmstad. Hela 38 hästar selar dom ut torsdag och lördag.