Publicerad måndag, 13 maj
Image

Inför V86® (jackpot): Är oerhört snabb i benen


Är oerhört snabb i benen – inte många som tar honom på 300 meter.

Magnus Jakobsson har tidigare uttalat att Always A Pleasure kan bli den bästa häst som han har tränat. Det blev en lekande lätt seger i årsdebuten – och nu är han ett hett segerbud i V86®.
– Det är en jäkligt fin häst som är oerhört snabb i benen. På 300 meter är det inte många som tar honom, säger Magnus Jakobsson.

V86® avgörs på Åby och Solvalla den här veckan och omgången är på nytt kryddad med en jackpot.
Det finns 22 miljoner kronor i potten för åtta rätt och en häst som alltid startar med bra vinstchans är 10 Always A Pleasure (V86-5). Man kan inte säga annat när han stoltserar med 60 i segerprocent och hela 87 i platsprocent. I fjol presenterade han sig för V75-publiken när han vann V75 i Årjäng och var sedan tvåa i finalen på Åby bakom Keep Gamble. Hästen har vunnit nio lopp på 15 starter och varit bland de tre främsta i 13 av dem. Magnus Jakobsson gick tidigt ut i fjol och uttalade att Always A Pleasure kan bli den bästa häst som han har tränat. Det är något som Färjestads-tränaren fortfarande står fast vid.
– Det är inte omöjligt för det är en jäkligt fin häst. Hoppas bara nu att han kan tävla på kontinuerligt då han har haft lite bekymmer med sina fötter till och från. Det var en anledning till att han inte kunde starta så tidigt och vi har inte kunnat köra honom barfota ännu. Han har haft problem med bölder och hovsprickor och annat skit, men nu har det funkat bra en längre tid, säger Magnus Jakobsson.
Vad skulle du sätta fingret på är det som gör honom så bra och att du håller hästen så högt?
– Han har framförallt en väldigt fin teknik när han springer. Hästen är oerhört snabb i benen och redan i debuten så avslutade han 1.08,5 sista 500 metrarna i ett nollopp. Han är oerhört kvick och på 300 meter är det inte många som tar honom. Sedan är det en väldigt trevlig häst, visst är han hingst, men en klok hingst.
– Jag hoppas att det ska gå att kunna köra barfota framöver men just nu är det inte läge. Vi har provat honom barfota i ett jobb en gång och det var helt perfekt med teknik och allting. Det kommer att vara ytterligare en växel den dagen vi kör barfota men fötterna är lite för dåliga än så länge för att göra det just nu, menar Magnus.

”Inte vässad inför årsdebuten – går framåt med loppet”
Always A Pleasure gjorde årsdebut för några veckor sedan i Årjäng och vann enkelt. Han öppnade stabilt och snabbt från spår fyra i volten och tog direkt hand om ledningen. Sedan var det lugna gatan hela vägen in i mål.
– Han var fin i årsdebuten och det blev ett rätt så lugnt lopp. Han fick bestämma i ledningen och vann med krafter kvar. Hästen var inte så jättevässad inför det och borde normalt gå framåt med det loppet i kroppen. Allt har varit normalt i lugna jobb efteråt.
– Spår fyra klarade han också bra i volten och det är ett tecken på att han har lite innanför pannbenet. Han vet vad han ska göra och är ingen häst som stressar och håller på, säger Jakobsson.

”Han är en av de som kan vinna”
I onsdagens uppgift i den femte avdelningen på V86 startar Always A Pleasure från spår tio. Det är medeldistans och autostart och har han inte alltför långt fram till täthästarna när upploppet nalkas får de andra skynda sig om de ska hålla undan för speedkulan.
– Det är inte optimalt med bakspår men han funkar annars bra bakom hästar. Jag tycker det är lite svårt att värdera chansen och jag vill helst inte köra fram i dödens. Vi får hoppas att det stämmer på vägen och han är ju vassare på speed. Hamnar han bara inte alltför långt bak så är han en av de som kan vinna. Det blir inga ändringar utan skor runt om, helstängt huvudlag och vanlig vagn igen, säger Magnus Jakobsson.

Skribent: Michael Carlsson, Kanal 75
Foto: Malin Albinsson / TR Bild