Publicerad måndag, 03 juni
Nyhet
Image

Inför V86® (jackpot): Haapakangas glödhet – kommer med formstark duo


Veikko Haapangas fick uppleva sitt livs travstund när han tog en bejublad dubbelseger som tränare i STL-finalerna under elitloppslördagen.

Nu har Åby-tränaren laddat om och i V86® i Åmål kommer han med en formstark duo.
– Gibraltar går ner ganska mycket i klass och jag tycker att han har bäst kapacitet av hästarna som han möter. Jetborne är ruskigt startsnabb och kommer han till ledningen är det hästen att slå, säger Veikko Haapakangas.
Finländaren är privattränare åt stall Denco och 24-åringen fick uppleva sina största framgångar hittills i karriären under elitloppslördagen. Det blev en mycket snygg tränardubbel i STL-finalerna genom Emerald Island och Crown Wise As, som både styrdes in förtjänstfullt av Magnus A Djuse.
Veikko Haapkangas visste inte till sig av glädje efter loppen och ville ta hela Solvalla i sin famn.
– Det var helt enormt och det största jag har varit med om. Otroligt häftigt, säger Veikko Haapakangas när han nu har landat en dryg vecka efter framgångarna och är tillbaka i vardagen
– Man börjar så småningom förstå vad som har hänt. Det är otroligt kul och går inte att beskriva med ord. Nu är det bara att jobba ännu hårdare och vi har till en början en spännande onsdag framför oss.

”Är väldigt fint i ordning – blir farlig i loppet”
Det som Haapkangas åsyftar är V86® som på onsdag avgörs i Åmål på deras 800-meters bana. Därmed börjar också sommarturnén för V86 och den nya starttiden är klockan 19.20. Omgången är dessutom kryddad med en jackpot och det finns 15 miljoner kronor i potten för åtta rätt. Först ut är Gibraltar i den sjätte avdelningen, som är härdad i V75 där han har tagit två andraplatser i de senaste starterna. Senast fick han aldrig chansen riktigt i finalen på Solvalla.
– 3 Gibraltar (V86-6) gick 1.12,1 senast och satt småfast. Han blev hängande i starten då han inte är så jättesnabb i början. Det blev helt åt pipan i början men hästen gjorde det jättebra sedan och han är väldigt fint i ordning. Som tur är så är han kvar i klassen och jag tycker att han har bättre kapacitet än vad de andra hästarna har. Det här är vår chans att vinna och komma med i finalen, säger Veikko Haapakangas.
– Han sänkte sitt rekord senast med några sekunder och han höjer ribban hela tiden. Hästen har fått ett kanonbra spår och distansen är bara ett plus. Jag frågade Mika Forss som kör vad han tror om Åmåls bana och han trodde att det skulle passa bra. Min häst är het i det här loppet och han har annars gjort bra lopp varje gång. När han galopperade näst senast så blev han påkörd och störd till galopp. Han går ner ganska mycket i klass i det här loppet och blir farlig. Barfota runt om och vanlig vagn igen. Inga ändringar.

”Han är två sekunder bättre nu än vid senaste segern i Åmål”
I den avslutande avdelningen selar Haapakangas ut Jetborne som var trea i den senaste starten och femma näst senast, då han mötte stjärnhästar som Dundee As, A Fair Day och Bedazzled Sox i Lyon Grand Prix. Nu har han spår sju bakom bilen över kort distans.
– 7 Jetborne (V86-8) har gjort kanonbra lopp i de tre senaste starterna. Han har varit hur bra som helst och senast sprang han 1.10,7 i vida spår. Hästen börjar att komma igång ordentligt nu och jag är väldigt nöjd med honom. Nu har han tyvärr fått ett lite svårt läge och därifrån måste han laddas för att försöka vara med där framme direkt. Han är ruskigt startsnabb och blir det en eller två strykningar innanför så är det bra chans att köra till spets.
– Det var inte så länge sedan som han vann i Åmål och han trivs på den banan. Kommer han till ledningen är det hästen att slå och jag tror att han är två sekunder bättre nu än när han vann där senast. Jag har siktat på det här loppet länge och det blir barfota runt om igen. Sedan ska jag fundera hur vi gör med vagnen, om det blir jänkarvagn som på slutet eller om jag tar min andra vagn som han vann i senast i Åmål. Den är lite annorlunda, och egentligen är det en jänkarvagn men den klassas som en vanlig vagn, säger Haapakangas.

Skribent: Michael Carlsson, Kanal 75
Foto: Lars Jakobsson / TR Bild.