Publicerad tisdag, 17 maj
Image

Inför V86® (jackpot): Wäjersten vill vänta och se med ”gamlingen”


Daniel Wäjersten tror på chans med Algot Zonett i långloppet i Solvalla V86® och meddelar allt väl med den starke fuxen.
Bergsåkerstränaren vill ändå höja ett varningens finger för att hästen varit med länge nu.
– Han hunnit bli nio år och vi får se hur det går den här säsongen helt enkelt.

Medelåldern är inte hög i Daniel Wäjerstens 89 hästar stora stall i Sundsvall.
Esprit Sisu, Global Unesco och Spickleback Face är åtta år gamla. Algot Zonett har varit med längst av hästarna han tränar och är stallets ende nioåring.
Det är inte så att ”gamlingen” Algot Zonett varit dålig i år. Tvärtom har den nioårige fuxen lite mera fart i benen den här säsongen jämfört med förra.
Fuxen brukar behöva några lopp på sig för att komma igång. Nu har han gjort två starter i år och efter årsdebuten var han positiv i ett trekilometerslopp i Finland där det blev en andraplats.
– Han känns lika fin som inför de andra säsongerna. Han var lite seg i de två första loppen i fjol. Han hade mängdtränat mycket då och har kanske lite mera fart i år då vi lagt om träningen lite grand från fjolåret och han känns uppåt i jobben. Algot har dock hunnit bli nio år och vi får se lite hur det går den här säsongen helt enkelt, säger Wäjersten.
På onsdag möter han ett ganska bra gäng men det ser ändå ut som en jämn historia med hästar som Eddy West, Rotate och Van Gogh Z.S.
Distansen 2640 meter passar den starke. I den senaste starten var distansen mastiga tre kilometer i Etain Royal Stayer i finska Seinäjoki. Wäjersten slutade tvåa med sin häst i det loppet efter att ha dragit fram en del av fältet i spåren och var
endast slagen av segerrike finnen Unique Creation som i och med segern blev inbjuden till Harper Hanovers lopp under elitloppshelgen.
– Om vi hade vunnit? Nej, jag tror inte att vi hade startat i Harpers ändå med Algot Zonett. Som sagt; hästen är nio år nu i år och även om han känns som vanligt vill vi se lite hur det går i de första loppen för att se om det stämmer för honom. Se hur det ser ut helt enkelt. Han känns i alla fall precis lika fin som han gjort de andra åren.
En liten reservation alltså. Men Algot Zonett borde starta med hyfsat bra chans i onsdagens lopp i alla fall?
– Ja, det tycker jag. Sedan har han ju fått hårda och tuffa lopp genom hela livet och nu kommit upp i åren lite och motståndet är bra på onsdag. Men han är stark och har klarat det. Han går barfota runt om igen på Solvalla.
8 Take It Easy Tour (V86-8) drog ett åttondespår bakom bilen över 1640 meter. Chansen med den hästen?
– Han står lite hårt inne i loppet men vi provade att anmäla nu när det var 1640 meter och bara tio anmälda hästar. Tyvärr så har han haft otur med spåren de två starterna på slutet. Han känns riktigt bra i träningen annars.
Kanske en rolig outsider?
– Nja, från det här läget vill jag ligga lite lågt. Inga ändringar.

Mikael Wikner, Kanal 75
Foto: Lars Jakobsson, TR Bild