Publicerad tisdag, 02 juli
Nyhet
Image

Inför V86®: Castor the Star möter Francesco Zet igen: ”Verkligen jättefin senast”


Tvåa bakom Francesco Zet senast – men stöter på sin nemesis igen.
Tränaren är helnöjd med Castor the Star men inte riktigt lika tillfreds med spåret.

Jörgen Westholm kommer till V86® i Lindesberg med fyra intressanta bidrag.
STL Sommartrav fortsätter sin turné runt om i trav-Sverige.
Den här onsdagen är det dags för natursköna Fornaboda i Lindesberg att agera värd för V86®. Årets stora höjdpunkt för banan i Bergslagen som blott tävlar årets fem ljusaste månader.

I år får man högst celebert besök. I onsdagens main event, Bergslagsloppet, finns nämligen Francesco Zet med i startlistan.
Världsartisten som i Elitloppet fick se sig besegrad var senast tillbaka där i vinnarcirkeln efter Norrbottens Stora Pris.
Förträfflig som tvåa bakom Francesco Zet senast var 8 Castor the Star (V86-3). Sexåringen som tidigare i år var finalist i Paralympiatravet, visade senast att han på allvar börjar växa in i den yppersta klassen – och nu väntar alltså ett nytt möte med banemannen från senast.
– Han var verkligen jättefin senast, jag var nöjd med honom där. Nu fick vi ju dock ett iskallt utgångsläge tyvärr och då blir det väl lite risk att det krånglar från början. Det krävs i alla fall en del tur för att han ska kunna vinna, men hästen är verkligen i kanonform. Vi kommer tävla med skor den här gången, just med tanke på utgångsläget, men formmässigt är det som sagt perfekt, säger tränaren Jörgen Westholm.

Har ni planerat något ytterligare för hästen efter den här starten?
– Det finns en plan för honom, men samtidigt inget lopp som vi siktar på särskilt. Vi tar det här först så får vi se därefter.Det har lossnat för Kind of Silver
Solvallatränaren har ytterligare tre hästar med sig till V86 i Lindesberg. Samtliga spännande för spelarna.
Som 9 Kind of Silver (V86-2) till exempel. Stoet gick segerlös ur karriärens sexton första starter men har nu plockat två raka segrar i rask takt. Duktige Victor S Sundgren sköter tömmarna i onsdagens lärlingslopp.
– Ja, Kind of Silver har varit fin på sistone. Hästen har tidigare mött tufft motstånd, kanske lite för tufft ibland, men genom en kombination av det och fin form har det lossnat lite för henne nu. Bakspåret är ett litet minus och hästen är fortfarande mer stark än snabb men Victors välkörande händer kan säkert lotsa in henne till en bra placering, hon kan vara med och kriga en bit fram, säger Jörgen.

Den fjärde avdelningen är ett stayerlopp över drygt tre varv.
Stall Westholms bidrag är franskfödde styrkevirtuosen 1 Haxo d’Avignere (V86-4) som fått en särskilt intressant uppgift här. Valacken står ensam på startvolten.
– ”Haxo” är ju stark som brännvin och blir bättre och bättre rent tekniskt också. Det är ett intressant läge här, det gillar hästen och skulle travet flyta perfekt och vi kan dra på i jämnt hårt tempo där framme skulle han i alla fall kunna vara med bland de tre.
Avslutningsvis: vad kan du säga om 14 Guli Fantom (V86-6), som ägnat sig en del åt galopper senaste starterna?
– Ja, han har visat lite galopper senaste tiden, fast det är också något vi är vana vid med honom. Han ser bra ut hemma i träningen annars, men nu fick vi ett svårare utgångsläge, så det gäller att hitta de rätta ryggarna. Skulle vi göra det kan han nog fälla rätt så många till slut. Det är en häst som brukar leverera som bäst på vintern annars, men jag tror nog han kan göra bra lopp även sommartid för formen känns bra.

Skribent: Daniel U. Olsson, Kanal 75
Castor the Star var duktig som tvåa bakom Francesco Zet senast – nu möts de igen i Bergslagsloppet. Foto: Lars Jakobsson, TR Bild