Publicerad onsdag, 12 juni
V86
Image

Inför V86®: Formtoppade gäster från Hagmyren


Båda kommer från topprestationer i sina senaste starter.

Jan Ove Olsen sänder Krakas och Mizai hela vägen till Tingsryds milebana.
– Det är två fina hästar som båda är i toppform, säger Hagmyrentränaren.
Sommarturnén för V86® gör den här onsdagen sitt stopp i småländska Tingsryd.
En bana som är unik i landet då den mäter 1609 meter, en engelsk mil. Dit sänder Hagmyrentränaren Jan Ove Olsen två hästar som är vana vid att det går undan i loppen. Både Krakas och Mizai har visat gnistrande form i sina senaste starter.
Sexårige valacken 4 Mizai (V86-8) hade ett starkt fjolår, men frågan är om inte hästen har inlett den här säsongen ännu starkare. Senast gick hästen undan från ledningen till seger trots tuff utgångsfart i Silverdivisionen på Gävletravet. Tredje segern på fem starter hittills i år för Mizai.
– Han gick ju ett väldigt bra lopp i Gävle senast och har känts jättefin efteråt också. Det var lite synd att Gocciadoro (med 2 Dany Capar reds.anm.) fick spår invändigt om oss och den kan kanske bli svår att komma förbi från start. Men jag tycker oavsett att Mizai är en av dem som kan vinna det här loppet, samtidigt som han kan göra ett lika bra lopp och vara femma, säger Jan Ove.
Det verkar nästan som om Mizai är bättre än någonsin nu?
– Ja men det känns ju så. Det verkar som att alla bitar börjar falla helt på rätt plats för honom nu.

Hur är det, finns det planer på något större lopp för honom längre fram i sommar?
– Mja, jag vet inte. Vi står nog över att starta i midsommar, kanske blir det STL-finalerna på Färjestad veckan efter och så har vi tittat lite så där mot Årjängs Stora Sprinterlopp. Det kanske är tufft att prova där, men det är många stora lopp för de bästa hästarna den här tiden och kanske börjar de bli lite slitna längre framåt. Vi får se, just nu är det fokus på Tingsryd.Briljerade med seger i Speedrace
Ett verkligt häftigt intryck lämnade 9 Krakas (V86-1) senast under elitloppshelgen.
Stoet briljerade nämligen med att visa sig överlägsen i såväl försök som final av Speedrace. Den blixtsnabba extremsprintern, loppet körs över blott 640 meter med bilstart, passade henne perfekt. Krakas behärskade distansen på 1.04,4 – den snabbaste tiden i loppets historia.
Drottning av Speedrace, med andra ord.
– Ja, verkligen. Hon fick visa vilken jäkla flygmaskin som hon är, säger tränaren som fortsätter om onsdagens uppgift på Tingsryds milebana:
– Hon har verkligen fin form nu och spåret här tycker jag blev perfekt, hon behöver inte vara med och öppna något från start och kan i stället leta ryggar direkt och bruka sin fina speed till slut. Förutsättningarna är bra, det är klart att vi möter bra hästar men hon är bra själv och formen är som sagt jättefin nu. Jag tycker det känns som en liten fidus i loppet i alla fall.

Så båda hästarna ska ändå ses som två luringar på V86?
– Det tycker jag de är. Det är två fina hästar som båda är i toppform.

Skribent: Daniel U. Olsson, Kanal 75
Krakas triumferar i Speedrace under elitloppsdagen. Nu ska hon bekanta sig med milebanan i Tingsryd. Foto: Maria Holmén, TR Bild