Publicerad måndag, 08 april
Image

Inför V86® (jackpot): ”Tarzans” toppsto stormar fram: ”Har utvecklats kolossalt”


Sveriges hetaste sto för dagen?
Decision Maker har varit en flitig besökare av vinnarcirklarna på sistone och jagar nu en ny seger på V86®.
– Hon har utvecklats kolossalt sedan i höstas, säger tränaren Stefan Melander.

En V86® av det mindre svårlösta slaget förra veckan resulterade i att utdelningen på sex rätt frös inne.
Därför väntar den här onsdagen en jackpotomgång, från vilken en ensam vinnare beräknas kunna ta hem 14 miljoner kronor, när Solvalla delar ansvaret med Jägersro.
Avelsföreningens Jubileumslöpning, förbehållen för ston, blir aftonens clou i huvudstaden.
Här får publiken återigen uppleva en av landets formstarkaste hästar. 1 Decision Maker (V86-8) har, som det brukar heta, gått från klarhet till klarhet under de senaste månaderna och radat upp segrar. Sedan slutet av oktober har det femåriga stoet noterats för åtta fullträffar på tio starter – och tycks bara bli bättre.

Tränaren, ägaren och uppfödaren Stefan Melander befinner sig förstås i traktorn när vi får en pratstund på telefon.
– Ja, det är dårväder nu, men det är på väg att bli bättre…, säger ”Tarzan” innan samtalet förs in på den framfart som Decision Maker haft på tävlingsbanorna på sistone. Han fortsätter:
– Hon har utvecklats kolossalt sedan i höstas och allt verkar fortsatt bra för henne, hon är verkligen jättefin. Jepson var väldigt nöjd med henne senast, han sa att det var full fart över mål och att de nog kunde ha fortsatt en bit till i det där tempot.

Loppet som åsyftas var Folke Hjalmarssons Minneslopp på Färjestad under påskhelgen.
Nuncio-dottern stormade i ledningen för Carl Johan Jepson undan mot segern efter att på lätta hovar visat 1.08-fart sista halvvarvet.
– Hon verkar otroligt fin i jobben efter det och jag har inget att klaga på. Hon får försöka starta på lite mer nu framöver och nu har hon ju ett bra lopp på ”Valla” här.Bättre och bättre hela tiden
Blott sex motståndare möter upp i onsdagskvällens uppgift på hemmaplan som avslutar kupongen.

Decision Maker, som den här gången återfår Björn Goop i sulkyn, drog innerspåret bakom bilen.
– Jo, men det ser bra ut för henne och innerspåret funkar fint, hon är ju ganska så startsnabb och med tanke på att det inte är så många hästar i loppet så borde det lösa sig ändå, även om hon skulle bli av med ledningen. Sedan hur loppet läggs upp, det får ”BG” sköta, det brukar vara bäst.
Decision Makers stam är aktningsvärd.
Modern Full Authority, efter Scarlet Knight och undan stjärnan Yatzy Brodda, startade aldrig själv men har gjort desto större intryck i avelsboxen där hon hittills lämnat fem miljonärer.
Decision Maker har matchat kulleliten under hela unghästkarriären men fick aldrig riktigt till det i något av de stora årgångsloppen. Kanske är det nu som äldre hon slår ut i full blom?
Hur ser framtiden ut, smider nu några planer på de större loppen under säsongen?
– Jag vet inte det, vi tar väl ett lopp i taget med henne. Kuskarna som kört henne har ju sagt det att hästen känns bara bättre och bättre hela tiden, men samtidigt tar vi som sagt ett lopp i taget och hon får väl starta på i sådana här lopp som det här framöver. Hon är ju tjej, sedan när tjejerna är riktigt bra kan de räcka mot hingstarna också, men det där får vi se, det är väl ”stoeliterna” i första hand vi siktar mot.

Du har förresten två hästar till i samma lopp på onsdag. 3 Crazy Life och 6 Penthouse (V86-8) – vad kan du säga om dem?
– Crazy Life gör det väl bra egentligen varje gång, men normalt sett räcker hon ju inte mot Decision Maker. Penthouse tycker jag fått en väldigt stor utveckling, hon satt fast med rubbet kvar senast och gick ju en 1.10-tid gången före. Alla tre verkar fina och går verkligen bra, men ja, de får svårt att rå på Decision Maker.
Och kvartetten i den sjätte avdelningen, 5 Solo Traveler, 6 Anacott Steel, 8 La Forza och 12 Solitarian (V86-6). Är de något för spelarna?
– Solo Traveller är en jättefin häst som vi ännu har tagit det lite lugnt med, men förhoppningsvis kommer hon klara sig bra framöver. När allt är klart är hon nog de bästa av de fyra i det här loppet. Sedan tycker jag La Forza också känns jättefin men för henne har det av olika anledningar krånglat lite och här fick hon ju också ett iskallt läge. Det är väl egentligen samma sak för alla de här, de har fått ta det lite lugnare men kommer att bli vassare med tiden. Det känns som det är utveckling i träningen men de får ha lite mer lopp. Jag rankar Solo Traveller först av de fyra, sedan är La Forza näst bäst och så de andra två därefter, avslutar Stefan Melander.