Publicerad lördag, 01 juni
Nyhet
Image

Inför V75®: Två vinnare från Kolgjini


Långt ifrån favorit.  Men tränaren andas optimism.

Vad säger Adrian Kolgjini till de som spikar Savastano på V75®?
– Att de har ett bra hästöga. Det är bara att hylla.

Han travade en 1.16-tid över full distans med galopp i debuten.
I andra starten blev det en 1.15-tid.
I den tredje en 1.14-tid.
I den femte en 1.13-tid.
Savastano har visat stor talang sedan han började tävla.
Trots det blev det bara två segrar som treåring.
Som fyraåring har han hunnit med två starter, båda i skarp konkurrens.
Han kommer närmast från en tredjeplats i Danmark där fick stryk av nederländska fantomstoet Ester Degli Dei – som bara förlorat en gång i hela karriären och följde upp den segern med att spurta hem Fyraåringseliten för ston på 1.09,5/1 640 meter autostart under elitloppshelgen.
Någon sådan motståndare finns naturligtvis inte i lördagens klass I-försök på Mantorp.
Men trots det så har Savastano fortfarande på fredagskvällen inte mer än sju procent av insatserna på V75® i ryggen.
Något som sannolikt lär ändras under lördagen, åtminstone om spelarkollektivet väljer att lyssna på hästens tränare Adrian Kolgjini.
– Han har varit ute i tuffa sammanhang hela tiden och verkligen glänst. Han gick ett ruggigt lopp näst senast efter galoppen och senast gick han med full fart över mål och satt fast bakom Ester Degli Dei. Och jag tror att Ester Degli Dei hade varit ganska så klar favorit i klass I imorgon, konstaterar Adrian Kolgjini och förklarar varför hästen trots sin uppenbara kapacitet fortfarande befinner sig i näst lägsta klassen i STL.
– Han har inte riktigt farten ännu. 2 640 meter imorgon passar honom bra. Jag utgår från att dödens är ledigt, då åker vi upp dit. Travet börjar flyta bättre för honom. Han är ganska grovhuggen, men det där kommer att smida till sig när han får upp farten ordentligt. Jag gillar den här hästen jäkligt mycket.
Är Svenskt Travderby det stora målet i år?
– Ja, definitivt. Vi får se om vi tar Prix Readly Express först. Han måste ut och få känna på tuffa sammanhang för att hinna ikapp dem.
I samma lopp (V75-5) startar stallet även ett år äldre Star Cash.
– Star Cash är en fin häst som årsdebuterade på ett bra sätt. Sedan blev han lite sjuk. Jag ligger lite lägre kring honom även om jag tycker att han har fint grundkunnande och också är gynnad av distansen. Jag håller Savastano som en bättre chans, säger Kolgjini.
Vad säger du till någon som vill spika Savastano?
– Att de har ett bra hästöga. Det är bara att hylla.

”Skicka vad som går”
En annan fyraåring med stora förväntningar på sig är Röde Orm (V75-1) , en lillebror till superstona Conrads Rödluva och Sayonara som sprang in elva respektive fyra miljoner kronor på tävlingsbanorna.
– Röde Orm har egentligen gjort bra prestationer rakt igenom om man bortser från 2 640-starten på Solvalla för Erik (Adielsson), där han kan ha kvävt sig lite grann. Han tog i ganska hårt första 500 meterna den gången. Annars har han vunnit eller suttit fast, och bara varit allmänt bra. Jag ser ingen anledning till att han inte ska vara bra imorgon. Vi har inte det snabbaste spåret, men han är ganska så stabil i volten så jag kommer försöka skicka vad som går, för han går bra i ledningen.
Vore det missgynnsamt om ni hamnar någon annanstans än spets?
– Han har vunnit alla lopp från ledningen ännu så länge. Jag tycker att han har höjt sig bakifrån också, men det är ett kort upplopp på Mantorp. Lägger man sig i rygg på ledaren, så vet kuskarna på V75 att man sitter där, då är det svårt att vinna.
Ni har anmält barfota bak, vad tror du att det kan betyda för honom?
– Att jag inte behöver ta honom lika tungt balanserad fram, det är framförallt det. Han har fortfarande järnskor och sula, men bootsen kan jag plocka av nu.

Hur stor talang finns det i honom?
– Det är en fin häst. Det är nog inte lika fin häst som Conrad Rödluva, det får han svårt att hämta upp. Men jag tror definitivt att han kan ta klivet in mot fyraåringarna till hösten.
Från färsk seger kommer även Akilles Face (V75-7) som är ny i näst högsta klassen, silverdivisionen.
– Det är inte optimalt av förbundet att släppa in alla de bästa stona i silverdivisionen. Det kommer en av Europas bästa märrar i Great Skills som kommer ut mot silverhästar. I normala fall ska han inte kunna rå på henne. Men i onormala fall kanske hon inte är som bäst och då hugger min, han är riktigt på gång.
Var du förvånad att han gick så bra senast?
– Nej, det var jag inte. Gången innan var han riktigt bra, trots att det fattades ganska mycket inför den starten. Jag utgick från att det skulle flytta fram honom och att även loppet senast flyttat fram honom ytterligare. Han är redo för silver nu, det tror jag verkligen. Han är bra när han väl funkar.
Så du vinner med Savastano och är sämst tvåa med Akilles Face?
– Ja, och så vinner jag med Röde Orm också, fastslår Adrian Kolgjini.

Skribent: Kanal 75
Savastano och Adrian Kolgjini.
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild