Publicerad tisdag, 07 maj
Image

Inför V86® (jackpot): Roger har feeling för obesegrade löftet


Två starter. Två lekande lätta segrar.

När det är dags för Margaretas Tidiga Unghästserie spänner Roger Walmann bågen med löftet S.G. Empress.
– Det är klart att det är tuffare emot den här gången, men jag har ändå en bra feeling, säger Solvallatränaren.
När Solvalla delar onsdagens jackpotomgång av V86® med norska Bjerke, står ungdomarna i fokus på nationalarenan.
På programmet är nämligen årets tredje upplaga av Margaretas Tidiga Unghästserie. De fyra loppen, två vardera för tre- och fyraåringar, utgör de avdelningar av V86 som avgörs på Solvalla.

Solvallalegendaren Roger Walmann har tränat fram åtskilliga unghäststjärnor genom åren.
Nu har han ett nytt löfte i vardande.
4 S.G. Empress (V86-6) har förvisso ännu bara hunnit med två starter, men Readly Express-dottern har båda gångerna vunnit på fjäderlätta hovar.
– Hon har gjort två fina lopp nu, det är ju såklart fortfarande väldigt tidigt i karriären men hon har visat bra uppfattning och löpstyrka så här långt i alla fall, säger Roger.
Nog såg det ut som om hon hade en hel del krafter sparade senast?
– Ja, det verkar som det, hon gjorde det på ett väldigt enkelt sätt. Jag kan inte påstå att jag gått igenom loppet meter för meter med Örjan Kihlström efteråt, men sett från sidan så såg det ju väldigt fint ut.
Även om hästen är precis i begynnelsen av sin karriär ser framtiden ljus ut för S.G. Empress.
Fuxan är förresten en ett år yngre syster till S.G. Dracarys som under sin debutsäsong i fjol travade in över två miljoner och bland annat slutade tvåa i en E3-final.
På onsdag är det tid för lillasyster att testa den lite tuffare konkurrens som är obligatorisk i ”Margaretas”.
– Det är klart att det är tuffare emot den här gången, men jag har ändå en bra feeling. Det måste jag ju ha med en sådan häst. Sedan är ju alla hästar i loppet i början av karriären så man vet aldrig riktigt vem som är bäst, men som sagt min känsla är bra och det var därför jag anmälde även om jag inte tar ut något i förskott. Sedan fick vi ett bra spår också, även om det inte blir spets så lär hon få en bra start och hamna fint till.
Det här är en häst som du tror mycket på inför framtiden, får man förmoda?
– Tror gör man i kyrkan, sa min lärare till mig i skolan…Det hjälper sällan att tro, de måste visa att de tävlar bra, men det är klart att vi hoppas. Så länge hon fortsätter att visa att hon är bra. Sedan kan jag inte säga att jag har stakat ut något speciellt åt henne ännu, hon får ta det här loppet på rätt sätt först, men sedan finns ju Breeders’ Crown och E3 och det är ju närmast obegränsat med lopp.

Förhoppningsfull för fyraåringarna
Walmann har två kandidater även i divisionen för fyraåriga hingstar och valacker.
5 Flotilla (V86-2) visade prov på hög kapacitet redan i fjol, men mot slutet av säsongen gick det grus i maskineriet. När hästen senast efter närmare ett halvårs tävlingsuppehåll årsdebuterade stod han för en god comeback lite i skymundan.
– Flotilla gjorde ett jättefint lopp senast, även om det blev rätt så mycket fel under vägen. De fick ju backa från början en trettio, fyrtio meter och sedan gå på tidigt då hästarna framför sackade efter, så sett på det viset tycker jag hästen gick ett väldigt bra lopp och framför allt räknar jag med han ska ha gått framåt med det. Jag tycker att han är en av de bättre i det här loppet. Barfota fram nu är absolut ett plus också.
Även Flotilla är en häst med väldigt hög grundkapacitet?
– Ja, han blev ju sjuk i fjol så vi fick operera halsen på hästen, men han visade före han blev sjuk att han var väldigt bra. Han vann till exempel ett Breeders’ Crown-försök på Jägersro och var väldigt imponerande. Det finns mycket kunnande i honom men han ska bevisa det också.
9 Freako (V86-2) då, som galopperade senast men som såg strålande ut i årsdebuten?
– Freako är ingen dålig häst det heller. Senaste starten är det inte så mycket att säga om, det blev fel helt enkelt, men årsdebuten var ju mersmakande och klaffar det för Freako här så slår han nog många till slut. Niondespår behöver förresten inte vara helt fel för honom och man kan säga att det är den av mina två som får bäst lopp som nog också är längst fram.
Det är två hästar som du hoppas en hel del på i år?
– Ja, det gjorde jag redan i fjol, men vi får prova att ta dem i år i stället, avslutar Roger Walmann.

Skribent: Daniel U. Olsson, Kanal 75
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild