Publicerad måndag, 10 maj
Image

Inför V86® (jackpot): Nya race med Ferrarin


Efter en ny halsoperation är supertalangen Ferrari B.R. på väg tillbaka igen
På onsdagen gör han ännu en comeback när V86 delas mellan Bjerke och Solvalla.
– Jag ser detta loppet som ett test – men han har så pass hög kapacitet att han kan vinna, säger hästens tränare Per Oleg Midtfjeldt.

Norska banan Bjerke har haft tävlingsuppehåll på grund av pandemin. På onsdag öppnar banan igen och arrangerar V86 tillsammans med Solvalla och omgången kryddas med en jackpot på 18 miljoner kronor.
En häst som det kommer att riktas en hel del fokus på är Per Oleg Midfjeldts Ferrari B.R. Hästen blir favoritspelad i V86-1.
Åttaåringen inledde karriären med att vinna 18 lopp på 22 starter och slog världsrekord med 1.09,9 över 2100 meter med bilstart i sin tionde start. Han nämndes som en blivande världsstjärna och kretsen kring hästen fick flera inbjudningar till alla möjliga storlopp.
Som sexåring började det tillstöta en del problem och de senaste åren har tävlandet inte gått på räls. Tvärtom.
– Det har strulat med en massa ”skit”. Han har haft problem med hjärtat och halsen. Vi opererade honom i halsen och det blev inte så bra som vi hoppats. Han har inte kunnat tävla kontinuerligt och inte fått ut all sin kapacitet. För att vara åtta år så har han gjort alldeles för få starter och det är trist förstås när man vet vilket häst det är i grund och botten.
I vintras skickades Ferrari B.R. till Frankrike och Jean Michel Bazires träning. En seger blev det innan han vände hem till Norge och Per Oleg Midtfjeldt.
– Han tävlade mot väldigt bra motstånd och fick några riktigt tuffa lopp och det går inte där nere och han surnade till. När han vann så fick han ett lopp i ryggar och det var skönt att se honom vinna.

Inte toppad men kan vinna
Nu har Ferrari B.R. genomgått en ny halsoperation och onsdagens start är en test.
– Jag är nöjd med honom i jobben. Jag har kört 1.17/2100 meter ett par gånger och det känns bra. Nu är han inte toppad på något sätt och jag ser detta som en test var han står. Jag ligger lite lågt vad det gäller segerchansen. Samtidigt vet jag vilken häst det är och blir inte förvånad om han vinner. Han kommer att tävla barfota fram och med en vanlig vagn. Vad det gäller huvudlag blir det ett öppet eller cant see back.
Per Oleg Midtfjeldt har en häst till i omgången. Formtoppade Encore Un Sisu i V86-5
– Hon var riktigt bra senast och håller mycket bra form för dagen. Nu är det inte rätt distans för henne, men spåret är perfekt och blir det körning och tempo på loppet så har hon chansen. Hon är tung att möta till slut och tycker att hon ska räknas. Jag gör inga ändringar.

Joakim Brundin, Kanal 75
Foto: Roger Svalsröd, TR Bild