Publicerad tisdag, 28 maj
Nyhet
Image

Inför V86®: Den bästa häst jag har


Det är inte ofta Marc Baek Nielsen åker till Sverige.
När han väl gör det är det med allvarliga segerplaner.
– Jag tycker att Moni Talks ska ha en bra chans, säger dansken.

Elitloppshelgen är till ända och Solvalla tar en paus den här onsdagen och V86 delas mellan Bollnäs och Åby och till västkusten åker den danske tränaren Marc Baek Nielsen.
31-åringen tillhör den yngre generationen travtränare i Danmark. Att dansk travsport inte rankas speciellt hög i Europa är ingen överdrift. Prispengarna är svaga och framtidsutsikterna är väl inte heller så ljusa.
Nu lever Marc Baek Nielsen sin dröm som travtränare och har aldrig ångrat sitt val.
– Nej, det har jag inte gjort. Jag bestämde mig tidigt i livet att det är detta jag vill hålla på med. Jag började springa i stallet hos Bo Westergaard och Peter Jensen när jag var 12 år. Jag var där efter skolan, på loven och somrarna. 2009 började jag jobba hos dem och var där i två år innan jag började hos Flemming Jensen. Alla tre är fantastiska läromästare och jag har lärt mig en massa, säger Marc Baek Nielsen.

Första gången med amerikansk vagn
Till Åby och V86® kommer han med två hästar och tror mest på 1 Moni Talks (V86-5).
– Det är en riktigt bra häst, sett till kapacitet är det den bästa jag har i stallet och jag hoppas att hon får vara frisk, fräsch och utvecklas, då kan det bli väldigt bra. Vi köpte henne på auktion på Åby och hon är alltså svenskfödd och jag hoppas att vi kan vara med och testa i något av årgångsloppen.
Fyraåringen svarade för en stark årsdebut i början av maj efter sju månaders tävlingspaus.
– Hon vann från ledningen på en bra tid och hade krafter kvar. Jag kunde inte drömma om en bättre årsdebut. Hon hade tränat bra innan och var väl förberedd och jag hade förväntat mig en bra prestation. Jag tycker att hon var lite bättre än vad jag vågat hoppas på och det ser bra ut inför framtiden.
Hur mycket bättre kommer hon att vara den här gången?
– Hon har tagit loppet bra och känns jättefin. Jag tror att hon kommer att gå framåt en hel del och det lär väl behövas.

Är hon snabb från start?
– Hon kan öppna bra och har tagit ledningen två gånger. Nu vet jag inte alls hur hon står sig mot svenska hästar. Hur som helst så får hon ett bra lopp och på Åby finns open stretch.
Kommer du att göra några ändringar?
– Hon ska tävla med en amerikansk vagn för första gången. Jag tror att det kommer passa henne perfekt.
Hur värderar du segerchansen?
– Jag sticker ut hakan lite och tror på en bra chans även om jag har svårt att sätta in henne mot svensk konkurrens. Det är en så pass bra häst att jag har svårt att tro att någon annan i loppet har någon som är mycket bättre.

Du har även 11 Honor (V86-3) med dig, chansen?
– Senast var hon lite för pigg och hade inte sin bästa dag. Hon känns fin i träningen och jag tror på en bra prestation. Spåret är dåligt och ska jag se något positivt med det är det att Honor kommer att hålla sig lugn. Hästen är speedig med rätt resa och jag blir inte förvånad om hon är trea-fyra.

Skribent: Joakim Brundin, Kanal 75
Marc Baek Nielsen reser till Åby på onsdag med segerplaer.